“KONYA OVASI`NDA HUBUBAT HASADI BAŞLIYOR”-MEMLEKET, MERHABA, YENİ KONYA, YENİ HABER

KONYA ŞUBE ( )
10.06.2013 (Son Güncelleme: 13.06.2013 16:23:59)

Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, “Konya Ovası`nda harman döneminin, yaklaşık 10 gün içinde kıraç buğdayların ve arpaların hasadıyla yoğun şekilde başlayacağını” söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya Ovası‘nda harman döneminin, yaklaşık 10 gün içinde kıraç buğdayların ve arpaların hasadıyla yoğun şekilde başlayacağını söyledi.

Sulu alanda hasadın temmuz ayında yapılacağını ifade eden TAŞPINAR, havaların sıcak gitmesi nedeniyle hasadın yaklaşık 10-12 gün önce başlayıp normalden önce biteceğini aktardı. TAŞPINAR, Türkiye genelinde rekoltenin 21,5 milyon ton civarında gerçekleşmesinin beklendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Konya Ovası‘nda da Türkiye genelinde de uzun yıllar ortalamasına göre yüksek bir verim elde edilmiş olacak. Yabancı ülkelerin verilerinde, Türkiye‘deki rekolte beklentisi 17,5-18 milyon ton gibi gösterilse de Türkiye‘den 21,5 milyon ton gibi rekolte elde edileceğini düşünüyorum. Konya Ovası‘nda ise geçen yıl 2 milyon 150 bin ton civarında bir rekolte vardı. Bu yıl da 2,5 milyon ton civarında ürün bekliyoruz. Bunda yağışların önemli etkisi oldu. İç Anadolu‘da yağışlar ihtiyaç olduğu sırada düştü. Zamanlaması çok iyiydi ve yeterli miktarda yağış aldık. Bu sebeple hububat çok fazla sıkıntı çekmedi, çok fazla hastalık oluşmadı. Süne de çok fazla zarar veremedi. Dolayısıyla bu yıl verimin çok yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Kalite de geçen yıla oranla belirli bir miktar düşme meydana gelecek. Bu yağışın bir miktar fazla olmasından kaynaklanıyor."

Bu yıl için çiftçinin olumlu yönde beklenti içine girdiğini anlatan TAŞPINAR, "2011 yılında çok yüksek bir rekolte elde edilmesine rağmen çiftçi geçen yıl çok büyük bir hüsrana uğradı, verim oldukça düşüktü. Bu yıl çiftçi, kıraç alanlarda ortalama 350, sulu alanlarda da ortalama 600 kilogram verim elde edebilir. Bu rakamlar daha da yukarı çıkabilir. Dolayısıyla bu yıl, hububat çiftçisinin yılı olacak" diye konuştu.

Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, çiftçinin özelikle hasat zamanına çok dikkat etmesi gerektiğine vurgu yaparak, rutubetin yüzde 10‘lara kadar düşmeden hasadın yapılması gerektiğini belirtti. Hasadın geç kalmasının ürünün protein oranının düşmesine yol açtığını ifade eden TAŞPINAR, çiftçinin yüzde 12-13 rutubetteyken hububatını mutlaka hasat etmesi gerektiğini, kalite için çiftçinin buna çok dikkat etmesini istedi.

TAŞPINAR, dane kayıplarına da değinerek; "Biçerdöver kayıplarına da mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Çiftçi bu kayıpların önüne geçebilmek için gerekli önlemleri almalı. Ayrıca, eğer ürün belli bir zaman depolayacaksa depolama şartlarına dikkat edilmesi gerekir" dedi.

 

Okunma Sayısı: 367
Fotoğraf Galerisi