ŞANLIURFA FISTIK ÜRETİMİNDE BİRİNCİ SIRADA YER ALACAK

ŞANLIURFA ŞUBE ( )
13.11.2013 (Son Güncelleme: 14.11.2013 13:56:46)

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, yakın gelecekte Şanlıurfa`nın fıstık üretiminde dünyada 1. sırada olacağını söyledi.

 

Şanlıurfa‘nın fıstık alanlarında hızlı bir şekilde geliştiğini söyleyen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Öztürkmen, "İlimiz Türkiye fıstık üretiminde Gaziantep ile birlikte ilk 2. sırada yer almaktadır. İlimizin yeni fıstık alanları hızlı bir şekilde genişlemekte olup, yakın gelecekte gerek üretim gerekse alan bakımından Türkiye‘de 1.Sırada yer alacaktır" dedi.

Türkiye‘de fıstık yetiştiriciliğinin önemli merkezlerinden olan Şanlıurfa‘daki bahar yağışları, fıstık bahçelerine ciddi oranda zarar verdiğini dile getiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Öztürkmen, "Bu konuda bir süre önce açıklamalarda bulunmuştuk. 2013 yılı fıstık üretimi bakımından verimin düşük olduğu bir yıl olacaktır. Zira 2012 yılında (yani fıstık senesinde) ülke üretimimiz 150 bin ton olmuş ve bunun 49 bin 236 tonu Şanlıurfa‘da üretilmiştir. Geçen yıl ürünün çok olması nedeniyle bu yıl verim düşük olmuştur. Bu yıl ki rekoltenin 50 bin ton civarında olması beklenmektedir. Ancak bilindiği gibi periyodisite özeliği taşıyan bu bitkinin verimli olduğu yıl geçen yıldı. Buda demektir ki bu yılki verim normaldir, seneye yine fıstık rekoltesinin 150 bin tonun daha üzerinde olacağı muhtemeldir" diye konuştu.

Geçen yıla göre yüzde 60 - 65 artış sağlayan kırmızı kabuklu fıstığın yüksek fiyatı devam ederse ve stokçuların elindeki ürünü çıkarmaması halinde güçlü ülkelerden ithal edilmesinin söz konusu olacağını söyleyen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, "Fıstığın fiyatı bu şekilde devam ederse, İran gibi sektördeki güçlü ülkelerden ithal edilmesi söz konusu olacaktır. İthalat yapılması halinde ise fıstık fiyatı bir anda geçen yılın rakamlarına düşecektir. Dünya fıstık üretiminin yüzde 50‘sini İran, yüzde 25‘ini ABD, yüzde 15‘ini Türkiye‘nin karşılamaktadır. TÜİK verilerine göre Türkiye‘nin fıstıkta kendi kendine yeterlik oranı yüzde 138. yani fıstığın yüzde 38‘ini tüketmiyoruz, fıstık ihracatımızda da bir artış olmadığına göre fıstığın stoklandığı ortadadır. Sonuç olarak; elinde fıstığı bulunan tüccarlarımızın bir an önce yüksek olan bu fiyatı değerlendirerek piyasaya sürüm yapmaları karlarınadır. Aksi takdirde geçen yılın fiyatını arayabilirler. Çünkü fıstığı sanayisinde kullanan sektörler ithalatla ilgili girişimlerde bulunmak üzereler" ifadelerini kullandı.

Okunma Sayısı: 214