KAMU REFORMUNA ALTI TEMEL ELEŞTİRİ - 13.11.2003

GENEL MERKEZ ( )
13.11.2003 (Son Güncelleme: 15.07.2008 11:35:00)

KAMU REFORMUNA ALTI TEMEL ELEŞTİRİ

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI VE KAMU MÜFETTİŞLERİNİN YANI SIRA, ZİRAAT ODALARI İLE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'nden de itirazlar geldi

Yasalaşma gecikiyor

Kamu yönetimi reformuna tepkiler sürerken, hükümet çalışmaları yavaşlatıyor. Adalet Bakanı Çiçek, tasarının Meclis'E SEVKİNİN BAYRAM SONRASINA KALABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ. ZİRAAT ODALARI GENEL BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, 'reform'U BİR RAPORLA ELEŞTİRDİ.

GÜNAYDIN'ın raporu

Rapordaki iddialar: Yerel siyasi baskı artar, kaynaklar plansız kullanılır. Bölgesel eşitsizlik büyür. Toprak ve su kaynaklarını idare ve koruma zorlaşır. Çiftçiye verilen son destek de niteliğini kaybeder. Köy Hizmetleri kalkınca, hizmet üretimi pahalılaşır.

'MAAŞ ÖDEYEMEYİZ'

Çalışanlarla denetçilerin de eleştirdiği reforma İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Gürtuna'NIN İTİRAZI ŞÖYLE: BAKANLIK TEŞKİLATLARI YEREL YÖNETİME AKTARILIYOR AMA GEREKLİ KAYNAK YETKİSİ VERİLMİYOR. BU YASAYLA BELEDİYELER MAAŞ BİLE ÖDEYEMEZ HALE GELİR.

SİVİLLER REFORMU SEVMEDİ

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI VE KAMU MÜFETTİŞLERİNİN YANI SIRA, ZİRAAT ODALARI İLE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'nden de itirazlar geldi.

ANKARA - Bir süredir tartışılan kamu yönetimi reformu taslağına tepkiler sürüyor. Özellikle, sivil toplum örgütleri ve denetimciler taslağa karşı çıkıyor.

Tepkiler üzerine hükümet de tasarının Meclis'E SEVKİNİ GECİKTİRİYOR. ADALET BAKANI CEMİL ÇİÇEK, TASARIDA BAZI RÖTUŞLAR YAPILDIĞINI BELİRTEREK, MECLİS'e sevk edilmesinin Ramazan Bayramı sonrasına kalabileceğini söyledi.

Tarım raporu

Tasarının tarımda getireceği düzenlemeler Ziraat Odaları Genel Başkanı Gökhan Günaydın' IN HAZIRLADIĞI BİR RAPORLA ELEŞTİRİLDİ. RAPORDA, TARIM BAKANLIĞI' nın taşra teşkilatlarının belediyeler, meslek kuruluşları ve üniversitelere pay edildiği belirtilerek, bu durumun meslek örgütlerine yarayacağı ve TOBB'UN ASLAN PAYINI ALACAĞI SAVUNULDU.

RAPORDA, TASARININ KABULÜYLE TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN 'KOL VE BACAKLARINDAN YOKSUN, İÇİ BOŞ BİR GÖVDEYE DÖNÜŞECEĞİ' iddia edildi. Tarım hizmetlerinin merkezi planlamaya dayalı, özel uzmanlık bilgisi gerektiren hizmetler olduğu belirtilen raporda, "Tarım hizmetlerinin etkinlik ve verimliliği büyük ölçüde geriye gidecek" denildi.

Köy hizmetleri

Raporda, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'NÜN KAPATILARAK, İL ÖZEL İDARELERİNE DEVREDİLMESİNİN ÇIKARACAĞI SORUNLAR DA ELE ALINDI. GENEL MÜDÜRLÜĞÜN KAPATILMASIYLA ORTAYA ÇIKACAK BEŞ TEMEL SORUN ŞÖYLE SIRALANDI:

1- YEREL SİYASİ BASKILAR DAHA DA ARTACAK, KAYNAKLAR PLANSIZCA VE SAVURGANCA KULLANILACAK.

2- BÖLGESEL EŞİTSİZLİK VE DENGESİZLİK SORUNU BÜYÜYECEK.

3- TOPRAK VE SU KAYNAKLARININ BELİRLENMESİ, KORUNMASI VE YÖNETİMİ İÇİN, ÜLKE BÜTÜNÜNDE PLANLAMALAR VE HAVZA BAZINDA UYGULAMALAR YAPILAMAYACAK.

4- TARIMSAL DESTEKLERİN KALDIRILDIĞI SÜREÇTE, DEVLETİN TÜRK ÇİFTÇİSİNE DOLAYLI OLARAK VERDİĞİ SON DESTEK ARAZİ TOPLULAŞTIRMA HİZMETLERİ İSTENİLEN DÜZEYDE VE NİTELİKTE VERİLEMEYECEK.

5- KÖY HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'nün personeli ve donanımıyla kırsal kesime hizmet götürürken, görev alanına giren ve ihaleli sisteme göre çok daha ucuza mal ettiği hizmetlerin parasallaştırılması sağlanarak, kırsal altyapı hizmetlerinin tümüyle ihaleli olarak gerçekleştirilmesiyle doğacak pazarı yerli ve yabancı özel sektör dolduracak.

Raporda, bakanlığın taşra teşkilatlarının il özel idarelerine devredilmesiyle birlikte 100 bine yakın tarım kamu çalışanının mağdur olacağı, çalışanların statü ve kazanılmış haklarını kaybedecekleri de ileri sürüldü.

Çalışana tasfiye

Tarım çalışanlarının bürokrasinin objektifliği ölçüsünde performans denetimine tabi tutulacağı ve sık sık süresi belli olmayan geçici görevlendirme kararlarına muhatap olacakları belirtilen raporda şöyle denildi:

"Hükümler, üstü örtülü bir şekilde, kamu çalışanı sayısının azaltılacağını belirtmekte. 'TÜRKİYE'de devlet büyüktür' SAPTIRMACASINI BİR TARAFA BIRAKARAK SALT DOLU-BOŞ KADRO KARŞILAŞTIRMASI YAPMAK BİLE, TARIM ALANINDA GÖREVLİ KAMU ÇALIŞANI SAYISINDAKİ GERİYE GİDİŞİ AÇIKÇA GÖZLER ÖNÜNE SERMEKTEDİR" DENİLDİ.

'Anayasa'YA AYKIRI'

Anayasa'NIN 'tarımsal konuların kamusal uğraş alanı' OLDUĞU BELİRTİLEN 45. MADDESİNE ATIFTA BULUNULAN RAPORDA, TASARININ ANAYASA'ya aykırı olduğu iddia edildi. Raporun sonuç bölümünde, reformla 'KAMU HİZMETİNİN' piyasa, 'YURTTAŞIN' ise müşteri haline geleceği kaydedildi.

Tarımsal kamu yönetiminin 1984 reorganizasyonun sonucu olduğu belirtilen raporda, kalan kısmının da tasfiye edilerek, tarım sektörünün tümüyle piyasaya teslim edileceği savunuldu. Tarımsal kamu yönetiminde çalışan memur, sözleşmeli ve işçi istihdamı şu an 98 bin 357.

Okunma Sayısı: 1039