“VERİMLİ TOPRAK HASTANE OLMAZ” MERHABA GAZETESİ

KONYA ŞUBE ( )
07.02.2014 (Son Güncelleme: 08.02.2014 11:22:54)

ZMO Konya Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ, “Konya tarımsal üretimi, sanayisi ve istihdamı ile ülkemizin tarım üssüdür. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü`nün arazisinde, bölgenin tüm tarımsal araştırma ve geliştirme hizmetlerinin yürütüleceği bir tarım kampüs alanı oluşturulabilir” dedi.

Karatay Şehir Hastanesi‘nin yeriyle ilgili tartışma sürüyor. Başbakan nihai kararı verdi. Hastane, Bahri Dağdaş‘ın arazisi üzerine inşa edilecek. Kararı eleştiren Ziraat Mühendisleri ise "Konya‘da hastane yapılacak başka yer mi yok?" diye sordular.

Yapılacak 850 yataklı Karatay Şehir Hastanesi‘nin yeriyle ilgili tartışma yeniden alevlendi. Sağlık yatırımlarından sorumlu AK Parti Konya Milletvekili Mustafa BALOĞLU, Şehir Hastanesi‘nin Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü‘nün arazisi üzerinde yapılacağının kararlaştırıldığını açıkladı. Şehir Hastanesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın talimatıyla Adana Yolu üzerinde enstitünün 1 milyon metrekarelik arazisi üzerinde yapılacak. Düzenlemeyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarım arazisini hastanenin yapımı için Sağlık Bakanlığı‘na devredecek. Ziraatçılar ise, verimli tarım arazisinin üzerine hastane inşa edilmesinin doğru olmadığı görüşünde.

Alınan karara tepki gösteren Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİM, "Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü‘nün en verimli tarım arazisinin üzerine hastane inşa edilmesini uygun bulmuyorum. Uluslararası bir enstitü olan Bağri Dağdaş, artık şehrin içinde kaldı. Modern bir enstitü. Ülke tarımına büyük katkı sağlıyor. Enstitüde üretilen çeşitleri çitfçiler toprağına atıyor. Uzun süredir enstitü araştırmalar yapıyor. Enstitü Konya‘nın akciğeri. Oraya hastane yapılmasını sağlıklı bulmuyorum. Başka yer mi yok? Bugün Selçuklu‘da hizmet veren 10 hastane var. İlçelerden bu hastanelere gelenler var. Daha önce Halil ÜRÜN de bu araziye gözünü dikmişti. Ancak alamadı. Şimdi AK Parti hükümeti bu araziyi istiyor. Milletvekilinin dediğine göre arazi alınmış. Yazık olur. Alternatif bulunurdu. Uzun vadeli yatırım politikalarımız yok. Herkes kafasına estiği gibi hareket ediyor" dedi.       

Arazinin hastane yapımına uygun olmadığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ da, şunları söyledi: "Hükümet temsilcileri, ‘Selçuklu ve Meram‘da tıp fakültesi var. Karatay‘da da bir hastane olsun‘ gibi sakat bir yaklaşım içinde. Buna anlam vermek mümkün değil. Uygunsuz zemine büyük bir hastane inşa etmek bilim ve tekniğe aykırılıktır. Biz hastane yapılmasına karşı değiliz. Hastanenin verimli bir tarım arazisi üzerine inşa edilmesine karşıyız. Enstitüsünün bulunduğu bölge Konya sanayisinin tüm duman, is ve kokusunun etkisi altında. Bölgede ciddi bir hava kirliliği var. Konya çöplüğü ve kanalizasyonunun çıkış noktasına yakın ve halen bu gün bölge insanının kokusundan rahatsız olduğu bir bölgedir. Hayvan pazarı o bölgede. Bu bölge tarihi Aslım Bataklığı ve daha 50 yıl önce Beyşehir Gölü son sularının biriktiği bir göl yatağıdır. Yine bataklık olmaya adaydır. Bu şartlarda burada devasa bir hastane kompleksinin yapılması akıl ve mantıktan uzaktır. Konya tarımsal üretimi, sanayisi ve istihdamı ile ülkemizin tarım üssüdür. Bahse konu bölgede tüm tarımsal araştırma ve geliştirme hizmetlerinin yürütüleceği bir tarım kampüs alanı oluşturulabilir."

ÇALIŞ, 5403 Sayılı Toprak ve Arazi Kullanımı Kanunu‘nun Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın verimli bir tarım arazisinin Sağlık Bakanlığı‘na hastane için devredilmesine müsaade etmeyeceğini kaydetti. ÇALIŞ, "Yasada bir değişiklik yapılmadığı takdirde bu devir gerçekleşmeyecektir. ‘Ben yaptım oldu‘ tutumu terk edilmeli. Tarafların görüşü alınmalı" açıklamasında bulundu.

 Konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih ÖZDEMİR, "Yerle ilgili Bakanlık‘tan bize bir yazı gelmedi" dedi.  Şehir Hastanesi‘nin yeri ile ilgili AK Parti Konya Milletvekili Mustafa BALOĞLU, "Hastanenin yeriyle ilgili çalışma tamamlandı. Adana Yolu üzerinde, köşede bir noktada bulunan Bağri Dağdaş Tarım Enstitüsü‘nün 1 milyon metrekarelik alanı Şehir Hastanesi için Tarım Bakanlığı tarafından Sağlık Bakanlığı‘na devredilecek. Nihai karar Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından verildi. Arsa devir işleminin ardından hastanenin yapımına başlanacak. Hastanenin ihalesi daha önce bitmiş, sözleşmesi imzalanmıştı. Verimli tarım arazilerinin hastane yapılmasına bazı kesimler karşı çıkıyor. Türkiye tarım arazilerinin yüzde 12‘si Konya‘da. Dolayısıyla arazi çok fazla. 1 milyon metrekarelik alanın hastane olmazı sorun olmaz. Şehir Hastanesi önemli bir hastane yatırımı olacak" ifadelerini kullanmıştı.

Okunma Sayısı: 571
Fotoğraf Galerisi