BÖLÜNMENİN YANINDA BETONLAŞMA TEHLİKESİ BAŞ GÖSTERDİ!

ŞANLIURFA ŞUBE ( )
09.05.2014 (Son Güncelleme: 09.05.2014 16:46:35)

 

TBMM Genel Kurulu‘nda, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve Türk Medeni Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı kabul edildi. 

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen,"Tarım arazilerinde çıkarılan yasa devrim niteliğinde" dedi. Öte yandan Öztürkmen, tarım arazilerinin bölünmesinin yanında Şanlıurfa`da betonlaşma tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekti.  

Tarım arazileri miras yoluyla bölünmeyecek, asgari tarımsal arazi büyüklüğünün altındaki tarımsal arazileri toplulaştırabilecek. Meclis Genel Kurulu‘nda, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı kabul edildi. Yasaya göre tarlalar 20 dönümden küçük olmayacak, tarımsal işletmelerdeki araziler asgari büyüklüklerin altında olmayacak, araziler çocuklardan birine bırakılacak, satılacak veya ailece işletilebilecek. Tarımsal arazi ve işletmeler, bölge farklılıkları göz önünde bulundurularak asgari büyüklüklerin altında bölünemeyecek. Mirasçılara vefatın ardından kendi aralarında anlaşmaya varabilmeleri için 1 yıllık süre tanınacak. Anlaşmaya varılamaması durumunda işletmenin kullanıcısını mahkeme belirleyecek. Mirasçılardan istekli olmaması halinde işletmenin tamamı satılabilecek. Arazi sahibinin vefatı halinde mirasçılar devir işlemini en geç 2 yıl içinde tamamlayacak. Devir işlemlerinden damga vergisi, harç ve diğer masraflar alınmayacak. Mirasçılar, arazilerin işletmesini bir kişiye verebilecekleri gibi şirket vasıtasıyla da işletebilecek. Mirası devralanlar istekleri halinde kredi de kullanabilecek. Düzenlemeyle, tarlalarda 20 dönüm, dikili arazilerde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümün altında bölünme olmayacak. Mirasçılara devri yapılan arazilerin tarım dışı kullanımlarında meydana gelebilecek değer artışları diğer hissedarlara kullanıcı tarafından eşit olarak ödenecek. Mirasçıların anlaşmazlığı halinde satış işleminde öncelik sınırdaş tarım arazisi sahibine verilecek. Kanun yürürlüğe girmeden önce açılan davalarda eski hükümler uygulanacak. Öte yandan Şanlıurfa`da son dönemlerde arazilerde yapılan evlerde gelecekte tarımda yaşanabilecek en büyük sorunların başında geliyor. Yetkililerin bu noktada nasıl bir önlem alacağını zaman gösterecek. 

‘MİRAS HUKUKU GÖZDEN GEÇİRİLMELİ` 

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen çıkarılan yasanın çok geç kalınmış bir uygulama olduğuna dikkat çekti. Öztürkmen, Türkiye`de tarım arazileriyle ilgili miras hukukunun bir an önce düzenlenmesi gerektiğini belirterek miras yoluyla dağıtılan arazilerin ekonomik ve iş anlamında ciddi anlamda bir katkı sağlamayacağının altını çizdi. 

‘TARIM ARAZİLERİNDE DEVRİM OLDU` 

Sanayi devriminin bu noktada gerçekleştirilemeyeceğini belirten Öztürkmen,"4-5 çocuk arasında araziler paylaştırıldığı için büyük bir sonuç alınamıyor. Tarımdaki verimlilik azalıyor. İnsanlar tarımcı sıfatından çıkıp mirasçı sınıfına giriyor. Ortaklık ve kiralama gibi durumlardan dolayı istenilen sonuçlar çıkamıyor. İngiltere, Amerika ve Avrupa`ya baktığımız zaman tarım arazilerinin bütüncül olduğunu görmekteyiz. Arazi büyüdükçe ekonomik anlamında ciddi girdiler sağlanıyor. Gelirler artıyor. Tarım Bakanlığı uzun bir süredir bu çalışmayı yürütüyordu. Çok güzel bir sonuç çıkardı. Tarım arazilerinde devrim yaratıldı. Bundan sonra tarım arazileri bölünmeyecek. Bu işler artık daha profesyonel olarak düzenlenebilecek. İşletme büyüklükleri zaman içerisinde daha da artıp, büyüyecek. Birim alandan aldığımız verim daha da büyüyecek. Çiftçilerimiz açısından büyük bir kazanımdır."ifadelerine yer verdi. 

‘TARIM ARAZİLERİNİN BÖLÜNMESİNİN YANINDA BETONLAŞMA TEHLİKESİ BAŞ GÖSTERDİ` 

Şanlıurfa, Türkiye tarım topraklarının yüzde 10`unu kapsadığını hatırlatan Öztürkmen, şöyle konuştu:"Büyük arazi kullananların sayısı gittikçe azaldı. Bu kanunla tarım arazileri bölünmeyecek. Daha mantıklı ve gelir getirici yatırımlar olacak. Şanlıurfa`daki tarım arazilerin kurtarılması açısından çok çok önemli katkı sağlayacaktır. Öte yandan tarım arazilerine yapılan evlerde büyük bir tehlike oluşturuyor. Türkiye`nin hiçbir yerinde bu uygulama yok. Maalesef Harran`da dünya kadar betonlaşma olmuş. Herkesten ricamız bu noktada duyarlı olsun, arazilerimiz betonlara mahkum olmasın. Tarım arazilerimiz çok çok kıymetli."

‘MODERN TARIMA YÖNELİK MEVZUATLAR ÇIKARILMALI` 

Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, miras yoluyla arazilerin bölünmesi ile ilgili olarak çıkarılan kanunun güzel bir gelişme olduğuna dikkat çekti. Ertekin, düzenlemenin yeterli olmadığına dikkat çekerek modern tarıma yönelik yasal mevzuatların bir an önce çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. Modern tarımın önemine dikkat çeken Ertekin, şunları kaydetti:"Tarların modern tarım anlamında işletilebilmesi amacıyla belli bir büyüklüğe sahip olması gerekiyor. Öbür işletme ekonomik olmuyor. İlerleyen dönemlerde şirketleşme yoluna gidilebilir. Yoksa dünyada rekabet edebileceğimiz bir ürün olmayacak. İngiltere`deki Sanayi Devrimi`nin altında bu nokta yatıyor. Buradaki esas amacımız, ekonomik tarım yapılsın ki ekonomik ürün yetiştirilebilsin. Çiftçilerimiz artık modern tarımın imkanlarından yararlanması gerekiyor. Günümüz koşullarına ayak uydurulmalı. Özellikle bilim ve teknoloji iyi takip edilmeli. Yaş sebze ve meyve ihracatını artırmak üzere odamızın yaptığı bir arge çalışması gerekiyor. Araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında girişimcilere yüzde 25`ini kendileri öderken, yüzde 75`ini devlet ödüyor. Elde edeceği ürünü daha ucuz ve kaliteli bir şekilde elde edecek. Serbest piyasa koşullarıyla rahat rekabet edebilecek. Bu tür desteklerden yararlanılması gerekiyor, bunlardan yararlanıldığı sürece ciro bazında 4 kat artacak. Net kar bakımında 3 kat artacak. Bu çalışma imkansız bir çalışma değildir. Dünyada birçok örneği mevcut durumda bulunuyor." 

‘DESTEKLEMELER ÜRÜNE GÖRE YAPILIYOR` 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TBMM Genel Kurulu‘nda görüşülen, tarım arazilerinin toplulaştırılmasını öngören Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve Türk Medeni Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. AK Parti Hükümetleri döneminde 4 milyon hektar alanda toplulaştırmanın tamamlandığını, şu anda da 2-2.5 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmalarının sürdüğünü belirten Eker, toplulaştırılan alanın yıl sonu itibariyle 6-6.5 milyon hektar alana ulaşacağını söyledi. Eker, 1961-2002 yılları arasında ise ülkede sadece 450 bin hektar arazinin toplulaştırıldığını kaydetti. Eker, toplulaştırmayı gönüllülük esasına göre yaptıklarını, cebri zorlama ile yapmadıklarını belirtti. Toplulaştırmayı öncelikle GAP, DAP, KOP gibi bölgelerde yaptıklarını ifade eden Eker, desteklemeleri bölgeye göre değil, ürüne göre yaptıklarını, hangi ürün stratejik olarak çok ihtiyaç varsa ve hangi ürün vazgeçilmez ise o ürünü desteklediklerini kaydetti.

Okunma Sayısı: 160