DÜNYA SÜT GÜNÜ AÇIKLAMASI

KAYSERİ ŞUBE
20.05.2014 (Son Güncelleme: 20.05.2014 15:12:56)

21-25 Mayıs Dünya Süt Günü Kutlu Olsun

 

Dünya Süt Günü‘ nün içinde bulunduğu 21-25 Mayıs tarihlerini kapsayan hafta bizim ülkemizde de "Süt Haftası" olarak kutlanmaktadır.

 

Süt A, B, D, E vitaminleri, demir, bakır, kalsiyum ve protein gibi büyüme ve gelişmenin temel yapı taşlarını içermektedir.. Sütün bileşimi bağışıklık sisteminin korunmasını ve güçlenmesini sağlayacak nitelikte besin elementlerini içermektedir. İçerdiği kalsiyum ile kemiklerin gelişimine büyük destek olur. Süt proteini yüksek kalitede olup, proteinin yapı taşı olan ve vücut için alınması zorunlu aminoasitlerin tamamını içerir. Proteinler kas yapımı ve onarımında önemli olan maddelerdir.   

Süt tüketimi her yaşta gereklidir. Bebeklik döneminde büyüme ve gelişme, çocukluk ve ergenlik döneminde yine büyüme ve kemik, diş sağlığının gelişimi, orta yaş ve yaşlılıkta ise yine özellikle kemik sağlığını koruma ve kemik kırılganlığını en aza indirgemektedir.  

Süt içmenin özellikle okul çağı çocuklarının hayatlarında önemli bir fark yaratarak, hem fiziki olarak gelişmelerini sağladığını hem de başarı performanslarını yükseltmektedir. Ancak ülkemizde halen anne sütünden sonra ekonomik sıkıntılar nedeniyle hiç süt içmemiş çocuklar bulunmaktadır. Bu nedenle Oda olarak son dönemde uygulanan ‘Okul Sütü Projesi‘ni doğru bulmakta, aksaklıkların biran önce giderilmeli ve proje devam etmelidir.

Gelişmiş ülkelere göre ülkemizde süt tüketimi daha azdır. Bu nedenle süt tüketimini artıracak programlara ihtiyaç vardır. Ancak, sütün güvenli ve uygun fiyata tüketiciye ulaştırılmalıdır. Bizim de hedefimiz güvenli süt tüketimini arttırmak olmalıdır. Bu yönde özellikle devlet eliyle yapılması ya da teşvik edilmesi gereken birçok nokta vardır. Üreticilerimiz ve tüketicilerimizin mağdur edilmemesi için süt fiyatlarının her zaman dengede olması sağlanmalıdır.  Yakın zamanda gerçekleştirilen okullara süt dağıtılmasına genişletilerek devam edilmeli, sağlıklı ve yeterli süt üretimi için üretim yapan işletmeler geliştirilmeli ve teşvik edilmeli, tüketiciye güvenli ve uygun fiyatla süt ulaştıracak piyasa mekanizmaları oluşturulmalıdır. Sağlıklı birey, sağlıklı nesil için süt ve süt ürünlerinin üretiminde güvenli gıda zincirinin oluşturulması sağlanmalı ve kontrol sistemi geliştirilmelidir.

21 Mayıs Dünya Süt günü, süt ve süt mamulü üreticilerine ve tüketicilerine  hayırlı olsun..

    

Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz...       

                                                                                                                 

                                                                                                          

                                                                                       Yönetim Kurulu Adına

                                                                  Ziraat Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı

                                                                                        

                                                                                                 İmdat AKSOY

 

Okunma Sayısı: 144