ÇEVRE BİRLİKTELİĞİ TOPLANTISI

SAMSUN ŞUBE ( )
09.05.2014 (Son Güncelleme: 21.05.2014 11:31:31)

Çevre Birlikteliği Toplantısına Şubemizi temsilen Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz ve TMMOB Samsun İl Koordinasyon Kurulu Üyemiz Tarık ÖNCÜ katıldı.

 

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi‘nde 5 ve 8 Mayıs 2014 tarihlerinde Bandırma Vapuru-Kuş Cenneti Sahil Yolu Projesinin yapımı gündemi ile Çevre Birlikteliği Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Şubemizi temsilen Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz ve TMMOB Samsun İl Koordinasyon Kurulu Üyemiz Tarık ÖNCÜ katıldı.

Bilindiği üzere Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Bandırma Vapuru-Kuş Cenneti Sahil Yolu Projesinin yapımına başlanmıştır. Samsun`da halkın ve kent dışından gelen insanların denize girebildiği  sahil, Atakum`dan başlayarak 19 Mayıs ilçesine kadar devam eden ve Türkiye`nin en uzun kumsal sahilidir. Bu proje ile yöre halkının kıyılardan yararlanması engellenmektedir. Sadece engelleme ile kalmayarak ekolojik dengeyi de bozmakta ve kıyıyı tahrip etmektedir.

3621 Sayılı Kıyı Kanununun 4. Maddesinde Kıyı çizgisi, Kıyı Kenar Çizgisi ve Sahil Şeridi tanımlanmış ve 5. Maddesinde de Kıyılar ile ilgili genel esaslar belirlenmiştir.  

Buna göre; kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufunda olup herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Taşıt yolları, sahil şeridinin kara yönünde yapı yaklaşıma sınırı gerisinde kalan alanda düzenlenebilir. Kıyı kanununun 6. maddesinde ise kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz, kum çakıl vesaire alınamaz, moloz, toprak, cüruf, çöp gibi kirletici etkisi olan atık ve artıklar dökülemez denmekte ve devamında kıyıda, uygulama imar planı kararı ile yapılabilecek olanlar tek tek yazmaktadır. Kıyı Kanununun 7. maddesinde doldurma ve kurutma yolu ile arazi kazanımı, usul ve esasları ve ne şekilde kullanılabileceği düzenlenmiş ve ana kural olarak ekolojik özelliklerin dikkate alınarak yapılması gerektiği belirtilmiştir.

Bu bölgede Samsun-Sinop karayoluna paralel ve dikolmak üzere yeterli genişlikte ve mesafede yollar varken, ayrıca bir taşıt yoluna ihtiyaç yoktur. Halkın kullanımına açık olması gereken sahilin, yasalara aykırı olarak yok edilmesi aynı zamanda bir çevre katliamıdır.

Atakum Sahillerini tahrip eden ve devamında Subasar Ormanlarını da yok edecek olan bu projenin durdurulması ve yaşam alanlarımızın plansızca ortadan kaldırılmasına dur demek için; geçmişte büyük başarılar sağlamış olan Çevre Birlikteliği çatısı altında olan meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile bir toplantı yapılmıştır. 

Okunma Sayısı: 102
Fotoğraf Galerisi