SULAMAYA DİKKAT!

ŞANLIURFA ŞUBE ( )
28.05.2014 (Son Güncelleme: 28.05.2014 11:50:00)

Harran Ovası`nda pamuk sulama sezonun start almasıyla birlikte Odalardan uyarılar geldi. Ziraat Oda Başkanı Eyyüpoğlu, ürünün fazla sulanmasına dikkat çekerken, ZMO Başkanı Öztürkmen ise çiftçilere damla sistemi ile sulama yapmaları konusunda uyardı.

 

Harran Ovası‘nda beyaz altın olarak bilenen pamuğun sulama sezonu başladı. Çiftçilerin daha fazla ürün almaları ve toprağın çoraklaşmasının önüne geçilebilmesi için Ziraat Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası‘ndan çiftçilere uyarı geldi.

‘FAZLA SU TOPRAĞI GÜÇSÜZLEŞTİRİYOR‘

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, pamukta çok su kullanmak çok verim algısının açacağı algısının doğru olmadığını belirterek çiftçilere önemli tavsiyelerde bulundu. Öztürkmen,"Çiftçinin pamukta ne zaman suya ihtiyaç duyulduğunu topraktaki analizlerden takip edebilirler. Toprağın kurumasına göre takip edebilirler. Harran Ovası‘nda pamukta 6-7 sulama ihtiyacı duyuyor, bu sulama oranıyla rahat bir şekilde iyi bir ürün alınabiliyor. Bitki çok sudan dolayı istenilen verimi vermiyor. Sulamayı çok iyi şekilde yapılmalı, çiftçiler artık modern tarım yöntemlerini kullanmalı. Suyu fazla kullandığımız zaman unutmayalım ki bir başka çiftçinin su hakkını kullanmış sayılırız."diye konuştu.

‘DAMLAMA SULAMA YÖNTEMİ TOPRAK İÇİN ÇOK YARARLI‘

Fazla suyun topraktaki gübreyi ve mineralinin önemli bir kısmını götürdüğünü belirten Öztürkmen, şöyle konuştu:" İleriki dönemlerde verimsiz bir toprak, bitki elementlerinin yıkanmış oluyor. Önemli olan suyu zamanında ve düzgün verebilmek çok önemli. Bölgede ve Şanlıurfa‘da salma sulama yöntemi kullanılıyor. Dinamo ve sulama kuyularında damlama sulama yöntemi kullanılırsa çok iyi olur. Sistemlerini iyi kuran çiftçiler yüksek oranda verim kaldırabilirler. Daha enerji ve su sistem oluşturulmalı ki çiftçiler istedikleri verimi kaldırabilsin. 
Özellikle damla sulama sistemlerini çiftçilerimize tavsiye ediyoruz. Bu sistemle su tasarrufu sağlanır, toprağın minerali korunur, bitki su ihtiyacı kadar kullanılır, yabancı ot daha az olur. Zararlar daha az olur. Hastalık geçirimi daha az olur. Damla sulamayı tavsiye ediyoruz. İkinci bir seçenek olarak da yağmurlamayı tavsiye edebiliriz."

‘40 M3 SU SURİYE‘YE BOŞA AKIYOR‘

Fazla su kullanımından dolayı 40 m3 suyun Suriye topraklarına boşu boşuna aktığını vurgulayan Öztürkmen, şunları kaydetti:"Sulama sularını daha randımanlı bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Herkes suyu kullanmış olabilir. Sulama noktasında çiftçiler çok dikkatli olmalı. Yeni sulama alanlarının açılması ile birlikte su miktarı yeterli olmayacaktır, çiftçiler temkinli davransın. Susuzlukla karşı karşıya kalabiliriz, su tasarrufuna gidelim. Suyu etkin ve iyi kullanımı bu noktada çok önemli. En önemli tavsiyem devlet çiftçilere toprak analizi yaptırmalarını tavsiye ediyor. İyi bir şirkette yaptırsınlar, kurallarına uygun. Toprak analiz raporuna göre hareket etsinler."

‘FAZLA SU FAZLA ÜRÜN ALGISI YANLIŞ‘

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu fazla suyun fazla ürün vermediği algısının yanlış olduğunu belirterek bilinçsiz sulamadan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. Eyyüpoğlu, şunları söyledi:"Fazla sulama su israfı olduğu gibi, toprağa da ciddi anlamda zararlar veriyor. Aşırı sulama toprağa güç vermiyor, toprağı güçsüzleştiriyor. Bilinçsiz sulamadan dolayı binlerce dönüm tarla şu anda tarım dışı kaldı. Çiftçilerimi, tüm uyarılara rağmen bilinçsiz sulamadan vazgeçemedi. Bu anlamda ciddi tedbirler almak gerekir. Gerçekten bilinçsiz sulamanın önü alınmazsa bölgeyi ciddi anlamda tehlikeler beklemektedir. Çiftçilerimiz fazla su vererek geleceğimiz olan tarlaları katletmesinler."

 

http://www.yeniurfagazetesi.com/haber-15173-sulamaya_dikkat.html 

Okunma Sayısı: 91