ANIZ YANGINLARINA KARŞI UYARI...

ŞANLIURFA ŞUBE ( )
03.06.2014 (Son Güncelleme: 03.06.2014 14:30:17)

Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, kurak bölge tarlalarında anız yakılmasıyla, tarım topraklarında organik maddenin azaldığını ve azot miktarının olumsuz etkilendiğini belirtti.

Öztürkmen yaptığı yazılı açıklamada, anız yangınlarının, tarla yüzeyini bitki örtüsüz bırakacağından, en değerli üst katmanları su ve rüzgar erozyonu sonucu taşınarak yok olduğunu belirtti.

Kurak bölge tarlalarında anız yakılması ile tarım topraklarında organik maddenin azaldığını ifade eden Öztürkmen, anız yakımının her türlü toprağa ve üreticiye ciddi oranda zarar verdiğini vurguladı.
Öztürmen, anız yangınlarının zararlarına ilişkin, şunları ifade etti:

"Kurak bölge tarlalarında anız yakılması ile tarım topraklarında organik madde azalır ve alınabilir toplam azot miktarını olumsuz etkiler. Anızlar yakıldığında toprağın üst katmanlarındaki kil gibi toprak parçacıklarını pişirmekte, topraktaki birçok faydalı mikroorganizma ve solucan gibi küçük canlıları öldürmekte, topraktaki organik maddeyi de yakmakta, bazı mikro elementleri bitkilerin faydalanamayacağı forma dönüştürmekte ve makro - mikro besin maddesi noksanlıkları olmaktadır. Anız yakılması sonucu su tutma kapasitesi ve havalanma özellikleri olumsuz etkilenmektedir. 
Anızlı toprak işlemede, tarla toprağı anız sapları, yağışlı dönemlerde düşen suyun toprak içerisine girmesini ve tutulmasını sağlayarak oluşacak rutubetli ortam sap artıklarının mikroorganizmalar tarafından parçalanarak organik maddeye ve bitki besin maddelerine dönüşmesini sağlamaktadır. Anızların her yıl yakıldığı tarım alanlarında ise organik madde kaybı olduğundan yavaş yavaş geçen yıllar içerisinde toprak zerrelerini birbirine bağlayan doku ile su tutma kapasitesi zayıflar, verim düşer, rüzgar ve su erozyonu olur, çoraklaşma başlar."

Hububat anızlarını yakmayarak, tarımsal zararlı böcekleri yiyen, yumurtalarına zarar veren ve onları hastalandıran doğal biyolojik mücadele canlıların korunması gerektiğini ifade eden Öztürkmen, ülke topraklarının şimdi ve gelecek nesilleri doyuracak ürünü vermesinin bilinçli kullanıma bağlı olduğunu aktardı.

Dünyada ve Türkiye‘de her noktada kanunlar gereği tarlada bulunan anızı yakan köylülerin uydu ile tespit edilerek cezai işlemlerin uygulandığına dikkat çeken Öztürkmen, yakılı alanlar için yasal süreçlerin başlatıldığını belirtti.

Öztürmen, bölge çiftçisinin tarım alanlarında genelde ikinci ürünü elde etmek ve masraftan kaçınmak için anız yakımına başvurduğunu kaydederek, ‘‘Bu yangınlarla ilimizde çevre ve hava kirliliği artmakta, tarım alanlarındaki organik madde miktarı azalmakta ya da yok olup topraklar daha verimsiz ve erozyona daha hassas duruma gelmektedir. Topraktaki mikro organizmaların yüzde 80‘nin zarar görmesi sonucu verimde de azalmalar olduğu bilimsel olarak ortaya konulmuştur. Anız yangınları komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, meyve bahçelerine,  telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine, özellikte de ormanlarımıza telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir. Bu da devlete milyonlarca dolara mal olmaktadır" ifadelerini kullandı.

http://www.gapgundemi.com/haber-13484-aniz_yanginlarina_karsi_uyari_.html 

Okunma Sayısı: 93