ZEYTİNLİKLERİMİZ RANT UĞRUNA ELDEN ÇIKARILACAK…

ANTALYA ŞUBE ( )
23.06.2014 (Son Güncelleme: 24.07.2014 14:33:53)

BASIN BİLDİRİSİ

                             ZEYTİNLİKLERİMİZ RANT UĞRUNA ELDEN ÇIKARILACAK…

         Bakanlar Kurulu, "Elektrik Piyasası Kanunu İle Zeytinciliğin Islahı Ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını" 16.06.2014 tarihinde yasalaştırılmak üzere TBMM`ye göndermiştir. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığınca hazırlanan bu yasa tasarısı ile elektrik piyasasını düzenlemenin yanı sıra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın yetki alanında bulunan 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı Ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun`da da ciddi değişiklikler yapılmaktadır. Buna göre "zeytinlik sahası" yeniden tanımlanarak en az 25 da alan ölçeği getirilmekte ve 25 da altındaki zeytinlikler, zeytinlik sahası olmaktan çıkarılmaktadır. Bu değişiklikle 25 da altındaki zeytinlikler 3573 sayılı Kanunda yer alan koruyucu hükümlerin dışında bırakılmaktadır.

        3573 sayılı Kanunun 20. Maddesinde yapılan değişiklikle zeytin alanlarında Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulunun iznine bağlı olarak jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları, ilgili bakanlıkça kamu yararı kararı alınmış madencilik faaliyetleri, elektrik üretimine yönelik yatırımlar, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri, savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar, doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim yeri ihtiyacı, kamu yararı gözetilerek yol alt yapısı ve üst yapısı faaliyetlerinde bulunacak yatırımların önü açılmaktadır.

       Bu yatırımlara izin verecek Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu 9 üyeden oluşacak olup; Vali başkanlığındaki bu kurulun 7 üyesi Tarım İl Müdürlüğü, Orman ve Su işleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın üst düzey bürokratlarından oluşturulmaktadır. Kurulda Üniversite, Ziraat Odası, zeytincilik konularında ulusal ölçekte faaliyette bulunan kamu kurumu niteliğine haiz meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının yerel temsilcilerinden en fazla 2 kişi yer alabilecektir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın gerektiğinde yetkilerini devredeceği bu kurul en az 5 üyenin aynı yöndeki oyu ile karar alacaktır. Valinin başkanlığında bürokratlardan oluşan bu kurulun hükümetten gelen zeytinliklerin tarım dışı amaçla kullanılmasına ilişkin talepleri reddetmeyeceği açıktır.

       Kanun Tasarısı Antalya tarımı ve zeytin alanlarına ilişkin çok ciddi riskler içermektedir. TUİK 2013 verilerine göre, Türkiye`deki 167 milyon zeytin ağacının, 4.364.788 adedi (% 2,61) Antalya`da bulunmaktadır. 51.194 ton zeytin üretimin gerçekleştirildiği ilimizde 95 milyon TL ürün değeri yaratılmaktadır. Zeytinlik alanların yaklaşık % 17,83`ü Manavgat, Gazipaşa, Serik, Kaş, Döşemealtı ve Kepez ilçelerimizde bulunmaktadır. Zeytin ağaçlarının % 80`inin bulunduğu bu ilçelerimiz, ilimizdeki zeytin üretiminin % 84`ünü gerçekleştirmektedir. Meyve vermeyen ağaçların verime yatmasıyla Antalya`nın zeytin üretimi 100.000 tona çıkacaktır.

       Akdeniz ülkelerinden Yunanistan`da kişi başına yıllık 21 kg, İtalya`da 11 kg, İspanya ve Tunus`ta 10 kg,Suriye`de 6,2 kg zeytinyağı tüketilirken ülkemizde kişi başı 1 kg zeytinyağı tüketilmektedir. Yapılması gereken Türk toplumunun daha çok zeytinyağı tüketmesini sağlamak ve 90 000 ton civarındaki zeytinyağı ihracatımızı 2 katına çıkarmaktadır. Bunun için de zeytin alanlarının arttırılması ve verimliliğin arttırılması gerekir. Sağlıklı beslenme adına tüm dünyada zeytinyağı kullanımı özendirilmeye çalışılırken, Türkiye`de zeytin alanlarını daraltacak ve tarımsal potansiyelinin yanı sıra dağlardaki ve denize yakın yamaçlarda oluşturduğu yeşil örtüyle ekolojik dengeye ve turizme ciddi katkı sağlayan bu kutsal ağaçların rant uğruna elden çıkartılması düşündürücüdür. Her yıl ortalama 2,5 milyar dolarlık sıvı yağ ithal eden Türkiye`nin zeytinyağı üretimi ve tüketimini teşvik etmek yerine zeytinliklerde jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları, madencilik faaliyetleri, elektrik üretimi, petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine izin verilmesi Türkiye`nin ve Antalya`nın yararına olmayacaktır.

        Yasa tasarısı bu şekilde kanunlaşacak olursa başta turizm bölgelerimiz Kaş, Alanya ve Gazipaşa olmak üzere zeytinliklerimiz ormanlarda açılan taş ve mermer ocaklarında olduğu gibi delik deşik edilerek büyük bir çevre kirliliği ve ağaç katliamı yapılacaktır. Yüz yıllardır Antalya`nın dağlarını ve ovalarını süsleyen ve bize sağlık bahşeden zeytin ağaçları rant uğruna yok edilecektir. Kanunla 25 dekarın altındaki zeytinliklerin zeytinlik sahası tanımından çıkarılması bu tahribatı daha da arttırıcı bir sonuç doğuracaktır.

        Toprak Koruma Kurullarının toprakları koruyamadığı, aksine rant uğruna elden çıkarılmasına yardımcı oldukları Antalya kamuoyu tarafından iyi bilinmektedir. Bu nedenle Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu`nun da yapısı gereği zeytinliklerin tarım dışı amaçla kullanılmasına izin vereceği şimdiden bellidir.

       Antalya`nın tarım ve turizm potansiyelini korumak ve bu kentin gelecek kuşaklara yeşil dokusuyla aktarılmasını sağlamak herkesin ortak sorumluluğudur. Bu kapsamda zeytinliklerimizi korumak, Antalya tarımına ve turizmine sahip çıkmak adına Antalya milletvekillerimizi, Yerel Yöneticilerimizi, Sivil Toplum Örgütlerini ve kamuoyunu bu yasa tasarısına karşı çıkmaya ve zeytin alanlarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz. 23.06.2014

Saygılarımla…

        Vahap TUNCER

                TMMOB

 Ziraat Mühendisleri Odası

      Antalya Şube Başkanı

 

 

Okunma Sayısı: 139