DEMRAN: "GEDİZ OVASI TARIMSAL KORUMA ALTINA ALINMALI"-MANİSA OLAY GAZETESİ (25.06.2014)

MANİSA ŞUBE ( )
27.06.2014 (Son Güncelleme: 28.06.2014 10:29:34)

 Ziraat Mühendisleri Manisa Şube Başkanı İbrahim Demran, Sarıgöl`de yaptığı açıklamada, dünyanın en sıcak 3. sıcak suyunun Alaşehir ve çevresinde çıktığını belirterek, "Jeotermal suyu 287 derece ile Avrupa`nın 1. dünyanın da 3.`sü olan ilimizde enerji üretimi amacıyla onlarca ruhsat verildiği ve verilmeye devam ettiği bildirilmektedir. Yerin 2300-2400 metre altından çıkarılan su enerji üretiminde kullanılacak. Ancak açığa çıkan buhar nedeniyle ortam nemi yükselecektir. Yüksek nem hastalıklar ve zararlıları arttırmaktadır. Daha çok zirai ilaç kullanımı gerekecektir. Ürünlerde maliyet yükselecek, kalıntı riski artacaktır. Nem nedeniyle ürün kalitesi düşecek, verim kaybı yaşanacaktır`` dedi. 

Şube Başkanı Demran, yüzeye çıkan suyun geriye deşarj edilmesi ya da, 200-300 metrelerde deşarjı yer altı su kaynaklarına ve sulama sularına başta bor ve ağır metallerin bulaşma riskini arttıracağını ileri sürerek, "Yüksek bor da bağlar kurur, ağır metaller kalıntıya neden olarak insan sağlığını tehdit eder. Toprakların kirliliği ise, onlarca yıl kaybolmaz. Manisa ve Alaşehir yılın 12 ayı ziraat yapabilen iklim ve toprak zenginliğine sahiptir. Bu toprakların gelecek kuşaklara tertemiz bırakabilmek için, jeotermal kuyulardan vazgeçilmeli bölge tarımsal koruma uluzn ilan edilmelidir. Halkımız sağlığı ve bağları için geleceğine sahip çıkmalıdır. Çevre platformları oluşturulmalıdır" diye konuştu.

Demran, "Jeotermal Termal Tehlikenin Farkında mısınız?`` konulu uyarı afişlerinden bin adet Manisa ve ilçelerine dağıtılarak durumun önemini dikkat çektiklerini belirtti. 

MANİSA OLAY GAZETESİ 

Okunma Sayısı: 85