İNEKLER OT YERİNE BETON YİYECEK! – EVRENSEL

GENEL MERKEZ ( )
12.07.2014 (Son Güncelleme: 14.07.2014 11:48:04)

 Yusuf YAVUZ / Antalya

Soma`daki maden faciasının ardından Meclise sunulan, ancak AKP tarafından eklenen önergelerle şişirilen son torba yasayla meralar yapılaşmaya açılırken, baraj ve sulama yapılarının denetimi özel sektöre devredilecek. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinin bugün tamamlanması beklenen tasarıyla ilgili bir açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası, bedava yem kaynağı olan meraların betonlaştırılmasının, Türkiye`nin yurt dışından canlı hayvan ve et ithalatına devam etmesi anlamına geldiğini belirterek düzenlemenin geri çekilmesini istedi.

 

3 Haziran`dan bu yana tartışmalar eşliğinde görüşmeleri süren son torba yasa, AKP`nin önergeleriyle 150 maddeyi aştı. Soma`daki maden faciasının ardından Meclis Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulan 61 maddelik tasarıya, AKP`nin eklediği pek çok madde muhalefet partilerinin tepkisini çekti. 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında adı geçenlerin aklanmasından, yandaş iş adamlarına kıyak düzenlemelere kadar pek çok madde ile şişirilen tasarının en çok tartışılan maddeleri ise, meraların kentsel dönüşüme açılması ile baraj ve su yapılarının denetiminin özel şirketlere devredilmesi.

ZMO`DAN TASARIYA SERT TEPKİ

Tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda süren görüşmelerin tamamlanması beklenirken, komisyonda kabul edilmesinin ardından Meclis Genel Kuruluna gönderilecek. Torba yasa için Meclisin hafta sonu da mesai yapması beklenirken, tasarıya yönelik tepkiler ise sürüyor. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, güç koşullarda üretim yapmaya çalışan çiftçinin elektrik borcunun faizini bile silmeye yanaşmayan hükümetin, meraları yapılaşmaya açarken, baraj gibi su yapılarının denetimini de özel şirketlere vermeye hazırlandığını dile getirdi.

Tarımın ulusal gelire yüzde 9, istihdama ise yüzde 25 oranında katkı veren, nüfusu doyuran önemli bir sektör olduğuna işaret eden ZMO Genel Başkanı Güngör,  son yıllarda uygulanan politikalarla; verimli arazilerin yitirilmesi, girdi fiyatlarının sürekli artması, ürün fiyatlarının girdi fiyatlarının gerisinde kalması ve ithalatın patlamasıyla tarımda büyük sıkıntıların yaşanmaya başladığının altını çizerek, "Çiftçi, sıkıntılarına çözüm ve bir parça nefes almasını sağlayacak adımlar beklerken; halen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bulunan Torba Yasa Tasarısına; çiftçinin, sulama birlikleri ve sulama kooperatiflerinin tarımsal sulama faaliyetlerinden kaynaklanan elektrik borçlarıyla, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası`na olan borçlarının faizlerinin silinerek anaparanın tekrar yapılandırılmasının da eklenmesi için verilen tekliflerin reddedilmesiyle yine hayal kırıklığına uğramıştır" görüşünü dile getirdi.

Okunma Sayısı: 49