"ÜZÜM`DE ÇÖZÜM FORMÜLÜ HAZIR" - MANŞET GAZETESİ

MANİSA ŞUBE ( )
04.08.2014 (Son Güncelleme: 05.08.2014 11:07:30)

Ziraatçiler Üzüm fiyatlarındaki belirsizlikle ilgili hükümete öneride bulundu.

Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim DEMRAN, üzüm fiyatlarındaki belirsizlikten dolayı üretici ve ihracatçının sıkıntılı günler yaşadığını belirterek, odanın hazırladığı 3 maddelik çözüm önerisini kamuoyuyla paylaştı.

Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim DEMRAN, üzüm fiyatlarındaki belirsizlikten dolayı üretici ve ihracatçının sıkıntılı günler yaşadığını söyledi.Bölgemizde üzüm hasadının başlasığını kaydeden DEMRAN, yaklaşık 1 milyon dekar bağ alanının bulunduğu bölgede üretilen üzümlerin; sofralık, kurutmalık ve şaraplık olarak değerlendirildiğini ifade etti.

Demran, yaklaşık 50 bin üreticinin geçimini üzümden sağladığı bölgemizde, 20 kurutmalık üzüm işletmesinin, 100‘e yakın sofralık üzüm işleyen firmanın ve şarap fabrikalarında çalışan işçilerin üzümden geçimini sağladığını kaydetti.

TAHMİNİ REKOLTE 328 BİN TON

İbrahim DEMRAN, 2013 sezonunda yaşanan olumsuzlukların rekoltenin düşük olmasına neden olduğunu vurgulayarak," Üzüm fiyatları 5 TL/kg ‘a kadar çıkmıştır. 2014 yılında ise, rekolte olması gereken oranlarda gerçekleşeceğe benzemektedir. Rekolte bilindiği gibi 328.000 ton olarak tahmin edilmektedir.  Üzüm fiyatları ise belirsiz ve tedirgin. Oysa olumsuz düşünmeye gerek yok."diye konuştu.

ÜZÜM‘DEKİ SORUN BU ÖNERİLERLE ÇÖZÜLECEK

Hükümetin gerekli önlemleri alması durumunda üretici ve ihracatçının hiç bir sorun yaşamayacağına değinen DEMRAN, Oda tarafından hazırlanan 3 maddelik çözüm önerisini şöyle sıraladı;" 

1-Sofralık üzüme 200TL/Ton destek verilmelidir. Destek, ürün karşılığı üreticiye ödenmelidir. Sofralık üzüm fiyatları kuru üzümü de yakından ilgilendirmektedir.

2-Kurutmalık üzümde işlevsiz hale getirilen TARİŞ desteklenmeli ve bir an önce üreticiyi tatmin edecek bir ürün bedeli açıklanmalıdır.  Özellikle küçük üretici mağdur edilmemelidir.

3-Özellikle Sofralık üzümde piyasa sıkı denetlenmeli; üreticilerin dolandırılması önlenmelidir. Her yıl yüzlerce üretici sattığı ürünün parasını tüccardan alamamaktadır."

Okunma Sayısı: 54