KURAKLIKTAN SONRA ŞİMDİ DE BUZ VURDU – YENİ ASYA

GENEL MERKEZ ( )
13.04.2014 (Son Güncelleme: 05.08.2014 11:57:23)

TMMOB`a bağlı Ziraat Mühendisleri Odası, kuraklık dolayısıyla zaten mahsüllerde düşüş yaşanırken 29-31 Mart`ta yaşanan donun diğer mahsüllere de ciddî zarar verdiğini belirterek acil tedbir alınması gerektiğini belirtti.
Açıklamaya göre, özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde fındık, kayısı (Malatya ve Kahramanmaraş) elma (Amasya ve Tokat), kiraz, kivi ve çay bahçeleri zarar gördü.
İlk incelemeler sonucunda açıklamaya göre, üretim kaybı toplamda yüzde 40`ları aşacak, fındıkta ise bölgelere göre ise Ordu`da ortalama yüzde 60, Giresun`da yüzde 80, Trabzon`da yüzde  40, Samsun ve Düzce`de yüzde 35`e ulaşacak.
2013 yılı tarımsal ihracatımızın yüzde 10`unu 1.7 milyar dolarlık bedelle fındık ihracatının oluşturduğu göz önüne alınırsa, don felâketinin yıkıcı etkisinin daha net anlaşılacağına dikkat çekildi.

Buğday ve arpada yüzde 15 düşüş
Açıklamada, 2013-2014 üretim döneminde gerek yağışlar ve gerekse sıcaklık değerlerinin kuraklık konusunda tehlike sinyalleri verecek düzeyde olduğu hatırlatılarak "Türkiye genelinde 6 aylık kümülatif yağış miktarı normale göre yüzde 28 geçen yıla göre yüzde 37,5 oranında azaldı. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde yüzde 44, İç Anadolu Bölgesi`nde de yüzde 36 oranında azalma oldu" dendi. 

Olumsuz tablo değişmeyecek
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin,  kuraklık ve don olayları nedeniyle pek çok üründe rekolte kaybı görüldüğünü ve fiyatların arttığını belirterek, "Bundan sonra her gün yağış olsa da bu olumsuz tablo değişmeyecek" dedi.
Yetkin, TZD Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, kuraklık ve don olaylarının etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kuraklıktan en ağır etkilenen bölgelerin Karadeniz, İç Anadolu ve Akdeniz`in Çukurova bölgeleri olduğunu ifade eden Yetkin, "Buğdayda büyük bir felaketin eşiğinden dönüldü, ancak bu yıl buğday ve diğer hububatta rekoltenin yüzde 10 ile 20 arasında düşük olması bekleniyor" diye konuştu. Yetkin, don nedeniyle yaşanan kayıplarda Karadeniz Bölgesi`nin ilk sırada yer aldığını, dondan en az etkilenen bölgenin ise Marmara Bölgesi olduğunu bildirdi. Mart ayında görülen don olaylarının özellikle çiçeklenme ve yeni uyanma aşamasındaki meyve ağaçlarını olumsuz etkilediğini anlatan Yetkin, birçok meyve türünde bu nedenle yüzde 50 ile 80 arasında kayıp görüldüğünü söyledi.
Son açıklanan enflasyon verilerine göre, tüketici fiyatlarının genelde yüzde 1,13, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2,10 arttığını anımsatan Yetkin, kuraklık ve don zararı dolayısıyla pek çok üründe fiyat artışları olacağını savundu. 

Çiftçinin zararı önlenmeli

Tarımsal üretimi yüzde 80 oranında yağışlara bağlı olan Türkiye`de kuraklığın halen tarım sigortası kapsamı dışında tutulduğu hatırlatılarak şöyle dendi: "Tarımda gelir düşüklüğü, ithalat bağımlılığı, tarım topraklarında kuraklık ve çölleşme tarımın kaderi olmamalı. Kuraklığın ve don zararının tazmini için derhal uygun önlemler geliştirilmeli ve üretici mağduriyeti giderilmeli."

Okunma Sayısı: 21