ÇİFTÇİNİN YÜZDE 80`İ İPOTEKLİ- 16.12.2014-MANŞET G.

MANİSA ŞUBE ( )
16.12.2014 (Son Güncelleme: 17.12.2014 11:18:36)

Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, tarım sektörü ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Hükümetin tarım politikalarını eleştiren Demran, tarımsal desteklemenin yetersiz olmasından dolayı üreticilerin bankalara mahkum olmak zorunda kaldığını söyledi.

 

Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, Türkiye`de tarımın bir kumar gibi  oynandığını savunarak, bu oyundan dolayı Manisa`da yaklaşık 100 bin üreticinin 80 bininin ipotekli kredi kullandığını ileri sürdü. 

Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran,  tarım  sektörü ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Hükümetin tarım politikalarını eleştiren Demran,  tarımsal desteklemenin yetersiz  olmasından dolayı üreticilerin bankalara mahkum olmak  zorunda kaldığını  söyledi.

100 BİN ÜRETİCİNİN 80`BİNİ İPOTEKLİ

Manisa`daki 100 bin  üreticinin 80 bininin ipotekli kredi kullandığını belirten Demran, bu durumun tarım için büyük tehlike oluşturduğunu kaydetti.  Demran, katlanmış borçların döndürülmez duruma gelmesi karşısında arazilerin bankalar eliyle şirketlerin eline geçerek el değiştireceği görüşünü savundu.

1 KİLO TÜTÜN 10, 1 KİLO SİGARA 500 LİRA

Çiftçinin ekonominin üzerinde bir kambur gibi gösterilmeye çalışıldığını  vurgulayan  Demran, 10 liraya satılan 1 kilo tütünle, 500 liraya satılan 1 kilo sigara örneğinin altını çizerek şunları söyledi "1 kilo tütünün 10 lira, 1 kilo sigaranın 500 lira olması tarımın içinde bulunduğu durumu en iyi şekilde anlatıyor.  Sektörde Tekel`in ortadan kalkmasıyla birlikte fiyat belirleyici  tüccar oldu.  Geçmiş yıllarda, tütünün para ettiği günlerde 1 kilo tütünle  bir 70`lik rakı alınabiliyordu. Bugün 70`lik rakı 60 liradan satılıyor ama 1 kilo tütün 10 lira. Üretici her geçen yıl daha ağır şartlarda üretim yapmaya çalışıyor.  Tütünün kilosu 50 lira olsa Türkiye`de kentlerden köylere göç yaşanır."

SİGARADAN ALINAN VERGİ, TARIM DESTEĞİNDEN FAZLA

Türkiye`deki çiftçilerin, dünya ülkelerindeki gibi desteklenmediğini ifade eden İbrahim Demran, sigaradan alınan verginin tüm tarıma  verilen destekten daha fazla olduğuna dikkat çekerek " Türkiye`de sigaradan yılda 14-15 milyar, alkolden 5- 6 milyar vergi alınıyor. Tüm tarım ürünlerine yapılan destekse  9 -10 milyar civarında. Çiftçi ülkemizde destekleniyormuş gibi gösterilse de yeterince desteklenmiyor. Tarım en kötü zamanlarını yaşıyor"dedi.

TÜRKİYE`DE TARIM BİR KUMAR

Çiftçilerin toprağa ne ekeceğini bilmeden bir kumar gibi tarım yapmaya çalıştığı görüşünü savunan Demran,  tarımın bugün içinde bulunduğu  durumun en büyük sorumlusunun Tarım Bakanlığı olduğunu söyledi.  Tarım Bakanlığı`nın  bir sezon önceden üreticinin hangi üründen kazanç sağlayacağını öngörmesi ve bu yönde kalıcı politikalar üretmesi gerektiğini savundu. 

Okunma Sayısı: 41