BİTKİSEL ÜRETİM İSTATİSTİKLERİ, 2014

GENEL MERKEZ
27.12.2014 (Son Güncelleme: 02.02.2015 15:03:59)

Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ile meyve üretimi azaldı..

 

Üretim miktarları, 2014 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde %6,6 ve meyvelerde %6,2 azalırken, sebzelerde ise %0,4 oranında artış gösterdi. 

Tahıl üretimi 2014 yılında bir önceki yıla göre azaldı

Tahıl üretim miktarı 2014 yılında bir önceki yıla göre %12,7 oranında azalarak yaklaşık 32,7 milyon ton olarak gerçekleşti.

Bir önceki yıla göre buğday üretimi %13,8 oranında azalarak 19 milyon ton, arpa üretimi %20,3 oranında azalarak 6,3 milyon ton, çeltik üretimi %7,8 oranında azalarak 830 bin ton, dane mısır üretimi %0,8 oranında artarak yaklaşık 6 milyon ton oldu.

Baklagillerin önemli ürünlerinden nohut %11,1 oranında azalarak 450 bin ton, kırmızı mercimek %17,7 oranında azalarak 325 bin ton, yumru bitkilerden patates ise %5,5 oranında artarak yaklaşık 4,2 milyon ton olarak gerçekleşti.

Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretimi %7,5 oranında artış göstererek 1,6 milyon ton oldu.

Tütün üretimi %24,9 oranında azalarak 70 bin ton, kütlü pamuk üretimi %4,4 oranında artarak yaklaşık 2,4 milyon ton, şeker pancarı üretimi %2,3 oranında artarak 16,9 milyon ton olarak gerçekleşti.

Sebze üretimi 2014 yılında bir önceki yıla göre arttı

Sebze ürünleri üretim miktarı 2014 yılında bir önceki yıla göre %0,4 oranında artarak yaklaşık 28,6 milyon ton oldu.

Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzeler %4,2 oranında azalırken, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler %2,7 oranında, meyvesi için yetiştirilen sebzeler ise %0,9 oranında arttı.

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste %0,3, hıyarda %5,2 oranında artış olurken, sivri biberde %4,2, dolmalık biberde %1,9, kuru soğanda %6 oranında azalış gerçekleşti.

Meyve üretimi 2014 yılında bir önceki yıla göre azaldı

Meyve ürünlerinin üretim miktarı 2014 yılında bir önceki yıla göre %6,2 oranında azalarak 17,1 milyon ton olarak gerçekleşti.

Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elma %20,7, şeftali %4,6, kiraz %9,9, kayısı %65,4 oranında azalırken, muzda %17, zeytinde %5,5 oranında artış oldu.

Turunçgil meyvelerinden mandalina %11,1 oranında artarken, sert kabuklu meyvelerden fındıkta %25, cevizde %14,8 oranında azalış gerçekleşti.

Üzüm üretiminde %4,1, incirde ise %0,5 oranında artış oldu.

Süs bitkileri üretimi 2014 yılında bir önceki yıla göre arttı

Süs bitkileri üretim miktarı 2014 yılında bir önceki yıla göre %7,6 oranında arttı.
Süs bitkileri üretimi içindeki payları incelendiğinde kesme çiçekler %66, diğer süs bitkileri %34`lük bir paya sahiptir.
Karanfil üretimi bir önceki yıla göre %1, gül (kesme) üretimi %4,5, gerbera üretimi %4,6, nergiz üretimi %33,3 oranında arttı.

 

BİTKİSEL ÜRETİMDEKİ DEĞİŞMELER

ÜRÜNLER

2013 (Ton)

2014 (Ton)

Değişim (%)

TARLA BİTKİLERİ

 

 

 

Tütün

93.158

70.000

-24,9

Arpa

7.900.000

6.300.000

-20,3

Mercimek (kırmızı)

395.000

325.000

-17,7

Buğday

22.050.000

19.000.000

-13,8

Nohut

506.000

450.000

-11,1

Mercimek (yeşil)

22.000

20.000

-9,1

Çeltik

900.000

830.000

-7,8

Mısır (dane )

5.900.000

5.950.000

0,8

Şeker pancarı

16.488.590

16.860.000

2,3

Pamuk (kütlü)

2.250.000

2.350.000

4,4

Patates

3.948.000

4.166.000

5,5

Ayçiçeği

1.523.000

1.637.900

7,5

Fasulye (kuru)

195.000

215.000

10,3

MEYVELER

 

 

 

Zerdali

31.609

8.210

-74,0

Kayısı

780.000

270.000

-65,4

Fındık

549.000

412.000

-25,0

Ayva

139.311

107.243

-23,0

Elma

3.128.450

2.480.444

-20,7

Dut

74.600

62.879

-15,7

Ceviz

212.140

180.807

-14,8

Erik

305.393

265.490

-13,1

Badem

82.850

73.230

-11,6

SEBZELER

 

 

 

Soğan (kuru)

1.904.846

1.790.000

-6,0

Domates

11.820.000

11.850.000

0,3

Kavun

1.699.550

1.707.302

0,5

Karpuz

3.887.324

3.885.617

0,0

    

Kaynak: TÜİK, (25 Aralık 2014)

Okunma Sayısı: 523
Fotoğraf Galerisi