TARIM ÖĞRETİMİNİN 169. YILI KUTLANDI.

ŞANLIURFA ŞUBE ( )
14.01.2015 (Son Güncelleme: 20.03.2015 11:10:31)

Tarım Öğretiminin 169. Yılı münasebeti ile tarım paydaşı kurum ve kuruluşların katıldığı bir panel düzenlendi.

 Tarım Öğretiminin 169. Yılı münasebeti ile tarım paydaşı kurum ve kuruluşların katıldığı bir panel düzenlendi.

Türkiye`de 1846 tarihinde İstanbul Ayamama Çiftliğinde Kurulan Ziraat Mektebi`nin kurulması ile başlayan tarımsal eğitim- öğretim faaliyetlerinin 169. Yılı münasebeti ile Harran Üniversitesi, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi, GAP İdaresi, GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından GAP Tarımsal Eğitim Merkezinde panel düzenlendi. GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Harran Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, GAPTAEM Müdürü İbrahim H. Çetiner, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Eyyüpoğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Aydemir`in yanı sıra tarım paydaşı kurum, kuruluş temsilcileri katıldığı "Ülkemizde Tarım Öğretiminin Dünü, Bugünü ve Yarını" adlı panelde Çukurova Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Yaşar Çiftçi konuşmacı olarak katıldı. 70 Bine yakın kayıtlı çiftçinin bulunduğu Şanlıurfa`da çiftçilerin ve tarımla ilgili Sulama Birliği, Ziraat Mühendisi gibi ilgililerin katılım göstermediği panelin açılış konuşmasını yapan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Aydemir yaptığı konuşmada;" Bizler tarım bilimcileri ve ziraat mühendisleri olarak mesleğimiz açısından tarihi bir dönüm noktası olan bu başlangıç gününü uzun yıllardır bir meslek bayramı etkinliği, ve haftasını da tarım haftası olarak kutluyoruz. Başlangıcından bu tarafa şüphesiz ki tarım eğitim yurt çapında yayılmış ve bu tarım liseleri, tarım yüksekokulları ve Ziraat Fakülteleri ile süre gelmiştir" diyerek tarım öğretiminin amaçlarını ve günümüzdeki geldiği H.Ü. Ziraat Fakültesinin geldiği noktayı anlattı. H.Ü Ziraat Fakültesi Öğrencisi Su Zelal Aydın`nın etkinlik kapsamında yaptığı konuşmanın ardından söz alan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen`de yaptığı konuşmada;" 2014 yılı itibari ile 35 Üniversitede 35 Ziraat Fakültemiz var. Tarım öğretimi gayet iyi gidiyor. Ancak önümüzde kötü ve karamsar bir tablo var. Şöyleki; Türkiye`deki işsizlik tablosunu baktığımız zaman bu sayının yüzde 20`si yüksekokul ve fakülte mezunu olduğunu görüyoruz. Bunun içersinde 20 bine yakın ziraat mühendisi 25 bine yakın gıda mühendisi vardır" diyerek tarım sektöründeki eğitimli işsiz sayısına dikkat çekti.

GAP Başkanı Sadrettin Karahocagil de yaptığı konuşmada yeni GAP Eylem planı ile bölge illerini 21. Yüzyıla taşıyacaklarını belirterek ; "Modern sulama tekniklerinin uygulanması, ulaşım ve konut altyapısının tamamlanması, rekabetçi ürün türlerine geçiş, pazarlama olanaklarının genişletilmesi, insan kaynakları ve kurumsal kapasitelerin geliştirilmesi, doğal ve kültürel dokunun değerlendirmesi gibi ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeyi kolaylaştırıcı yeni politikalar uygulanarak Bölge`nin rekabet gündemi desteklenmeye devam edilecektir.Bugün bölgemiz, Türkiye toplam pamuk üretiminin yüzde 58`ini, kırmızı mercimeğin yüzde 98`ini, buğdayın yüzde 20`sini, Antep fıstığının yüzde 90`ını üretmektedir" Dedi.

H.Ü. Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Yılmaz da yaptığı konuşmada üniversite olarak tarıma verdikleri önemden bahsederek Ziraat Fakültesi`nin bölgeye yaptığı katkıları anlattı.

Konuşmaların ardından "Ülkemizde Tarım Öğretiminin Dünü, Bugünü ve Yarını" adlı panelde Çukurova Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Yaşar Çiftçi tarım öğretimi hakkında görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

Okunma Sayısı: 82