TEZGAHLARDAKİ TEHLİKE - 13.01.2004

GENEL MERKEZ ( )
13.01.2004 (Son Güncelleme: 15.07.2008 11:38:02)

TEZGâHLARDAKİ TEHLİKE

TÜRKİYE'nin ihraç ettiği bazı meyve ve sebzelerde, limitin üzerinde ilaç kalıntısı çıktı. Ziraat Mühendisleri Odası'NA GÖRE AVRUPA'nın iade ettiği ürünler iç piyasada satıldı

 Türkiye'DEN AVRUPA'ya ihraç edilen, ancak üzerinde zirai ilaç kalıntısı bulunarak geri çevrilen sebze ve meyvelerin gümrüklerde imha edilmesi gerekirken iç piyasaya verildiği ileri sürüldü. İhraç ürünlerde ilaç kalıntısının çıkması, iç piyasayı da gündeme getirdi. İç piyasa için üretilen hemen hemen tüm sebze ve meyvede ilaç kalıntısı bulunduğu iddia edildi.

Türkiye'DE, KANSER YAPICI ÖZELLİĞİ OLAN BU KİMYASAL İLAÇLARI DENETLEYECEK BİR MEKANİZMA YOK. SEBZE VE MEYVEDE İÇ PİYASA VE İHRACATIN BÜYÜK KISMINI KARŞILAYAN ANTALYA'da ilaç kalıntısını tespit edecek laboratuvar bulunmuyor.

Günaydın: Herkes yiyor

Bir süre önce CHP Edirne Milletvekili Necdet Budak'IN SORU ÖNERGESİNE YANIT VEREN SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ, BAZI ÜRÜNLERDE İLAÇ KALINTISI BULUNARAK GERİ ÇEVRİLDİĞİNİ DOĞRULAMIŞ, ANCAK İMHA EDİLDİKLERİNİ BELİRTMİŞTİ. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN İSE KâĞIT ÜSTÜNDE İMHA EDİLMİŞ GÖRÜNMESİNE KARŞIN ÜRÜNLERİN İÇ PİYASAYA SUNULDUĞUNU İDDİA ETTİ. İLAÇ KALINTISI OLAN ÜRÜNLERİ TÜRKİYE'de herkesin yediğini ileri süren Günaydın, şunları söyledi:

İç piyasa daha vahim

"Tarım Bakanlığı sera ve tarlaları denetlemek zorunda, ama yapmıyor. Her ürüne belli sürelerde, farklı ilaçlar atılıyor. Örneğin bazıları hasattan üç hafta önce atılmalı ki, kalıntı kalmasın. Ancak dün ilaç attığınız ürünü yarın toplarsanız kalıntı mutlaka kalır.

Avrupa'YA GÖNDERİLEN ÜRÜNLER İÇ PİYASAYA ORANLA DAHA ÖZEN GÖSTERİLMİŞ

ÜRÜNLER VE BUNLARDA BİLE İLAÇ KALINTISI ÇIKIYOR. İÇ PİYASANIN HALİNİ ARTIK SİZ DÜŞÜNÜN. İÇ PİYASADA TÜKETİLEN VE İLAÇ KALINTISI OLAN ÜRÜNLERİ HERKES YİYOR."

KONUYLA İLGİLİ SORU ÖNERGESİ VEREN CHP'li Prof. Necdet Budak'IN İDDİALARI İSE DAHA CİDDİ BOYUTTA. BUDAK DA, AVRUPA'dan dönen ürünlerin imha edildiğinden emin olmadığını söyledi.

Budak: Kanser vakası arttı

Budak'IN VERDİĞİ BİLGİLERE GÖRE, BİLİNÇSİZ ZİRAİ İLAÇ KULLANIMI NEDENİYLE EDİRNE'de son beş yılda kanser vakaları yüzde 90 arttı. Edirne'DE GÜNDE EN AZ BİR KANSER VAKASI TESPİT EDİLİYOR.

1999'da 275 olan kanser vakası sayısı, 2000'DE 341, 2001'de 350, 2002' DE İSE 432'ye yükseldi. Kayıtlara geçmeyenler de düşünüldüğünde sayının daha fazla olduğu belirtiliyor. Budak, kanser vakasının çok olmasını ise, Avrupa'DAN ÇEVRİLEN YİYECEKLERİN MARMARA BÖLGESİ'nde, ağırlıklı olarak da

Edirne'DE TÜKETİLMESİNE BAĞLIYOR.

AYRICA, TÜRKİYE'nin çeltik üretiminin yüzde 40'INI SAĞLAYAN TRAKYA'da genç yaştan itibaren tarımla uğraşılıyor. Çeltikte kullanılan zirai ilaçlar suya karışıyor ve insan vücuduna giriyor. Özellikle suya giren insanların kısa süre içinde tüylerinin döküldüğünü anlatan Budak, gençlerde kanserin sıklıkla görüldüğünü söylüyor. Edirne'DE SIRASIYLA EN ÇOK AKCİĞER, MEME, DERİ, MESANE VE KALINBAĞIRSAK KANSERLERİ GÖRÜLÜYOR. SAĞLIK BAKANLIĞI'nın ise bu konuda herhangi bir çalışması yok.

Kovancı: Avrupa'DA YASAK

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ BAŞKANI PROF. DR. BAHATTİN KOVANCI, ÖZELLİKLE SERADA YETİŞTİRİLEN ÜRÜNLERDE CİDDİ DENETİM YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTEREK, TARIM BAKANLIĞI'nın bu konuda başarılı olmadığını söyledi. Kovancı, Avrupa'NIN KISITLADIĞI PEK ÇOK İLACIN TÜRKİYE'de kullanıldığını, ilaç satışı konusunda boşluk olduğunu ifade etti. Bilinçsiz ilaç kullanımının bayiliklerden başladığını belirten Kovancı, şöyle konuştu:

"İlaç bayilerinin ziraat mühendisi olmalarının yanı sıra bitki koruma dersi almaları gerekir. Türkiye'DEKİ BAYİLERİN YÜZDE 50'si bile ziraat mühendisi değil. Amaç kâr etmek olunca bilinçsiz satış yapılıyor. Üretici de zararlı olsa bile işine gelen ilacı kullanıyor.

İlaçlar, bitki koruma şube müdürlüklerindeki yetkililer tarafından reçeteyle verilmeli. İnsan sağlığı bayi ve üreticilerin insafına bırakıldığı ve etkin denetim yapılmadığı sürece sorunlarla karşılaşılacak. Türkiye, Avrupa normlarına uyum sağlamazsa yakında ürün bile ihraç edemeyecek."

İnsana da, doğaya da zararlı

Sebze ve meyvelerde kullanılan ilaçlar, zehirli, orta zehirli ve çok zehirliler diye üçe ayrılıyor. Vücutta kanser yapmaktan gıda zehirlenmelerine ve alerjik rahatsızlıklara kadar çeşitli sağlık sorunlarına yol açan bu ilaçlar doğaya da zarar veriyor. Bilinçsiz kullanım nedeniyle topraktaki yararlı ot ve böcekleri de yok eden bu ilaçlar, toprağın ve suyun kirlenmesine yol açıyor. İlaçların suya kolaylıkla bulaşabilmesi hem suda yaşayan canlıları öldürüyor hem de insanların sağlığını tehdit ediyor.

Geniyle oynananlar

Türkiye'DE SAĞLIKSIZ GIDA TÜKETİMİ YALNIZCA ZİRAİ İLAÇ KALINTISINDAN KAYNAKLANMIYOR. AVRUPA'nın yasakladığı ve topraklarına sokmadığı genetiğiyle oynanmış ürünlerden mısır, Türkiye'DE SIKLIKLA TÜKETİLİYOR. YILLIK MISIR GEREKSİNİMİ 3 MİLYON TON OLAN TÜRKİYE, SADECE 2 MİLYON TON YETİŞTİREBİLDİĞİ İÇİN GERİYE KALAN 1 MİLYON TONU İTHAL EDİYOR.

AĞIRLIKLI OLARAK ABD'den alınan mısırın ise genetik yapısı değiştirilmiş. ABD'DE SÖZLEŞMEYLE EKİLEN VE DAHA PAHALI OLAN BU MISIR, TÜRKİYE'de altyapı ve laboratuvar olmadığı için tahlil de edilemiyor. Mısırın nişastasından şeker de elde ediliyor. Bir iddiaya göre kola üretiminde bu şeker sıklıkla kullanılıyor. Genetiği değiştirilmiş mısır tüketmek, kansere neden olduğu gibi alerjik rahatsızlıklara ve vücudun antibiyotiklere direnç göstermesine yol açıyor.

Nasıl bir denetim?

Türkiye'DE ZİRAİ İLAÇ KALINTISI BULUNAN YİYECEKLERE KARŞI BİREYSEL ANLAMDA ALINABİLECEK ÖNLEMLER SINIRLI. DAHA ÇOK KAMUSAL ÖNLEMLERLE İLAÇLAR KONTROL ALTINA ALINABİLİR. UZMANLARA GÖRE BİR AN ÖNCE AVRUPA'daki gibi 'ETİKET' uygulamasına geçilmeli. Yine Avrupa'DAKİ GİBİ, ÜRÜNLERDE İLAÇ KULLANIMINI DENETLEYECEK BAĞIMSIZ FİRMALAR VEYA KOOPERATİF VE ÜRETİCİLERİN BÜNYELERİNDE ÇALIŞTIRDIKLARI ZİRAAT MÜHENDİSLERİ VASITASIYLA DENETİMLER SIKLAŞTIRILABİLİR.

TÜRKİYE'de sayıları 10 bini bulan işsiz ziraat mühendislerinin de bu şekilde istihdamı sağlanabilir. Bu görevlilerin yapacağı denetimler ve ürüne yapıştıracağı etiket sayesinde sağlıksız yiyecekler engellenebilir. Bireysel olarak, zirai ilaç kalıntılı ürünler için yapılabilecek çok az şey var. Eğer üründeki kalıntı tolere edilebilecek miktardaysa, yıkama, dondurma, haşlama gibi yollarla zararı önlenebilir. Ancak yiyeceğin içine giren veya hasattan çok kısa süre önce atılan ilaçlara karşı tüketicinin yapabileceği bir şey yok.

Okunma Sayısı: 1050