TARIMSAL ÖĞRETİMİN 169. YILDÖNÜMÜ

SAMSUN ŞUBE ( )
14.01.2015 (Son Güncelleme: 17.02.2015 11:49:10)

Tarımsal Öğretimin 169. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında 10 Ocak 2014 tarihinde İlimiz Atatürk Anıtı önünde Şubemiz, 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Türkiye Ziraatçiler Derneği ve Türk Yüksek Ziraat Mühendisleri Derneği temsilci ve üyelerinin katılımıyla tören düzenlendi.

Tören sonrası Şube Başkanımız Hayati TOSUN tarafından basın açıklaması yapıldı. Açıklama metni aşağıdadır;

BASIN AÇIKLAMASI

Türkiye‘de üretim ve tüketimdeki plansızlık nedeniyle her yıl 17 milyar TL‘lik sebze ve meyve tarlada veya hallerde çürümeye terk ediliyor. 3 milyon üreticinin toplam 32 milyon parsel alanda yaptığı üretimin planlı hale getirilmesi, üretim ve tüketim dengesinin kurulması gerekmektedir.

Yapılan araştırmalarda üreticilerin % 65‘i elde ettiği gelirle geçinemiyorken, % 66‘sı da devlet desteklerinin arttırılmasını istemektedir. Üreticilerin % 88 ‘i ise zorunlu harcamalardan sonra ellerinde para kalmadığını belirtmektedir.

Çiftçilik kötü kader olmamalıdır.

Samsun başta olmak üzere bölge illerinde tarım sektörünün Gayri Safi Katma Değerleri incelendiğinde Samsun‘un da içinde yer aldığı bölgede tarımın payının gerilediği görülmektedir. ( % 22,7 den % 18,6 ya düşmüştür. )

Bununla beraber Samsun‘da işlenen tarım alanlarının da hızla azaldığı izlenmektedir. 2002-2013 döneminde işlenen tarım alanı % 19,3  oranında azalmıştır.Tarım topraklarının kaybı ve tarımsal nüfusun azalması ileride bölgenin ekonomik  ve sosyal kalkınması bakımından önemli bir sorun teşkil edecektir.

Verimli tarım arazilerini rant uğruna yapılaşmaya açmak yerine gelecekte açlık-kıtlık gibi kötü durumlara karşılaşmamak için önlemleri şimdiden almalıyız.

Kentimizde  sanayi yatırımları, Termik Santraller  gibi  faaliyetlerin arazi kullanım biçimlerini belirlemesi, dolayısıyla tarım dışı kullanımının özellikle verimli tarım arazilerinin bulunduğu yerlerde yoğunlaşması, konunun ciddiyetini daha da artırmaktadır.

Şehir planları, ülke tarımının, insan ve çevre sağlığının geleceği düşünülerek yapılmalıdır. Tarım arazilerine Organize Sanayi, yine Termik Santraller yapılmamalıdır.( TERME )

Alternatif alanlar mevcutken, işlenebilir nitelikteki tarım arazilerinin tarım dışı amaçlarla kullanılması yediklerimizden giysilerimize kadar yaşamımız için gerekli maddelerin kaynağı olan tarım topraklarını yok etmek yaşamımıza ve geleceğimize ihanet etmek demektir.

Tarihsel, kültürel ve doğal değerlerin, kıyıların, tarım arazilerinin, orman ve mera alanlarının korunması, yapılı çevrenin sağlıklı ve kamu yararını öncelik alarak geliştirilen politikalar çerçevesinde üretilmesi devletin anayasal sorumluluğudur.

TMMOB ‘ye bağlı odaların etkisizleştirilmeye çalışılmasını kınıyor, meslek odamızın ve tüm meslek odalarının birikimlerini halkımızın yararına kullanmaya, ülkemizi aydınlık geleceğe taşımak için var gücümüzle çalışmaya ve bunun mücadelesini vermeye devam edeceğini herkese bir kere daha duyuruyoruz.

TMMOB

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

SAMSUN ŞUBESİ YÖNETİM KURULU ADINA

HAYATİ TOSUN

ŞUBE BAŞKANI

10 Ocak 2015 günü Şube binamızda kokteyl düzenlendi. Canlı müzik eşliğinde yapılan ve çok sayıda üyemizin katıldığı kokteyl Şube Başkanımız Hayati TOSUN‘un teşekkür konuşmasıyla sona erdi.

Okunma Sayısı: 53
Fotoğraf Galerisi