2004'ÜN YİYECEĞİ PİRİNÇ - 11.01.2004

GENEL MERKEZ ( )
11.01.2004 (Son Güncelleme: 15.07.2008 11:39:55)

2004'ÜN YİYECEĞİ PİRİNÇ

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 2004'ü Pirinç Yılı ilan etti. Amaç, 3 milyar insanın temel gıdası olan ve kırmızı alarm veren pirincin üretimini artırmak...

Fantastik bir film öyküsü gibi gelebilir ama insanlık tehdit altında. Tarih boyunca bereketin ve mutluluğun simgesi olan pirinç, dünyada 3 milyar insanın temel besini. Ancak her geçen gün sulama alanları daralıyor ama buna karşın nüfus hızla artıyor. Bu da açlık sorununu beraberinde getiriyor. 2003 yılında 44 ülkenin yaptığı "pirinç krizi" uyarısı üzerine Birleşmiş Milletler (BM), 2004'Ü PİRİNÇ YILI İLAN ETTİ VE "PİRİNÇ HAYATTIR" DEDİ.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'in Gıda ve Tarım Direktörü Dr. Jacques Diouf, geçen günlerde pirinç üretimi konusunda dünyanın ciddi engellerle karşı karşıya bulunduğunu açıkladı. İnsanlığın el ele verip üretimi artırması gerektiğini vurgulayan Diouf'A GÖRE "2004 PİRİNÇ YILIOLACAK. BÜTÜN DÜNYADA BİR KAMPANYA BAŞLATILACAK. KAMPANYA YEREL

ÇİFTÇİLERDEN BİLİMSEL ENSTİTÜLERE KADAR GENİŞLETİLECEK. PİRİNÇLE UĞRAŞAN HERKES BU KAMPANYANIN İÇİNE ÇEKİLECEK. KONFERANSLAR, BİLİMSEL ARAŞTIRMALARLA ÜRETİM GENİŞLETİLECEK."

2003'ün nisan ayında gen haritası çıkarıldı, altı ay sonra yeni bir pirinç türü geliştirildi

BM'NİN 2004'ü Pirinç Yılı ilan etmesinden bir süre önce, nisan ayında bilim adamları en yaygın iki pirinç türünün genetik şifresini çözdü. Çok geçmeden, Kasım 2003'TE DE YENİ BİR TÜR PİRİNCİN GELİŞTİRİLDİĞİ DUYURULDU. PROCEEDİNGS OF THE NATİONAL ACADEMY OF SCİENCES'ta yayımlanan araştırmaya göre, E-koli bakterisinden nakledilen bir genle kuraklığa, tuzlu suya ve soğuğa dayanıklı pirinç üretilmişti. Raporda bu pirincin, yoksul çiftçilerin kötü koşullar altında daha fazla ürün almalarını sağlayacağı öne sürüldü. Çalışma bilim adamlarından oluşan konsorsiyum tarafından tamamlanacak. Ancak yeni tür pirinci geliştirecek ve üreteceklerin, yoksul ülkelere kaç paradan ve ne şekilde vereceği belirsiz.

"Pirinci bakliyatla tüketin"

Dr. Ender Saraç (Beslenme uzmanı)

Pirinçle beslenen toplumlarda fazla kilo problemi ve hastalık olmuyor. Özellikle badem, yumurta ve bakliyatla beraber olursa besin değeri açısından bütün eksikliklerini gideriyor ve tam yemek haline dönüşüyor. Pirinci et, tavuk veya hayvansal gıdalarla almamak gerekiyor. Pirincin arıtılması sırasında ağırlığın yüzde 30'DAN FAZLASI, MADENSEL TUZLARIN YÜZDE 60'ı, vitaminlerin ise neredeyse tümü gidiyor. Pirincin çeperleri gidince

B1 vitamini de gidiyor. Pirinçte yağ yok, yağsız bir gıda. İçinde tuz da yok. Tansiyon, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği ve ödemi olanlar için ideal bir besin. İçinde B1, B2, B6 vitaminleri, potasyum, fosfor, kalsiyum ve 12 çeşit amino asit var.

ABD ve Tayland birinci sırada

Dünya çeltik üretiminin yüzde 91'İ ASYA'da yapılıyor. En büyük üretici ise

Çin (yüzde 32). İkinci sırada yüzde 22 ile Hindistan var. Ancak iki ülkede de pirincin büyük bölümü iç piyasada tüketiliyor. İhracatçı ülkeler: Tayland, Vietnam, ABD ve Çin. İthalatçı ülkeler ise Endonezya, İran, Irak ve Nijerya. Dünya borsalarında en çok Tayland ve ABD pirinçleri işlem görüyor. Kişi başına yıllık pirinç tüketimi Vietnam'DA 176, FİLİPİNLER'de 106, Çin'DE 83, HİNDİSTAN'da 74, Avustralya'DA 2, AB ÜLKELERİNDE 5, TÜRKİYE'de ise 6-7 kilogram. Türkiye'DE YAKLAŞIK 55-65 BİN HEKTAR ARAZİDE 210 BİN TON PİRİNÇ ÜRETİLİYOR. ANCAK ÜRETİLEN PİRİNÇTEN DAHA FAZLASI İTHAL EDİLİYOR. TÜRKİYE'nin yıllık pirinç tüketim ihtiyacı toplam 450-500 bin ton.

"Bu karar ABD'NİN ÇIKARLARINA HİZMET EDİYOR"

GÖKHAN GÜNAYDIN (ZİRAAT ODASI BAŞKANI)

ÖZELLİKLE UZAK ASYA'da yaşayan büyük bir nüfus var. Pirinç onların beslenme alışkanlıklarında önemli. Oralarda pirinç üretiliyor ancak tüketim fazla olduğu için yetmiyor. Biyoteknolojik çalışmalar ve transgenetik ile bazı çeltik çeşitlerinde demir destekli yeni bir pirinç türü yetiştirilecek. Bu türün patentini ABD firmaları alacak. Bana göre BM'NİN 2004'ü Pirinç Yılı ilan etmesinin arkasında ABD'NİN ÇIKARLARINA HİZMET ETME YÖNÜ VAR.

"MÜŞTERİLERİMİZ KANTON USULÜ PİLAVI ÇOK BEĞENİYOR"

ERGUN YÜCEBIYIK (DRAGON CHİNESE RESTORAN MÜDÜRÜ)

MÜŞTERİLERİMİZİN ÇOĞU DİYETLERİNE ÖNEM VERDİKLERİ İÇİN KANTON USULÜ PİLAVI TERCİH EDİYOR. ÇİN USULÜ PİLAVDA HAYVANSAL YAĞ, TUZ KESİNLİKLE YOK. BİRÇOK MÜŞTERİMİZ BU PİLAVI ÇOK SEVİYOR. KANTON USULÜ PİLAVIN YAPILIŞI ŞÖYLE: 1 BARDAK PİRİNCE BİR BUÇUK BARDAK SU KATILIP HAŞLANIYOR. LAPA HALİNE GELİNCE SOĞUTULUYOR. BİR TAVANIN İÇİNDE 3 ÇAY KAŞIĞI YAĞ, 2 ÇIRPILMIŞ YUMURTA KONUYOR. PİRİNÇ, OMLET KIVAMINA GELEN KARIŞIMA BOŞALTILIYOR VE KARIŞTIRILIYOR. ÜZERİNE SEBZE EKLENİP BİRAZ DAHA PİŞİRİLDİKTEN SONRA SERVİS YAPILIYOR.

Okunma Sayısı: 1085