ENFLASYONDA GIDA KABUSU YENİDEN GÖZÜKTÜ - BUSİNESSHT

GENEL MERKEZ ( )
26.06.2015 (Son Güncelleme: 29.06.2015 11:53:44)

Geçen hafta başlayarak hâlâ süren dolu ve yoğun yağış Türkiye`nin birçok bölgesinde tarım arazilerine zarar verdi. ZMO Başkanı Özden Güngör, ortaya çıkan zarar ve artan maliyetin tüketiciye de yansıyacağını savundu.

 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), geçen hafta başlayarak hâlâ devam eden dolu ve yoğun yağıştan, Türkiye‘nin birçok bölgesinde tarım arazilerinin zarar gördüğünü açıkladı.

ZMO Genel Başkanı Özden Güngör, başta hububat olmak üzere şeker pancarı, çeltik, mısır, pamuk, domates, fasulye, elma, biber, kavun, karpuz, fındık ve kirazda büyük zararlar oluştuğunu kaydederek, İç Anadolu‘da henüz buğday hasadının başlamadığını, bu nedenle Kırıkkale ve Yozgat‘ta yağmurun arkasından esen rüzgarın buğdayları yatırdığını belirtti.

Yağışların hem verimin hem de kalite bozulmasına neden olduğunu belirten Güngör, üreticilerin bir taraftan bu konuda mağdur olurken diğer taraftan oluşan hastalıklara karşı ilaç ve gübre atmak durumunda kalmasından dolayı, bu durumun maliyetleri yükselteceğine ve bu maliyetin tüketiciye de yansıyacağına vurgu yaptı.

Gıda enflasyonunun tam da düşüşe geçtiği bir dönemde yaşanan bu gelişme enflasyonda gıda kabusunu yeniden gündeme getirdi. 

Hatırlanacağı üzere gıda fiyatları Mayıs ayında bir yıl aradan sonra ilk kez gerilemişti.

Gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 2,68 gerilerken, yıllık gıda enflasyonu yüzde 12,81‘e indi.

Merkez Bankası da gıda fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak yıl sonu gıda enflasyonu beklentisini yüzde 9‘da koruyor. Ancak iklim şartlarında son olumsuz gelişmeler hedefi riske atabilir.  

ZMO Başkanı Özden Güngör, Ankara, Eskişehir, Afyon, Karabük, Aksaray, Denizli, Şanlıurfa, Erzurum, Kırşehir, Manisa, Burdur, Mersin, Sakarya, Yozgat, Bolu, Niğde, Nevşehir, Kayseri, Kırıkkale, Konya, Tekirdağ, Çorum, Sakarya, İzmir, Balıkesir, Bursa ve Ağrı‘da dolu, sel ve yağışın tarla ürünleri ve meyve ağaçlarına büyük zarar verdiğini ifade etti.

Dolu ve yağışların hem verimi hem de kaliteyi büyük oranda etkileyeceğini kaydeden Gündör, şu ana kadar TARSİM`e sadece İç Anadolu bölgesinden dolu nedeniyle 25 bin adet zarar başvurusu yapıldığını kaydetti.

Birçok ilde ekilen fasulye, domates, biber, marul, salatalık gibi ürünlerin sökülüp yeniden dikilmesi gündeme geldiğini, kirazların dallarından kopmuş ve çatlamış olduğunu ifade eden Güngör, ayrıca yağmur nedeniyle elma başta olmak üzere birçok bitkide fungal hastalıklar oluştuğunun bilgisini paylaştı.

Okunma Sayısı: 52