ULUSAL KANAL İLE RÖPORTAJ

GENEL MERKEZ ( )
15.07.2015 (Son Güncelleme: 15.07.2015 14:15:15)

ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR, meyve ve sebzede kalıntı sorunu ile ilgili soruları yanıtladı.

 

ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR, 6 Temmuz 2015 Pazartesi günü Ulusal Kanal ile bir röportaj yaparak,  meyve ve sebzede yasal limitin çok üzerinde kimyasal kalıntı tespit edilmesi ile ilgili ODA görüşlerimizi açıkladı. 

Özden GÜNGÖR, özetle şu bilgileri verdi:

Türkiye farklı agro-ekolojik bölgelere sahip bir ülke olup 70`in üzerinde ekonomik öneme haiz kültür bitkisi yetiştirilmektedir. 

Bu kültür bitkilerinde ekonomik düzeyde zarar yapan 500 civarında hastalık, zararlı ve yabancı ot türü bulunmaktadır.     

Bunların 270`ye yakını zararlı,  90`ı hastalık etmeni ve 80`den fazlası da yabancı ot türüdür.

Türkiye`de Bayilere Satılan B.K.Ü. Miktarı (Ton)

2010 yılında 45.963 Ton 

2011 yılında 60.556 Ton 

2012 yılında 50.329 Ton 

2013 yılında 52.325 Ton 

2014 yılında 72.950 Ton`dur. 

2014 yılı sonu itibariyle ruhsatlı olan 6.047 BKÜ`den yaklaşık 2.000 adedi piyasadadır. 

Kimyasal savaşım, bünyesinde bazı sorunları barındırır; Bunlar

Çevre kirliliği

Kalıntı sorunu dolayısıyla insan sağlığına olan tehditler

Dayanıklılık sorunu

Artan uygulama sayısına bağlı olarak maliyet artışı…

Kimyasal savaşım; aynı zamanda tercih nedenidir. Çünkü; 

Birçok durumda diğer yöntemlere göre ekonomiktir,

Uygulama kolaylığı sağlar

Etkinliğin kısa zaman içerisinde ortaya çıkması nedeniyle tercih edilmektedir.

Dünya pestisit tüketimi yıllık 3,5 milyon ton, satış tutarı 50 milyar dolar civarındadır.                

Türkiye`de tüketilen pestisitlerin yıllık satış tutarı 2014 yılsonu itibariyle yaklaşık 600 milyon € dur.                       

Türkiye`de Pestisit Kullanımı

Tarım ilaçları kullanımına bakıldığında ortalama;

İnsektisitler : Türkiye`de % 42……Dünya`da… %30

Herbisitler   : Türkiye`de % 29……Dünya`da… %45

Fungisitler   : Türkiye`de % 18……Dünya`da… %20  

Diğer          : Türkiye`de % 11……Dünya`da… %05 payı olduğu görülmektedir.

 

Ülkemizde toplam tarım alanı temel alındığında birim alanda ortalama BKÜ kullanımının son üç yılda 1.3 kg/ha`dan, 1.7 kg/ha ‘a çıktığı görülmektedir. 2014 yılı itibariyle Akdeniz Bölgesi`nde birim alanda ortalama BKÜ kullanımı ise 3.1 kg/ha olarak tespit edilmiştir.

Kaynak:(*http://www.nationmaster.com/graph/agr_pes_use-agriculture-pesticide-use

 

Ülkemizde pestisit tüketimi gelişmiş ülkelere göre oldukça düşüktür.

Bazı AB ülkelerinde ekili araziye, hektar başına düşen tarım ilacı etkili maddesi miktarı (kg/ha)

Almanya…………..4,4

Belçika……………. 10,7

Danimarka…………2,2

Fransa……………….4,4

Hollanda……..……17,5

İngiltere…….……….3,6

İspanya…….………..2,6

İtalya…………….…….7,6

Yunanistan………….6,0 dır.

 

 Türkiye`de Bölgelere göre Pestisit Kullanımı (2014 yılı sonu itibariyle)

  • % 36….     Akdeniz Bölgesi,

    % 14….     İç Anadolu Bölgesi,

    % 15….     Marmara Bölgesi,

    % 18….     Ege Bölgesi,

    % 05….     Karadeniz Bölgesi,

    % 11,5..   Güney Doğu Anadolu Bölgesi,

    % 0,5…     Doğu Anadolu Bölgesi`nde     ………….kullanılmaktadır.

Her bir pestisit için tarım ürünlerindeki maksimum kalıntı limitleri tesbit edilmiştir.Eğer kalıntı limitlerini geçen miktarlarda pestisit içeren gıdaların devamlı bir şekilde  tüketilmesi durumunda pestisitlere bağlı olarak bir risk söz konusu olabilir.Burada en büyük problem ilacın kullanılması değil ilacın yanlış kullanımıdır.Bunun için dikkat edilmesi gereken kurallar vardır.Bunlar,

Üründe ilaç kalıntısının olmaması için dikkat edilmesi gereken kurallar.

1-Doğru Teşhis yapılmalı,

2-Doğru İlaç önerilmeli,

3-Doğru dozda ve doğru bir kalibrasyonla atılmalı,

4-Doğru zamanda ilaç atılmalı,

5-Doğru bir aletle atılmalıdır.

6-İlaç atım zamanı ile hasat aralığına etikette yazılan süreye dikkat edilmeli,

7-İlaç başka bir kimyasalla karıştırılırken mutlaka uzmanına sorulmalı,

Ve son olarak da MUTLAKA ATILACAK ÜRÜNDE İLACIN TAVSİYESİ OLMASINA

dikkat edilmelidir.

Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın

1-Bayi ve köy ziyaretlerine daha sık gitmesi,

2-Bayi ve üreticilere çok sık eğitimler vermesi,

3-Bunun aksini yapanlara mutlaka ceza uygulaması

4-Kalıntı analiz laboratuvarlarını hal yerleri başta olmak üzere birçok yerde açması.

5-Ürünlerde barkod sistemini geliştirmesi gerekmektedir.

 

Okunma Sayısı: 661
Fotoğraf Galerisi