FINDIĞI EMANETE VERMEYİN - HABER362.COM

SAMSUN ŞUBE ( )
27.07.2015 (Son Güncelleme: 30.09.2015 14:02:03)

Tosun üreticilerin fındığı ihtiyacı oranında satmaları ve emanete fındık vermemelerinin menfaatleri gereği olduğunu söyledi. Tosun, " Bunu yaparlarsa, ürettikleri fındıklarını değerine satabilir daha fazla gelir elde edebilirler" dedi. 

"2015‘te fındık ihracat ve iç tüketimimize ancak yeter "

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç ve İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatılar Birliği Başkanı Ali Haydar Gören‘in 2015‘te 733 bin tona fındık rekoltesi olacağı açıklamasının ardından Samsun ZMO (Ziraat Mühendisleri Odası ) Başkanı Hayati Tosun rekoltenin 585 bin ton olarak beklendiğini söyledi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları  ve İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatılar Birliği tarafından yapılan fındık rekoltesi açıklaması TZOB tarafından eleştirilmiş ve TZOB  bu yıl 590 bin ton rekolte beklediklerini belirtmişti.

Bu açıklamaların ardından görüşlerini aldığımız Samsun ZMO Başkanı Hayati Tosun, Bu yıl fındık üretimimizin, ihracat ve iç tüketimimize ancak yeteceğini belirtti. Tosun, "Ülkemiz fındık dikili alanının 701.141 ha dır. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2014 yılında fındık dikim alanlarının % 32‘si Ordu, % 17‘si Giresun, % 13‘ü Samsun, % 10‘u Sakarya, % 9‘u Trabzon, % 9‘u Düzce illerimizdedir.

Samsun fındık dikili alanı 89.371 ha‘ dır. Samsun‘da üretim yapılan ilçelerimiz Alaçam, Asarcık, Atakum, Ayvacık, Bafra, Canik, Çarşamba, İlkadım, Ondokuzmayıs, Salıpazarı, Tekkeköy, Terme ve Yakakent‘tir. Samsun için fındık rekoltesi beklentimiz 70-75 bin ton‘dur." dedi.

ÜRETİCİLER FINDIĞI İHTİYAÇLARI ORANINDA SATSINLAR

2015 yılı tahmini fındık rekoltesini Türkiye geneli olarak 570-585  bin ton olarak beklediklerini ifade eden Tosun, " Yıl içerisinde kısmi don zararı olsa da önemli bir kayıp söz konusu değildir. Ancak geçen seneki donun olumsuz yansımaları rekolte artışını sınırlı tutacaktır. Bu yıl yaygın görülen külleme hastalığının olumsuz yansıması da olacaktır. Bu yıl fındık üretimimizin, ihracat ve iç tüketimimize ancak yeteceğini söyleyebiliriz. Üreticilerimizin ürettikleri fındığı, ihtiyacı oranında satmalıdırlar. Emanete fındık vermemeleri menfaatleri gereğidir. Bunu yaparlarsa, ürettikleri fındıklarını değerine satabilir daha fazla gelir elde edebilirler.

Rekolte çalışmaları tek elden yapılmalıdır. Şu ana kadar açıklanan tahminler arasında 585.000 ile 733.246 ton arasında ciddi fark vardır. Bu fark makası neredeyse % 25‘tir. Bu verinin doğruluğu hem üretici hem de ülkemiz çıkarına olup bu konuda gerçekçi verilere sahip olunmalıdır. Üretici ve ülke zarara uğratılmamalıdır. " diye konuştu.

FINDIKTA ÇOK BAŞLILIĞA SON VERİLMELİDİR

Türkiye`de üretilen fındığın yıllar itibariyle %15-20 kadarının iç piyasada tüketilmekte olduğunu ifade eden Tosun, " Fındığın %80-85`i ise ihraç edilmektedir. Türkiye05-2014 yılları ortalaması 226 bin ton olan iç fındık ihracatı ile dünya fındık ihracatının yaklaşık %74`ünü gerçekleştirmiştir. 

Son 5 yıl baktığımızda ortalama ihracat 500-550  bin ton civarında olup iç stok minimum seviyededir. Yine yıllık ortalama 2 milyar $ ülkeye gelir sağlamaktadır. Alanların iyileştirilmesi, verimin artırılması ve yeni pazarlar, katma değer sağlayabilecek yatırımlar ile üreticimizin ve ülkemizin geliri artabilir.

Fındık en önemli tarımsal ürün ihracatımız olup, hiçbir dış girdi almadan ihraç edilerek ülkemize döviz kazandırmaktadır. Üretici, tüccar, fabrikacı ve ihracatçıları baz alarak bir hesap yapılacak olursa, fındık tarımı direk ve endirek olarak 5 milyon kişiyi ilgilendirmektedir." şeklinde konuştu. 

 27 TEMMUZ 2015 HABER362.COM

Okunma Sayısı: 42