SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇAN “TAKVİYE EDİCİ GIDA”LAR BEBEKLER İÇİN DE SERBEST OLDU! - TELGRAFHANE

GENEL MERKEZ ( )
21.12.2015 (Son Güncelleme: 21.12.2015 11:47:44)

Ziraat Mühendisleri Odası: Takviye edici gıdaların üretimi ve ithalatı aşamasında mutlaka risk değerlendirilmesi yapılmalı

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir yönetmelik değişikliği ile tüketici sağlığını olumsuz da etkileyebilen takviye edici gıdanın üretimi, ithalatı ve ticaretini yapanların faaliyetlerini kolaylaştıracak değişiklikler yapıldı. Böylelikle 2-4 yaşındaki bebeklere de takviye edici gıda verilmesi de sersebt kılındı.

Yapılan yönetmelik değişikliği ile aralarında konusunda uzman bilim insanlarının da bulunduğu Takviye Edici Gıdalar Komisyonun "Herhangi bir ürünün takviye edici gıda olup olmadığının kararını vermek ve risk değerlendirmesini yaparak değerlendirme sonucunu Bakanlığa sunmak" şeklindeki öncelikli görevi daraltıldı ve işlevsiz bir hale getirildi.

Komisyonun görevleri arasına "2-4 Yaş Grubu Çocuklara Yönelik Takviye Edici Gıdaların Onay Başvuruları İle İlgili Değerlendirme Yapmak ve Değerlendirme Sonucunu Bakanlığa sunmak" yönünde bir ekleme yapılarak, 2-4 yaş çocukların takviye edici gıda kullanmaları da serbest kılındı.

Ayrıca takviye edici gıdaların ithalatı esnasında üretici firmalardan istenen belgeler de azaltıldı, en önemlisi de analiz raporunun istenmesi gerekliliği ortadan kaldırıldı. Gıda işletmecilerine, kullanımına kısıtlama getirilen takviye edici gıda bileşenleri konusunda belirlenen limitlere uyum sağlamaları için 2 yıl süre verildi.  

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, bu hükümlerin sağlık açısından ciddi tehlikeler barındırdığını belirterek, şu açıklamayı yaptı:

"Riskli ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek bir bileşen için, iki yıllık bir sürede uyum sağlanması imkanı verilmesi, piyasada olan ürünleri tüketici kullanmaya devam edecek anlamına gelmektedir. Bu durumda, meydana gelebilecek olumsuzlukların sorumluluğunu kim üstlenecektir?

Yönetmelik değişikliği hem üretici, hem de ithalatçı açısından takviye edici gıdaların onay işlemlerini kolaylaştırmıştır. Bu ürünlere ilişkin bilimsel karar verme yaklaşımı ise terk edilmiştir.

Takviye edici gıdaların gerçek besinlerin yerini tutmayacağı bilinmeli, uzman tavsiyesi olmadığı sürece, sağlığa faydalı olduğu düşünülerek takviye edici gıdalar kullanılmamalıdır.

2-4 yaş çocuklara yönelik takviye edici gıdalara izin verilmemeli, daha büyük çocuklar için de mutlaka katkısız üretim tercih edilmelidir.

Takviye edici gıdaların üretimi ve ithalatı aşamasında mutlaka risk değerlendirilmesi yapılmalı ve klinik çalışmalar sonrası ürünün güvenilirliğini gösteren analiz raporları istenmelidir.

Takviye Edici Gıdalar Komisyonu`nda tüketici örgütleri, Türk Tabipler Birliği ve TMMOB`ye bağlı ilgili odalardan temsilciler de yer almalıdır. Komisyonun bilimsel çalışmalar ışığında şeffaf ve tarafsız çalışması sağlanmalı ve karar verme yetkisi artırılmalıdır."

Okunma Sayısı: 28