"ÜRETİCİ BİRLİKLERİ ŞART"- GÜNEBAKIŞ GAZETESİ-13.01.2016

MANİSA ŞUBE ( )
13.01.2016 (Son Güncelleme: 13.01.2016 14:43:13)

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi Başkanı İbrahim DEMRAN, tarımda üreticilerin yaşadığı sorunların üretici birlikleri olmadan çözülemeyeceğini vurgularken, "Üretici birlikleri ve kooperatiflerin olmadığı bir ortamda üretici tamamen tüccarın insafına kalmıştır.TARİŞ aslında büyük bir üretici birliği fakat maalesef işlevini yerine getiremiyor." şekinde konuştu

 TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi Başkanı İbrahim DEMRAN, 2015 yılının üreticiler açısından verimli bir yıl olmadığını belirtti.Demran, üreticilerin yaşadıkları sıkıntıların önüne geçmenin sadece üretici birlikleri ve kooperatifleri varlığıyla sağlanabileceğini söyledi.

"BEN BÖYLE BİR YIL GÖRMEDİM"

Tarımcıların genelde "Ben böyle bir yıl görmedim" şeklinde sözler sarfettiğini belirten Demran, "2015 yılı üreticilerin birçoğu için verimsiz geçti diyebiliriz. Tarımda küresel iklim değişikliği ile birlikte artık çok sıcak ve çok soğuk dediğimiz uçlar yaşanıyor. Maalesef tarım da iklim değişikliğinden  en çok etkilenen alanlardan biridir. Tarımda yaşanan sıkıntılar maalesef köylerden kentlere göçlere de sebebiyet vermeye başladı. Belli bir zaman sonra orada bir köy var uzakta efsanesi gerçek olacak.Biz o köyleri Avrupa‘da göreceğiz.Şirketleşmeler başlayacak,şirketler kanalıyla ürünler pazara ulaşacak."diye konuştu.

"ELİNDE ÜRÜNÜ OLMAYANLAR PERİŞAN OLDU"

 Mahsul para etse de etmese de sonunda üzülenin yine çiftçi olduğunu belirten Demran, şunları kaydetti:"2015‘te don sebebiyle son yılların en düşük rekolteleri elde edildi. Fiyatlara bakıldığında ise, elinde ürünü olan üç beş kuruş kazanırken,ürünü olmayanlar per perişan kaldılar. Eğer TARSİM sigortaları da yoksa açıkta kaldılar. Elinde mahsulü olan kazandı gibi görünen üreticinin de daha fazla para yapar mı düşüncesiyle elindeki üzümü bekletip sonrasında üzümü açığa dökmesi sıkıntı oldu.Çünkü başka alternatifleri yok. Üretici birliği olan TARİŞ artık eski TARİŞ değil. TARİŞ yönlendirici olma konumundan çıkarıldı. Uçak krizine kadar artış eğiliminde olan fiyatlar, ondan sonra düşmeye başladı.2015 yılı üretici adına maalesef pek de parlak değildi.

"KOOPERATİFLER YOKSA ÜRETİCİ,TÜCCARIN İNSAFINA KALIR."

Tarımda üreticilerin yaşadığı sıkıntıların başlıca sebeplerinden birinin öncelikle üretici birliklerinin olmayışına bağlayan İbrahim DEMRAN," Üretici birlikleri ve kooperatiflerin olmadığı bir ortamda üretici, tamemen tüccarın insafına kalmıştır.TARİŞ,aslında büyük bir üretici birliği fakat maalesef işlevlerini yerine getiremiyor. Üye sayısı her geçen gün azaldığı gibi yaş ortalaması da oldukça yüksek ve genç üyesi hemen hemen yok gibidir. Tarımın kurtuluşu, kooperatiflerde ve üretici birliklerindedir.

 "MEVCUT DURUMDA ÜRETİCİ SORUNLARI ÇÖZÜLEMEZ"

Dünyada üretici birliklerinin varolduğunu ve üreticilerin işlerinin böylece kolaylaştığını belirtiken şunları aktardı: "Kısaca "Hal Kanun"u diye bilinen bir kanunda bir ürüne ait tüm bilgilerin,satışı yapılan raflarda,üzerinde yer alması gerektiğini yani izlenebilir olması gerektiğini söyler. Bu yasa aralıklarla çıktı ve sürekli ötelendi.Şuana kadar yürürlüğe giremedi. Hiçbir üretici bu bilgileri götürüp de hale veremez. Ama dünyada olan durum şudur.Üretici birlikleri vardır ve bu birliklerin paketleme üniteleri vardır. Ispanak ekecek adam gider, oraya kayıt olur,ürününü oraya teslim eder. Birlikte bu ürünün, üretim aşamasından son aşamasına kadar kaydını tutar ve tüketiciye sunar. Ama maalesef Türkiye‘de bu sağlanamadı. Yani üretici birlikleri olmadan üreticilerin, ürünlerini değerlendirmesi ve izlenebilriliği mümkün değil.Aynı zamanda meslek odalarının işlerliği arttırılmalı ve iç denetim kendilerine bırakılmalı.Kontrolü devlette olmalı. Fakat mevcut mevzuat ve yasalarla üretici birliklerinin ayağa kalkması mümkün görülmemektedir. Eğer ayağa kaldırılacaksa, tarımsal destekler, üretici birlikleri kanalıyla verilmelidir.

Derya BARIŞ

GÜNEBAKIŞ GAZETESİ-13.01.2016 

Okunma Sayısı: 76