ZİRAAT MÜHENDİSLERİ GELECEK İÇİN KARAMSAR - OLAY - 18.04.2004

GENEL MERKEZ ( )
18.04.2004 (Son Güncelleme: 19.04.2004 14:43:22)

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ GELECEK İÇİN KARAMSAR

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, TÜRKİYE'nin bir dönemler tarım sektöründe kendine yeter bir durumda olduğunu söyleyerek "1995 yılında kırmızı mercimek üretiminde birinciydik. Bugün Kanada bize kırmızı mercimek satmak istiyor" diyerek tarımda yaşanan gerilemenin altını çizdi.

Ziraat Mühendisleri Odası'NIN 50. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİ ÇERÇEVESİNDE BURSA'da düzenlenen toplantıda konuşan Genel Başkan Günaydın, yurt dışına ihraç edilen ürünlerin kullanılan zirai ilaç ve hormonlar nedeniyle geri dönüp iç piyasada pazarlandığını, bunun da AB ülkeleri ile Türkiye'NİN TÜKETİM STANDARTLARI ARASINDAKİ FARKDAN KAYNAKLANDIĞINI SÖYLEDİ.

GÜNAYDIN, "GERİ DÖNEN ÜRÜNLER İÇ PİYASADA TÜKETİLİYOR. DANİMARKA'da ki insanın sağlığı Türk insanınkinden daha mı önemli" diye konuştu. IMF ve Dünya Bankası'NIN YÖNLENDİRMESİYLE UYGULANAN YANLIŞ TARIM POLİTİKALARI YÜZÜNDEN TÜRKİYE'nin dışa bağımlı hale geldiğini söyleyen Günaydın IMF ve Dünya Bankası anlaşmaları nedeniyle üreten yerine arazi sahiplerine tarımsal destek verildiğini 1999 yılında 4 milyar dolar olan desteklemenin 2002'DE 2 MİLYAR DOLARA DÜŞTÜĞÜNÜ SÖYLEDİ. GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMADIĞI TAKDİRDE TÜRKİYE'de tarımın biteceğine dikkat çekti.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahap Katkat ve Oda üyeleri ile davetlilerin hazır bulunduğu Basın açıklamasında, Ziraat mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İlhan Demiröz ise, Bursa'NIN COĞRAFİ VE EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ NEDENİYLE ÜRÜN ÇESİDİ VE TARIMA DAYALI SANAYİİ AÇISINDA ŞANSLI OLDUĞUNU SÖYLEYEREK, BURSA'da 431 bin hektar tarım arazisi bulunduğunu bunların yüzde 71'BİRİNİN TARLA, YÜZDE10'nun sebze, yüzde 6'SININ MEYVE, YÜZDE 2'sin bağ ve zeytin alanları olduğunu söyledi.

"Tarım, ekmek aş sorunudur" diyen Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İlhan Demiröz de, "Türkiye'DE BİRÇOK SEKTÖR İLERLEME SAĞLARKEN TARIM SÜREKLİ GERİLEDİ. ÖZELLİKLE 1980-2003 YILLARI ARASINDA IMF PROGRAMLARI TARIMI YOK ETTİ. ÇİFTÇİ YOKSULLAŞTI" DİYE KONUŞTU. TARIM'ın ekmek ve aş sorunu olduğuna dikkat çeken Demiröz "Tarım sorunu çözülmeden Türkiye'NİN SORUNLARININ ÇÖZÜLEMEZ" DİYE KONUŞTU.

Okunma Sayısı: 650