FINDIĞA İTALYAN KUMPASI-YEREL GAZETE /18 EKİM 2016

SAMSUN ŞUBE ( )
19.10.2016 (Son Güncelleme: 19.10.2016 11:24:45)

Şube Başkanımız Hayati TOSUN, Yerel Gazete muhabiri Zerrin Somuncu‘ya Uluslararası Tarım Forumunda en tehlikeli 10 gıda listesinde fındığın açıklanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"İtalya Ulusal Çiftçiler Konfederasyonu (Coldiretti), Uluslararası Tarım ve Gıda Forumu‘ nda, "En tehlikeli 10 gıda" listesinde kansorejen maddeler olan aflatoksin sınır limitini aşması gerekçesiyle 1. sırada açıklamasının ardından, ZMO Samsun Şube Başkanı Hayati TOSUN bu sıralamanın Türkiye‘ de fındık fiyatını baskılamak için yapılan bir kumpas olduğunu ifade ederek, hükümetin acil olarak fındık üreticisine sahip çıkması gerektiğini belirtti.

AMAÇ ALEYHTE PİYASA ALGISI

Türk fındığı üzerinde aleyhte bir piyasa algısı amaçlandığını kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "Fındığımız üzerine yapılmış bir karalama kampanyası ve ticari bir oyun. Yüzde yüzü milli olan, parası dışarıya çıkmadan ürettiğimiz ve katma değeri olan ana üründe; bir devlet politikası yok. Bu tip karalama kampanyası karşısında kimse görevini yapmıyor. Şu an onların yapmaya çalıştıkları Avrupa‘ da alternatif alıcıları bloke etmek, kendi stoklarından fındık vermek. Bu esnada da fındığın fiyatının düşmesini sağlıyorlar, daha sonra da ortalıktaki malı alıyorlar. Ülkenin ve fındık üreticisinin cebinden 1 milyar dolar karşılığı para çalındı. Bu bölgemiz ve ülkemiz ekonomisi için ciddi bir kayıp ve piyasada tekelleşmenin bir sonucu. Devlet 500 milyon dolarlık fındık alsak, fındığın fiyatı çıkacak ve ciroya böldüğümüzde paramız ülkede kalacak. Politikasızlık yüzünden bu parayı kaybediyoruz. Çiftçinin refahı artmadan, rekabet gücümüz artmaz. Bu sağlanırsa, hem üretici hemde ülkemiz daha çok kazanacak. Ama bu şartlarda fındık üreticisi kumpasta, peki devlet baba nerede? Ürünü tekele bırakırsanız bu spekülasyonları da çıkarabilirler. Karadeniz, kara kaderine doğru gidiyor. Kahverengi altın dediğimiz ürün, üreticinin kara kaderi olacak. Fındıktan doğru düzgün para gelmiyor ve Karadeniz kan ağlıyor."

Zerrin SOMUNCU - Haber Gazetesi - 18 Ekim 2016

Okunma Sayısı: 48