KURUYORUZ-GAZETE GERÇEK

SAMSUN ŞUBE ( )
15.11.2016 (Son Güncelleme: 15.11.2016 15:08:36)

Şube Başkanımız Hayati Tosun,  14 Kasım 2016 tarihinde, Gazete Gerçek muhabiri Gülsüm ATİK‘e kuraklık konusunda açıklamalarda bulunudu. 

"Türkiye‘ de bu yıl yağmur yağmıyor ve yaşanan kuraklık en çok çiftçiyi korkutuyor. Türkiye‘ nin en fazla yağış alan bölgesi Karadeniz‘ de bile özellikle hububat eken çiftçi, yağmur yağmasını bekliyor. Samsun‘ da şimdilik içme suyunda bir sıkıntı yok ama kuraklık devam ederse Karadeniz‘ de bile durum kötü.

Türkiye‘ de son günlerde hava sıcaklıklarının normalden yüksek olması, en fazla yağış alan Karadeniz‘ de bile "kuraklık" endişesini beraberinde getirdi. Türkiye‘ de yağışların geçen yılın Ekim ayına göre yüzde 75.3 azaldığını belirtiliyor. Birçok çiftçi ürünlerinin yetişmesi için yağmurun yağmasını beklerken, uzmanlar, iklim değişikliğinin en büyük etkilerinden birinin tarım alanları üzerinde olduğunu söylüyor. Yaşanan kuraklık şu an için en çok buğdayı etkileyecek.

BUĞDAY ÜRETİCİSİ BEKLİYOR

TMMOB‘ a bağlı Ziraat Mühendisleri Odadsı Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, sonbahar yağışlarının olması gerektiği bir dönemde mevsimin Antalya‘ dan tutun da Karadeniz‘ e kadar ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Mevsimsel olarak beklenen yağışların olmadığına dikkat çeken Tosun, özellikle iç bölgelerde buğdayda ekilen tohumların gün yüzüne çıkmak için yağmura ihtiyacını olduğunu söyledi. İdeal olanın kış olmadan tohumların çıkması olduğunu ifade eden Tosun, "Çiftçiler tohumu ekti. Dört gözle yağmuru bekliyor. 1 aydır tohumu tarlada kuru bir şekilde bekleyenler var. Türkiye‘ nin büyük bölümünde tarlaların yemyeşil olması gerekiyordu. Ancak şu an sadece toprak görülüyor. Az yağmur yağarsa da tehlikesi var. Bu sefer de tohumun çürüme tehlikesi bulunuyor" dedi.

HUBUBATTA VERİM DÜŞER

Bitkilerin yağmur yağmadığı için yarışa geç başladığının altını çizen Hayati Tosun, "Zaman kaybedilmiş oldu. Buğdayın çıkışı eğer kuraklık devam ederse ilkbahara kalabilir. Eğer böyle olursa özellikle hububatta verim düşüşüne neden olacaktır. Yağmur yağmadığı için çiftçi sulama yapmak zorunda kalıyor. Bu da sulama maliyetinin artmasına neden oluyor. Kuraklıkla beraber verim de düşeceği için fiyatlarda bir yükseliş olacaktır" diye konuştu.

ASIL NEDEN : KÜRESEL ISINMA

Yaşanan kuraklığın asıl sebebinin "küresel ısınma" olduğunu vurgulayan Tosun, "Bir taraftan yapılan termik santraller, HES‘ ler, sanayileşmenin getirdiği ozon tabakasındaki değişiklikler, ekolojiyi tamamen değiştiriyor.İklim değişiklikleri de normal yağış hareketlerinin zamanlamalarını da değiştirdi. Bu durum kışlık sebze üretimine bile olumsuz yansıyacak. Birçok ürün erken çıkacak. Marul, karnıbahar, lahanayı olumsuz etkileyecek. Bu durumda zaten çok zor durumda olan üreticiyi, fiyat açısından bir kez daha vuracak" dedi.

ÇOK ACİL ÖNLEM ALINMALI

Son on yıl içerisinde Türkiye‘ nin üç tane Van Gölü büyüklüğünde su kaynaklarını kaybettiğini dile getiren Hayati Tosun, "Bugünkü duruma bakarsak, ilkbaharda da risk var. Bakanlığın çok acilen DSİ ile birlikte ortak bir çalışma yapması lazım. Samsun‘ da içme suyu açısından şu anda bir sıkıntı yok. Barajlardaki doluluk oranı yeterli ama tarımsal sulama ve tarım için risk büyük" diye konuştu.

Gülsüm ATİK - Gazete Gerçek - 14 Kasım 2016   

Okunma Sayısı: 52