8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

GENEL MERKEZ ( )
08.03.2017 (Son Güncelleme: 08.03.2017 16:50:17)

Dünya Kadınlar Günü ile ilgili tarihsel süreç  8 Mart 1857 tarihine kadar uzanmaktadır.  ABD`nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları için bir tekstil fabrikasında greve gitmesi, grev sırasında polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda, çoğu kadın 129 işçinin hayatını kaybetmesi, Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili uluslararası platformda kararların alınmasına vesile olmuştur.

26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka`nın Kopenhag kentinde Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı`nda  Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart`ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması önerisini getirmiş ve öneri oybirliğiyle kabul edilmiştir.

Günün belirlenmesine ilişkin uluslararası atılan bu adımlar sonucunda Dünya Kadınlar Gününün adı, 1921‘de Moskova‘da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı‘nda "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 1960‘lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri‘nde çeşitli gösterilerle anılmaya başlanmasıyla birlikte Batı Bloku ülkelerinde de daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü`nün adını, emperyalist ülkelerin dayatmasıyla 16 Aralık 1977 tarihinde "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.

Türkiye‘de 8 Mart, ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve toplu olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 1977 yılında düzenlediği, "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye‘nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül Darbesi‘nden sonra cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasına izin verilmedi. 1984‘ten itibaren her yıl ülkemizde çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlanmaya devam edilmektedir.

Toplumsal yaşamın her alanında anlamlı katkıları olan kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü‘nü kutluyor, ülkemizde ve dünyada terör, şiddet ve her türlü baskı nedeniyle hayatını kaybeden tüm kadınlarımızın aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu 

Okunma Sayısı: 314
Fotoğraf Galerisi