REKOLTEDE BEKLENTİ BÜYÜDÜ-11 MART 2017 PUSULA GAZETESİ

KONYA ŞUBE ( )
15.03.2017 (Son Güncelleme: 15.03.2017 15:23:48)

Tarımsal afet olarak da adlandırılan 2016 yılı çiftçinin üretimde zarar etmesine ve vatandaşın kaliteli ürün tüketememesine neden olmuştu. Ancak 2016 yılının son ayında düşen yağışlar çiftçileri bir nebze de olsa umutlandırmış, 2017 yılından verim alınabileceği ışığı uyandırırdı. ZMO Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ 2017 yılının verimliliğini baharda düşecek yağışların belirleyeceğini ve bu noktada düşen yağışların umut verici olduğunu söyledi.

ERKEN EKİM YAPILAN ÜRÜNLERDE ZAYİAT OLABİLİR

ZMO Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, "Ağustos ayından itibaren geçen seneyi yeniden yaşayacağız diye çok ciddi tedirginlik vardı. Ancak meteoroloji aralık ayından itibaren yoğun kar yağışı olacağı şeklinde tahminde bulundu. Acaba meteorolojideki tahminlerde mi yanılacak derken 30 Kasım itibari ile yağmur, arkasından devam eden kar yağışlarıyla yüzümüz güldü. Üreticilerimizi ortak söylemlerle hep geç ekime yönlendirdik ve büyük oranda da bunu sağladık. Ancak bazı çiftçilerimiz yine bildiğini yaptı. Bu nedenle erken ekimdeki tohumda belli bir miktarda zayiat olabilir." ifadelerini kullandı.

KARLA AFET DEĞİL, TARIMSAL BEREKET GELDİ

Konya‘da son 28 yılın en fazla yağışı düştüğünü dile getiren Çalış," Kar yağışı her zamankinden daha avantajlı bir boyutta geldi. Toroslarda 8 metreden başlayan kar yağışı Konya‘nın kuzey ilçelerinde 1 metreye kadar düşerek devam etti. Sonuçta Konya merkezde 1.48 metrelik bir kar yükü oluştu. Afet olarak değerlendirilse de bu tam anlamıyla bir bereketti. Genel anlamda geçen seneden yaralı olan üreticiler bu yıl yarasını sarıp kar etme anlamında gerçekten çok kazançlı çıktılar.  Geçen seneyle kıyaslarsak kıraç alanlarda yüzde yüze varan bir verim artışı olabilir. Çünkü kıraç alanlardaki hububat verimi 250 kg civarındadır. Bu geçtiğimiz yıl 100 kg kadar geriledi. Bu manada geçen seneyle kıyaslanamayacak kadar verim artışı yaşanır. Bu olumlu kışın ardından ilkbaharda mevsim normallerinin üzerinde yağış olursa biz bunu sağlayabiliriz. Aralık ve Ocak ayı üreticinin yüzünü güldürdü diyemeyiz bunu harman sonu değerlendirmek lazım." ifadelerini kullandı.

Okunma Sayısı: 60
Fotoğraf Galerisi