YAĞIŞLAR YÜZ GÜLDÜRDÜ-MERHABA GAZETESİ

KONYA ŞUBE ( )
16.03.2017 (Son Güncelleme: 16.03.2017 17:12:28)

Türkiye`nin tahıl ambarı olan Konya Ovası`nda kış aylarından bu yana etkili olan kar ve yağmur yüksek rekolte beklentilerini de artırdı. Son günlerde etkili olan yağışlar üreticinin yüzünü güldürdü.

HEDEF 20 MİLYON TON ÜZERİNDE

Tahıl ambarı Konya Ovası‘nda yeterli miktarda yağışın zamanında düşmesi ve hastalıkların az görülmesi sebebiyle hububatta verim ve kalitenin yüksek olması bekleniyor. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Celil ÇALIŞ,  bu sene Türkiye genelinde 20 milyon tonun üzerinde buğday üretilmesini beklediklerini söyledi. ÇALIŞ, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bilindiği gibi sonbahar Türkiye ve Konya için çok kötü geçmişti. Ancak 30 Kasım‘da düşen yağmurlarla birlikte 15 Aralık‘ta başlayan 15 Ocak‘a kadar devam eden hem miktar olarak yeterli olan hem de sürekliliği devam eden bir kar yağışı yaşadık. Meteoroloji‘nin de verdiği bilgiye göre son 28 yılın en yoğun kar yağışıydı. Kar yağışının her zamankinden farkı Akdeniz‘den gelen bir yağıştı. Herhangi fırtına ve tipi olmadı. Geçen yıl kuraklıktan çok derinden etkilenen İç Anadolu‘nun güneyi olarak tabir edilen Karaman bölgesinde ortalama 1 buçuk metre civarında bir kar yağışı meydana geldi. Bu hem bitkinin soğuk olduğu dönemde, üzerine yorgan vazifesi görerek örtülmesi soğuktan zarar verilmemesi hem de alt tarafta karın oluşturduğu ısıyla bitki, kök faaliyetlerini geliştirme anlamında çalışmasına devam etti. Bu sonbaharın olumsuzluğunu kış yağışları ili gidermiş olduk."

YAĞIŞIN ZAMANINDA DÜŞMESİ ÖNEMLİ

Suyun, sulama imkanı olmayan yerlerde bitkilerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için büyük öneme sahip olduğunu kaydeden ÇALIŞ, "Suyun, ticari sebze yetiştiriciliğindeki önemi, havadaki nem oranını arttırdığından daha çok yaprakları yenen sebzelerde kalitenin artmasına yardımcı olur. Yağmur suları çevre kirliliği olmayan yerlerde bitkiler için en iyi sudur. Yağışların bir yıl boyunca düzenli bir şekilde oluşması ve özellikle bitkilerin yetiştiği dönemde düşmesi onların su gereksinimini sağlar." diye konuştu. Buğdayın kalitesinin bozulmaması için çiftçilerin il ve ilçe tarım müdürlüklerine uğrayarak tarlasının bulunduğu bölgede süne varlığını öğrenmesi gerektiğini söyledi. Toprakta organik maddenin az bulunmasından dolayı, su ve gübre masraflarının çok fazla olduğunu belirten ÇALIŞ, çiftçilere anızları yakmak yerine tarlayı sürerek hububat saplarını toprağa karıştırmaları tavsiyesinde bulundu. Böylece, topraktaki organik maddelerin artacağını ve korunacağını ifade eden ÇALIŞ, verim ve kalitenin istenilen seviyede olacağını, hem çiftçi hem tüketici, hem sanayici, hem de ülkenin kazanacağının altını çizdi.

Okunma Sayısı: 36
Fotoğraf Galerisi