BUĞDAY SİYASİ MALZEME YAPILDI-26 MART 2017 HABER GAZETESİ

SAMSUN ŞUBE ( )
28.03.2017 (Son Güncelleme: 28.03.2017 11:46:08)

Şube Başkanımız Hayati Tosun, Rusya ve Türkiye arasında yaşanan ihracat krizini Yerel Haber gazetesine değerlendirdi.

Başkanımız Hayati Tosun özetle, "Rusya ile yaşanan ihracat krizinde en son buğdayın da siyasi malzeme yapıldığını, Türkiye‘ nin her yıl Rusya‘ da 2 milyon ton buğday alarak iç pazarda tükettiğini belirterek, " her şeyden önce bizim buğday üretimimizi planlamamız gerekiyor ama 15 yıldır üretim yerinde sayıyor, acil olarak farklı kaynaklar bulmamız gerekiyor" dedi.

BUĞDAY FİYATLARI ARTABİLİR

Türkiye‘ nin yılda 20 milyon ton buğday ürettiğini, bunun yaklaşık 5 milyon tonunu işleyerek ihracat ettiğini kaydeden Tosun, "Geriye kalan kısım pazarda tüketiliyor. Çünkü ekmek bizim sofralarımızın ana unsuru. Suriye sınırında düşürülen Rusya uçağıyla başlayan krizde gelinen aşama, iş siyasi malzeme ve misilleme mantığı içerisinde gidiyor. Rusya yasaklarını birkaç üründe kaldırdı ama bizim ülkemiz için en önemli olan domates ve salatalıkta halen Türkiye‘ den ihracata izin vermiyor. Rusya‘ nın en çok ihracat yaptığı ikinci ülke Türkiye. Bu durumda kısa vadede ikame ithalatı yapacak bir ülke bulamazsak kısmen unlu mamüllerde fiyat artışı  görebiliriz" diye konuştu.

RUSYA SIKINTI YAŞAYACAK

Türkiye‘ nin hızlı biçimde alternatif buğday kaynakları bulması gerektiğini dile getiren Tosun, "Türkiye‘ nin her şeyden önce, ülkenin her yerinde üretilebilen buğday ürününde bir planlama yapması gerekli. Son 15 yıl içerisinde buğday üretiminde olduğumuz yerde sayıyoruz. Rakam olarak baktığımızda 2 milyon ton buğdayı Rusya‘ dan alıyoruz. Farklı yerlerde bu ürünü bulabiliyorsak bağlantılı olduğumuz serbest piyasadaki fiyat marjı kadar ülkeden döviz çıkışı ve zararı söz konusu olabilir. Domateste en büyük zararı Türkiye‘ nin çektiği gibi Rusya‘ da buğdayda aynı sıkıntıyı yaşayacak" dedi.

Haber Gazetesi - 26 Mart 2017

Okunma Sayısı: 41