YENİHABER GAZETESİ - YAĞIŞLAR TANELERİ DOLDURDU

KONYA ŞUBE ( )
23.06.2017 (Son Güncelleme: 28.06.2017 15:01:08)

Son yılların en bereketli dönemini geçiren Konya‘da kış ve bahar aylarında etkili olan yağışlar Haziran ayında da devam ediyor. SÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üye ve Şube 2. Başkanımız Prof. Dr. Süleyman SOYLU, "Haziran başında yağan yağmurlar geç çıkış yapan, gelişen buğday ve arpaların tanelerinin doldurmasına çok olumlu etkisi var" dedi.

Konya Ovası son yılların en bereketli dönemini geçiriyor. Bölgede kış boyunca etkili olan yağışlar bahar aylarında da devam etti. Haziran ayında da devam eden yağışlar halk arasında bundan sonra yağan yağmur fayda etmez gibi söylemlere neden oldu. Bu yıl havanın soğuk gitmesinden dolayı harmanın geciktiğini belirten uzmanlar, bu yağmurların ekinlere zararın aksine gelişen buğday ve arpaların tanelerinin doldurmasına çok olumlu etkisinin olduğunu belirttiler.

YAĞIŞLAR BUĞDAY VE ARPALARIN TANELERİNİ DOLDURDU

Şube 2. Başkanımız Prof. Dr. Süleyman Soylu, konu ile ilgili Yeni Haber‘e özel açıklamalarda bulundu.  Nisan ve Mayıs yağışlarının Türkiye genelinde bitkinin ihtiyacı olacağı şekilde güzel geçtiğinin ifade eden Soylu, "Özellikle sonbahar aylarında karamsarlık vardı. Kışın kar yağışı ardından Nisan ayı ile beraber gelen yağışlar hububat ekim alanlarını canlandırdı. Buğday ve arpanın kardeşleme yeteneği diye bir özelliği var. Bu yağmurlarla beraber bir tohumdan 10-15 tane bitki çıktı ve bunlarda başak oluşturdu. Arazideki seyrekliği büyük ölçüde telafi etti.  Yeni çıkan kardeşlerin başaklarının içini doldurmasına ciddi katkı sağladı. Özellikle Haziran başında yağan yağmurlar geç çıkış yapan, gelişen buğday ve arpaların tanelerinin doldurmasına çok olumlu etkisi var" diye konuştu.

HASAT ZAMANI YAĞIŞLAR PROTEİN KALİTESİNE ZARAR VERİR

Ekinlerin şu anda sararmadığını belirten Süleyman Soylu, "Ekinler sararıp hasat olgunluğuna ulaşsaydı bu yağmurlar özellikle kalite yönünden olumsuz etki yapabilirdi. Bu yıl havanın soğuk gitmesinden dolayı harman 15-20 gün gecikecek. Dolayısıyla bu yağmurların hiçbir olumsuz etkisi yok. Aksine bitkiyi daha fazla yeşil tuttuğu için daha fazla tohumun içinin dolmasına ağırlığının artmasına olumlu katkı sağlıyor. Mısır, Ayçiçeği, pancar gibi baharlıkların su ihtiyaçları yükselmeye başladı. Çiftçi en azından bir iki tane su masrafından kurtardı. Yer yer şiddetli dolu yağışları olan yerlerde olumsuzluklar olabilir. Harman zamanı yağış istenmez. Bu yıl harman geciktiği için bu yağışlar aksine avantaj olarak yansıyacak.  Hasat zamanı yağışlar buğdayın protein kalitesine zarar verir" şeklinde konuştu.

YÜZDE 10 REKOLTE ARTIŞI BEKLENİYOR

Bu yıl geçen yıla nazaran daha verimli bir üretim sezonu olmasını beklediklerini vurgulayan Soylu, "Geçen yıl rekolte 19,5 milyon ton civarındaydı. Bu yılda yüzde 8 ile 10 arasında bir artış bekliyoruz. Türkiye genelinde bu yıl 21,5 ila 22 milyon ton buğday rekoltesi bekleniyor. Güneydoğu‘da Çukurova bölgesinde hasatlar başladı. Rakamlar çok iyi geliyor. Sulanmayan yerlerde 400-500 kilogram, sulanan yerlerde 700-800 kilogram verimler var. yine arpada 400-500 kilogram verim söz konusu. İç Anadolu‘da bizim beklentimiz geçen seneye göre yüzde 10 yüksek rekolte bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Okunma Sayısı: 33
Fotoğraf Galerisi