MERHABA GAZETESİ / HÜKÜMET ÇAREYİ İTHALATTA BULDU!

KONYA ŞUBE ( )
03.07.2017 (Son Güncelleme: 05.07.2017 14:51:49)

Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ İthalat Hakkında Açıklamalarda Bulundu.

Hükümet tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunları ithalat ile çözmeye çalışıyor. Canlı hayvan, karkas et, buğday, mısır, arpa gibi hububat ürünlerinin ithalat gümrük vergisi düşürüldü. Alınan karar tepki ile karşılandı.

Dış ticaret açığı, her geçen ay artıyor. İthalatın önü açılıyor. Devlet, açığı kapatmak ve gıda enflasyonunu kontrol altına almak için üretimi artırıcı önlemler almak yerine ithalatın kolaylaştırıcı düzenlemeler yapıyor. Dış ticarette açık artarken, iç piyasada da fiyatlar rayına oturtulamıyor. Dış ticaret açığı, Ocak ayında yüzde 10,3, Şubat ayında yüzde 15, Nisan ayında ise yüzde 16,7 arttı. Geçtiğimiz günlerde yapılan düzenlemeler ile buğday, arpa, mısır ve kesimlik hayvanlar için ithalat gümrük vergileri düşürüldü. Canlı büyükbaş hayvanların ithalat gümrük vergisi yüzde 135‘ten yüzde 26‘ya çekildi. Karkas et ithalatında yüzde 100 ile yüzde 225 arasında olan gümrük vergisi, yüzde 40‘a indirildi. Şu günlerde hasadı yapılan buğdayın ithalat gümrük vergisi yüzde 130‘dan yüzde 45‘e, arpada yüzde 130‘dan yüzde 35‘e, hasat için hazırlıkları devam eden mısırda da vergi yüzde 130‘dan yüzde 25‘e düşürüldü. 2016 yılı verilerine göre tarım sektöründeki ihracat yüzde 4,3‘ten 4,1‘e geriledi. Yaşanan tüm bu gelişmeler, üreticiye olumsuz yansıdı. Alınan indirim kararı, büyük bir tepkiye neden oldu.

BAYRAKTAR "YANLIŞTAN DÖNÜN" DEDİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ithalatta gümrük vergilerinin düşürülmesinin sıkıntı oluşturacağını dile getirdi. Bayraktar, alınan karara şiddetle karşı çıkarak, bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini belirtti. Bayraktar, şunları kaydetti: " Tarımın yapısal sorunları henüz çözülmeden, çoğu üründe verim rakamları yükseltilmeden, girdi fiyatları düşürülmeden, tarladan markete pazarlama kanallarındaki sorun çözülmeden ithalat kapılarını açmak,  gıda fiyatlarını çok fazla etkilemeyeceği gibi, çiftçimizde de üretimde de sıkıntı yaratır.  Gümrük vergilerinin indirilmesiyle ilgili kararda, üreticimizin maliyetleri dikkate alınmamıştır.  Geçmişte olduğu gibi et ithalatı doğrudan üreticimizi olumsuz etkileyecek, sektöre zarar verecek ama perakende fiyatlarında beklenenin tersine çok büyük değişikliğe sebep olmayacaktır.  Tarım en önemli ürünlerinden buğday, arpa ve mısırda ithalat kapılarını açmak yerli üretime zarar verir."

ÇİFTÇİ PSİKOLOJİK OLARAK ÇÖKTÜ

İthalat gümrük vergilerinin düşürülmesi ile ilgili bilgiler veren Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, ithalatın Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yıllardır yapıldığını söyledi. TMO‘nun stokunun çok olmadığını belirtti. Gümrük vergilerinin düşürülmesinin zamanlama olarak yanlışlığına değinen Çalış, "Harmanın yaklaştığı, fiyatların tam belirleneceği zamandı" dedi. Çiftçinin psikolojik olarak çöktüğünü dile getiren Çalış, daha sonra konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Verginin düşürülmesi talihsiz ve yersiz bir zamana denk geldi. Üretici geçen yıl zordaydı. Ektiğini kaldıramadı. İthalat arz talep dengesinden dolayı yapılıyor. Türkiye‘nin 20 milyon ton kendi ihtiyacı var. 3-4 milyon tonda ürün ithal ediyor. Un sanayinde dünya birincisiyiz. Bu yılın iyi olacağını düşünüyoruz."

Okunma Sayısı: 106
Fotoğraf Galerisi