KURAKLIK ENDİŞESİ! – MERHABA GAZETESİ – 03 EKİM 2017

KONYA ŞUBE ( )
03.10.2017 (Son Güncelleme: 03.10.2017 15:31:49)

Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ hububat ekim zamanlaması ve tarım sigortası hakkında açıklamalarda bulundu.

Konya‘da özellikle Sonbahar aylarında yaşanan kuraklık, bu yıl da kendini hissettirecek. Alınan verilere göre hububat ekiminin yapılacağı önümüzdeki aylar içinde Konya‘ya az miktarda yağış düşecek

Üçte ikisini kıraç toprakların kapladığı ve doğaya bağlı tarımın yaygın olduğu Konya‘da, hububat ekimi için toprak hazırlanıyor. Tarımın başkenti Konya Ovası‘nda her yıl Sonbahar aylarında ise yağış azlığı sebebi ile kuraklık yaşanıyor. Yaşanan kuraklık, ürünlerin verimliliği azaltırken, çiftçileri de zarara uğratıyor. Yağışların yetersizliği telafisi olmayan sonuçlara yol açıyor. Şehir merkezinde olmasa da özellikle ilçelerde etkili olan yağış, az da olsa yüzleri güldürdü. Meteorolojiden alınan bilgilere göre ise Konya‘ya önümüzdeki aylar içinde beklenildiği kadar fazla yağış düşmeyecek. Hava, çoğunlukla güneşli olacak ve sadece birkaç gün ara ara sağanak yağışlar görülecek.

EKİM KONUSUNDA ACELE ETMEYİN 

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, geçtiğimiz yıl Sonbahar aylarında yaşanan olumsuzluklara da değindi. Çalış, ürünlerin çıkışında bazı sıkıntıların yaşandığının altını çizdi. Konya topraklarının 3‘te ikisinin kıraç ve doğaya bağlı tarımın yaygın olduğunu kaydeden Çalış, "Hububat ekim dönemlerini yaşayacağız. Toprak, yavaş yavaş hazırlanıyor. Kıraç toprak üzerinde üretim yapan çiftçinin yapacağı birşey yok. Tavsiyemiz yazdan kalan nemi değerlendirilmesi. Ekim konusunda kesinlikle acele edilmemeli" açıklamalarında bulundu.

SONBAHARIN TELAFİSİ OLMUYOR

Kış ayının verimli geçeceğinden umutlu olduklarını dile getiren Başkan Çalış, "Bu sene umutsuz değiliz" şeklinde konuştu. 3 yaprak tohumu hububat çıkışını sağlamanın önemli olduğuna vurgu yapan Çalış, Sonbahar aylarında yağışın yeterli oranda düşmemesinin telafisi olmayan sonuçlara yol açtığını ifade etti. Çalış, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sonbahar yağışlarındaki azalma, ürünlerin kalitesini pek etkilemez. Ama verimi hayli düşürür. Tohum kayıpları yaşanır.  Kasım ayı ortalarına kadar beklemekte fayda var. Nemli dönemde tohum ile toprak buluşsun."

SİGORTA YAPTIRMAYI UNUTMAYIN

Milli Tarım Projesi kapsamında 2018 yılında sertifikalı tohum kullanmaya destek verilmeyeceğini kaydeden Çalış, çiftçilere uyarılarda bulundu. Geçtiğimiz yıl yaşanan afetlerden dolayı kaybı çok olan üreticileri hatırlatarak, çiftçileri önlem almaya davet eden Çalış, "Üreticilerin tarım sigortasını yaptırmalarını da istiyoruz" dedi. Çalış, şunları kaydetti: "Tarım sigortası kapsamında olmayan ürünlere destek verilmeyecek. Çiftçinin borçları ertelenmeyecek. Ayrıca sigortanın sadece mecburiyetten yapılması da doğru değil. Sigorta, bir teminat ve güvencedir. Çiftçiler, bu bilinç ile hareket etmeli."

Okunma Sayısı: 138
Fotoğraf Galerisi