AKIN ÖZDEMİR UNUTULMADI…

ADANA ŞUBE ( )
19.12.2017 (Son Güncelleme: 19.12.2017 11:38:58)

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi Kurucu Başkanı Akın Özdemir öldürülüşünün 39. yılında anısına düzenlenen etkinliklerle anıldı. 

Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen`in "Göbeklitepe`den Günümüze Tarım ve Topraklarımız" sunumu ile başlayan etkinliklere ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR, CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü TÜMER, Akın Özdemir‘in eşi Mine ÖZDEMİR ve kızı Prof. Dr. Deniz ÖZDEMİR, TMMOB`ye bağlı Odaların Şube Başkan ve yöneticileri ile çok sayıda ziraat mühendisi katıldı.

TOPRAKSIZ KÖYLÜLERİ ÖRGÜTLEYEN

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Genel Başkanımız Özden GÜNGÖR, yoksul üreticileri, topraksız köylüleri, tarım işçilerini örgütleyen Akın ÖZDEMİR`i yoksul, kimsesiz ve eğitimsiz bir coğrafyada okuyup aydınlandıkça devrimcileşen, devrimi hayatın pratiğine dönüştüren kuşaktandı diye tanımladı.

GÖBEKLİTEPE`DEN GÜNÜMÜZE TARIM VE TOPRAKLARIMIZ

Göbeklitepe`nin Uygarlık Tarihi içinde Neolitik Çağ olarak adlandırılan döneme denk geldiğini söyleyen Doç. Dr. Ali Rıza ÖZTÜRKMEN, "Neolitik Çağ, insanların avcılık ve toplayıcılık yerine besin üretimine, gezginci bir yaşamdan yerleşik yaşama geçtiği, toplumun bütün kurumlarıyla yeniden biçimlendiği bir dönem olarak bilinir. Göbekli Tepe hiç kuşkusuz son yılların en etkileyici buluntu yerlerinin başında gelir. Göbekli Tepe kazıları, görkemli tapınakları, boyları 7 metreyi bulan dikilitaş, heykel ve kabartmaları ile konunun uzmanı olsun ya da olmasın gezenleri etkileyecek buluntuları sergileyen bir kazı yeridir. Bunların 12 bin yıl gibi kavranması oldukça güç eski bir tarihe ait olması, Göbekli Tepe`yi başka döneme taşımış, geçmişe bir gizemlilik yüklemiştir."

KIZIL BUĞDAYIN İLK KÜLTÜRE ALINDIĞI YER

Şanlıurfa Karacadağ`ın kızıl buğdayın ilk kültüre alındığı yer olarak tespit edildiğini ifade eden Öztürkmen, "Göbeklitepe`de tapınakları yapanlar, kalabalık iş gücünü doyurmak için tarımı keşfetmiş olabilir. Bu tarihlerde önemini ortaya konmuş topraklarımıza bugün bakarsak, dünyada insanoğlu kalp, robot, kan yapıyor ama bir gram toprak yapamıyor. İnsanoğlu yaşadığı dünyada bir santim toprak doğa tarafından üç yüz yıl ile bin yıl arasında oluşmakta ortalama beş yüz yılda bir santim toprak oluşuyor yani toprak çok kıymetli bir varlıktır."

Akın Özdemir anısına düzenlenen etkinliklere ZMO GENÇ`in şiir dinletisi ve  ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR`ün moderatörlüğünü yaptığı Prof. Dr. Aziz KONUKMAN ile Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK`un konuşmacı olduğu "Tarım Politikaları, Göç Etkileşimi" paneli ile devam edildi.

Okunma Sayısı: 238
Fotoğraf Galerisi