KANAL D İLE RÖPORTAJ

GENEL MERKEZ ( )
15.01.2018 (Son Güncelleme: 02.02.2018 18:00:27)

ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR, 14 Ocak 2018 Pazar günü, Kanal D Muhabiri Oğuz ŞAHİN ile röportaj yaparak "Küresel iklim değişikliğinin ülkemizde ne gibi sorunlara yol açar? Ne yapmalıyız?`` sorularını yanıtladı.        

Başkanımız Özden GÜNGÖR özetle:

"İnsanlar tarafından atmosfere salınan gazların sera etkisi yaratması sonucunda dünya yüzeyinde sıcaklığın artmasına küresel ısınma diyoruz.

Dünyanın yüzeyi güneş ışınları tarafından ısıtıyor ve bu ışınları tekrar atmosfere yansıtıyor ama bazı ışınlar su buharı, karbondioksit ve metan gazının dünyanın üzerinde oluşturduğu doğal bir örtü tarafından tutuluyor. Bu da yeryüzünün yeterince sıcak kalmasını sağlıyor.

Ama son dönemlerde fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma, hızlı nüfus artışı ve toplumlardaki tüketim eğiliminin artması gibi nedenlerle karbondioksit, metan ve diazot monoksit gazların atmosferdeki yığılması artış gösterdi.

Özellikle ülkemizde yağmurun azalması ve yer altı su kaynaklarımızın çekilmesi sonucu ırmaklarımızdaki su debisi azalmakta göllerimiz ise kurumakta. Küresel ısınmayı durduracak kalıcı tedbirler alınmazsa gelecek nesillere bırakabileceğimiz bir hayat olmayabilir. Bilindiği gibi,kışın sıcaklıklar artıyor, ilk bahar erken geliyor, sonbahar gecikiyor, hayvanların göç dönemleri değişiyor. . Küresel ısınmaya bağlı olarak dünyanın bazı bölgelerinde kasırgalar, seller ve taşkınların şiddeti ve sıklığı artarken bazı bölgelerde uzun süreli, şiddetli kuraklıklar ve çölleşme etkili olmaktadır. Yani iklimler değişiyor.  2030 yılında yaklaşık 100 milyon nüfusa sahip olacağı tahmin edilen ülkemizdeki yıllık kişi başına düşen su miktarının ise 1.870 metreküpten 1.120 metreküpe kadar azalacağı tahmin edilmektedir.

En büyük tehlikenin Marmara ve özellikle Ege`deki Küçük Menderes havzasında yaşanacağı belirtiliyor.Akdeniz bölgeside bu durumdan etkilenecek bölgeler arasındadır.

Ülkemizde 42 milyar m3 su kullanılmaktadır.Bunun yaklaşık % 75 lik miktarı tarımsal sulamada kullanmaktayız.Bunun için kapalı devre basınçlı damlama ve yağmurlama sulama sistemlerine acilen geçmeliyiz.Baraj yapılmalarına önem vermeliyiz.Yağışın bol olduğu dönemlerde bu suları depolama için çözümler bulmalıyız.Halkımızı bilgilendirerek suyumuzu tasarruflu kullanmalıyız.Ormanlarımızı tahrip etmemeliyiz.Hatta ağaç dikimlerini teşvik etmeliyiz.Bir ağaç hayatı boyunca bir ton karbondioksit emdiğini unutmamalıyız.Kısaca mevcut iktidarın bununla ilgili A-B-C planlarının olması gerekir.

Ayrıca iklim değişiklerinin kalp,solunum yolu,bulaşıcı,alerjik ve bazı diğer hastalıkları tetikliyeceğini unutmamak gerekir"dedi.

Okunma Sayısı: 751
Fotoğraf Galerisi