GÜBRE KANUNUNA İHTİYAÇ VAR! – YENİGÜN GAZETESİ – 06.02.2018

KONYA ŞUBE ( )
07.02.2018 (Son Güncelleme: 07.02.2018 13:32:29)

Şube Başkanımız Celil Çalış, “Gübrenin üretim, pazarlama ve tüketimi anlamında istediğimiz şartları oluşturup memleket ve üretici lehine dönüşmesi için çok acil gübre kanununa ihtiyaç var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu konu ile ilgili çalışma yapması gerekiyor” dedi.

Türkiye genelinde ekimler tamamlanarak yeni sezon mahsulleri beklenmeye başlandı. Çiftçilerin en büyük giderlerinden biri olan gübre fiyatları hızla yükseliyor. Nitratlı üst gübrelerin terör faaliyetlerinden kullanılması sebebiyle yasaklanmasından sonra, geriye kalan alternatif üst gübreler kullanılmakta, gübrelerinin fiyatlarında artışlar yaşanıyor. Uzamanlar artışların en büyük sebebinin dolar kurunda yaşanan yükselişe bağlıyor.

GÜBREYE VERİLEN DESTEK YETERLİ DEĞİL 

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bir an önce gübre kanunu çıkarılması ile ilgili çalışma yapması gerektiğini belirterek, "Gübrenin hammaddesinin büyük çoğunluğu yurtdışından ithal geliyor. Hammadde olarak bir kaynağımız yok. Yem ve gübre‘de geçtiğimiz yıl KDV sıfırlandı, ancak bu üreticiye yansımadı. Bilindiği gibi her sene hem ekim dönemi taban gubresinde hem de önümüzde mart ayı itibari ile üst gübresi diye tabir ettiğimiz dönemleri öncesinde gübre ile ilgili Spekülasyonlar ortaya çıkar. Gübre fiyatları o dönemde olduğun fazla rakama çıkar. Bunun sebebi Spekülasyon ile ortaya çıkıyor. Bakanlık bu dönemde bu spekülasyonları engellemeli ya da uluslararası boyutta oluyor ve engellenemiyor ise üretici lehine suzvanse edilmeli. Çünkü çiftçilerin mağdur olmaması lazım. Tohum‘dan sonra tarımda kullanılan en büyük girdi gübre, mazot olarak ortaya çıkıyor. Desteklemesi mazot ile verilmekle beraber üreticinin kullandığı gübre ile verilen destek yeterli değil. Burada önemli olan gübrenin üretim ve pazarlama anlamında hem de tüketimi anlamında istediğimiz şartları oluşturup memleket ve üretici lehine dönüşmesi için çok acil gübre kanuna ihtiyaç var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu konu ile ilgili çalışma yapması gerekiyor. Tohumculuğun kanunu çıktı. İlacın kanunu var. Gübre ile ilgili acil olarak bir kanun hazırlanarak çıkması gerekiyor. Önümüzdeki mart ayı itibariyle üreticilerimiz hububatta azotlu gübrelerini atmaya başlayacaklar. Nisandan sonra ise baharlık ürünlerin ekimi ile taban gübreleri kullanılmaya devam edecek.  Bizler GTHB dan çok acil olarak gübre kanunun çıkmasını istiyoruz" dedi.

YERLİ ÜRETİM TEŞVİK EDİLMELİ

Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Başkanı Metin Güneş ise yerli üretim konusunda teşviklerin sağlanması gerektiğini belirterek, "DNA barkod ve kare barkod, uygulaması başlamadı, ancak bu uygulamanın başlaması ile  gübre fiyatlarında minimum yüzde 10 artış sağlanacak.  Türkiye‘de gübre fiyatlarının yükselmesi gübre satıcıların elinde değil.  Çünkü biz gübrede dışa bağımlıyız. Dolasıyla artan döviz fiyatları yurtdışındaki arz- talep dengesine bağlı olarak gübre fiyatlarında değişiklikler meydana geliyor. Fiyatların artması ile bizler kar markajından fedakârlık ediyoruz. Gübre satıcıları olarak para kazanamaz hale geldik.  Burada yerli üretimin teşvik edilmesi gerekiyor. Hammadde kaynaklarına daha iyi ulaşabilmek için alternatif çalışmalar yapılması gerekiyor ve Türkiye‘de gübrenin daha fazla üretilmesi gerekiyor" 

GÜBRE İHTİYAÇ KADAR KULLANILMALI

Candem  Gübre Yönetim Kurulu Başkanı İdris Candan gübre konusunda dışa bağımlı olduğumuzu belirterek, "Gübrenin hammaddesi bakımından dışa bağımlıyız. Türkiye‘de üretilen gübrelerde ise ana malzeme ana girdi doğalgaz.  O da yurtdışından geliyor.  Dolar bazında yükselme direk gübreyi etkiliyor. KDV‘den dolayı yüzde 30‘a  kadar indirim söz konusu. Gübre fiyatlarının yükselmesi dünyanın arz talebi ile bağlantılı. Maliyetlerin yükselmesi çiftçilerin girdi maliyetinde büyük rol oynuyor ancak burada olması gereken gübrenin düzgün tozunda ve zamanında kullanılması gerekiyor. Gübre ihtiyaca göre verilen malzemeler.  Vatandaşlarımız gübreyi ihtiyacı kadar kullanmalı. Tarlada gübre kullanmadan önce toprak analizleri yaptırması gerekiyor. Ve en önemlisi ekim zamanında ve öncesinde çıkan spekülasyonları dikkate almaması gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Okunma Sayısı: 77
Fotoğraf Galerisi