TÜCCAR ÜRETİCİYİ SOYUYOR - ÖZGÜR GÜNDEM - 07.07.2004

GENEL MERKEZ ( )
07.08.2004 (Son Güncelleme: 09.08.2004 14:45:51)

TÜCCAR ÜRETİCİYİ SOYUYOR

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI (ZMO) BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ'nin (TMO) hububat alım fiyatlarının düşüklüğü dolayısıyla tüm üreticilerin sıkıntı yaşadığını, ancak TMO'NUN KAPATILAN İŞYERLERİNİN BULUNDUĞU YERLERDEKİ İŞÇİLERİN DAHA DA ZOR DURUMDA OLDUĞUNU KAYDETTİ. GÜNAYDIN, BU BÖLGELERDE "TÜCCARIN ADETA KÖYLÜYÜ SOYDUĞUNU" BELİRTTİ.

GÖKHAN GÜNAYDIN, YAPTIĞI YAZILI AÇIKLAMADA, TMO'nun hububat alım politikalarını eleştirdi. Günaydın, temmuz sonu itibariyle TMO'NUN 344 TRİLYON LİRA KARŞILIĞI OLARAK 1 MİLYON TONA YAKIN ALIM YAPTIĞINI BELİRTEREK, "GÜNLÜK 40 BİN TONA YAKLAŞAN ALIM MİKTARIYLA TMO'nun cari tarih itibariyle alım miktarı 1.2 ton düzeyindedir" dedi. Gökhan Günaydın, 15 Ağustos'TA EKMEKLİK BUĞDAYIN FİYATININ 377 BİN LİRA, BEYAZ ARPANIN DA 275 BİN LİRA OLACAĞINA İŞARET EDERKEN, MAKARNALIK BUĞDAY FİYATININ ARTIRILMAMASINI ELEŞTİRDİ.

TMO'nun 370 bin 500 lira fiyat açıkladığı buğday çeşitleri için Polatlı'DA 360 BİN, ESKİŞEHİR VE KONYA'da 340, Çorum'DA 325 BİN LİRA ORTALAMA FİYAT OLUŞTUĞUNA İŞARET EDEN GÜNAYDIN, EN ZOR DURUMDAKİLERİN İSE TMO'nun kapatılan işyerlerinin bulunduğu yerlerdeki üreticiler olduğunu belirterek, "Bu yörelerde TMO'NUN DEVREDEN ÇIKMASIYLA, EKMEKLİK BUĞDAY FİYATLARI 280 BİN LİRAYA GERİLEMİŞTİR. ANADOLU BENZİN İSTASYONLARINDA ARPA-BUĞDAY YIĞINLARI KENDİSİNİ GÖSTERMEKTEDİR. TÜCCAR, ÜRETİCİ KÖYLÜYÜ ADETA SOYMAKTADIR" DEDİ.

AB'yle çelişki

TMO'NUN GÜÇLÜ BİR MÜDAHALE KURULUŞU OLARAK YAPILANDIRILMASINI İSTEYEN GÜNAYDIN, TÜRKİYE'de tarım sektöründe yaşanan özelleştirmeler ve TMO'NUN KÜÇÜLTÜLMESİ PLANLARININ, AB ORTAK TARIM POLİTİKASI'na uyum çalışmalarıyla tam bir çelişki içinde olduğunu savundu.

Günaydın, hububatta, ürünler arası pariteler de dikkata alınarak, uzun erimli fiyat açıklamak ve böylelikle üretici kararlarını etkileyecek bir planlama anlayışının yaşama geçirilmesi gerektiğine işaret etti. AB ülkelerinde 2006'YA KADAR FİYAT AÇIKLAMA YÖNTEMİYLE ÜRETİCİNİN ÖNÜNÜ GÖREBİLDİĞİNİ İFADE EDEN GÜNAYDIN, "TÜRKİYE'de IMF ve Dünya Bankası dayatmalarıyla baskılanan ve ancak hasat döneminin ortasında açıklanan buğday fiyatları, üreticilerin belini bükmektedir" dedi.

İthalat tehlikenin habercisi

TMO'NUN ÜRÜNÜN YARISINA BİR AY VADELİ ÖDEME YAPMASI NEDENİYLE ÜRETİCİNİN ÜRÜNÜ TMO FİYATININ DA ALTINDA PEŞİN FİYAT VERENLERE SATTIĞINI VE BU NEDENLE HASAT DÖNEMİ SONUNDA SPEKÜLASYON HAREKETLERİ BAŞLADIĞINI İFADE EDEN GÜNAYDIN, "BU GENEL ÇERÇEVE İÇİNDE PİYASANIN REGÜLE EDİLEBİLMESİNİN ÖN KOŞULU, TMO'nun yeterince stok bulundurmasından geçmektedir" dedi. Günaydın, TMO'NUN ALIM YAPAMAMASI SONUCUNDA TÜRKİYE'nin ithalata yöneldiğini belirterek, bunun da tehlikeli bir gelişmenin habercisi olduğuna dikkat çekti. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ülkeye buğday sokulmasını da eleştiren Günaydın, 2000'DE BU KAPSAMDA ÜLKEYE SOKULAN BUĞDAY MİKTARININ 1.1 MİLYON TON, 20017DE 733 BİN TON, 2002'de 929 bin ton ve 2003'DE DE 1.7 MİLYON TONA ÇIKTIĞINI İFADE ETTİ. GÜNAYDIN, YILIN İLK ALTI AYINDA 870 BİN TONLUK BUĞDAY İTHALATI YAPILDIĞINA İŞARET EDEREK, "BU BİZLERİ YENİ BİR REKORUN BEKLEDİĞİNİ ORTAYA KOYMAKTADIR" DEDİ.

GÜNAYDIN, ÜRETİCİNİN KISA SÜRELİ FİNANS GEREKSİNİMİNİ KARŞILAMAK ÜZERE, HASAT DÖNEMİNDE ÜRETİCİYE YÖNELİK KISA SÜRELİ BİR AVANS-KREDİ SİSTEMİ KURULMASINI VE LİSANSLI DEPOCULUK FAALİYETLERİ ÇERÇEVESİNDE ÜRETİCİNİN TMO DEPOLARINDA STOKLADIĞI ÜRÜNÜ RAHATLIKLA PAZARLAYABİLECEĞİ BİR SİSTEM KURULMASINI ÖNERDİ.

Okunma Sayısı: 483