TARIM ALARM VERİYOR - CUMHURİYET - 07.08.2004

GENEL MERKEZ ( )
07.08.2004 (Son Güncelleme: 07.08.2004 10:47:09)

PAMUK, ŞEKER, ÇAY BAŞTA OLMAK ÜZERE PEK ÇOK ALANDA ÜRETİM VE HAYVANCILIK OLUMSUZ ETKİLENECEK

TARIM ALARM VERİYOR

TEHLİKE KAPIDA

ULUSAL BİR TARIM POLİTİKASI OLUŞTURAMAYAN VE BU NEDENLE DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ TOPLANTILARINDA SESİNİ YETERİNCE ÇIKARAMAYAN TÜRKİYE, GEÇEN HAFTA CENEVRE'de yapılan görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanması durumunda hayvancılık ve tarımda ciddi kararlar almak zorunda. Türkiye'DE NÜFUSUN YÜZDE 35'inin geçimini sağladığı ve son yıllardaki uygulamalarla zayıflayan tarım, Cenevre kararları hayata geçirildiği zaman önlemler alınmazsa dibe vuracak.

İTHAL ÜRÜN PATLAMASI

Gümrük vergilerinin azaltılması, ithal ürün patlamasına yol açarak ihracatı zor duruma sokacak. Gelişmiş ülkeler destekleri azaltacak ve tarife dışı engeller kaldırılacak. Zenginler bu sayede, daha önce giremedikleri pazarlara girerek dünya pazarlarına daha kolay hâkim olacaklar. Uzmanlar, ''bıçak kemiğe dayanmadan harekete geçilmesi ve ürün bazında tim oluşturulması''nın zorunluluğuna dikkat çekiyor lar.

ACİL ÖNLEM ALINMALI

Türkiye'NİN DTÖ ANLAŞMASINA YÖNELİK TUTUMUNU ŞİMDİDEN BELİRLEMESİ GEREKTİĞİNİ BELİRTEN ZMO BAŞKANI GÜNAYDIN VE ÇİFTÇİ SENDİKALARI HAREKETİ SÖZCÜSÜ AYSU'ya göre yapılması gerekenler şöyle: Sulama alanları arttırılmalı. Tarlalarda bilgi teknolojisi kullanılmalı. Üretici maliyetleri düşürülmeli. Devletin gerekli birimleri hep birlikte oturup tek elden kararlar almalı. Ulusal bir tarım politikası oluşturmalı. BAŞAK SEZEN'İN HABERİ

PAMUK, ŞEKER, ÇAY ÜRÜNLERİ BAŞTA OLMAK ÜZERE PEK ÇOK ALANDA ÜRETİM VE HAYVANCILIK OLUMSUZ ETKİLENECEK

TARIMDA ÇEMBER DARALIYOR

GÜMRÜK VERGİLERİNİN AZALTILMASI, İTHAL ÜRÜN PATLAMASINA YOL AÇARAK İHRACATI ZOR DURUMA SOKACAK. GELİŞMİŞ ÜLKELER DESTEKLERİ AZALTACAK VE TARİFE DIŞI ENGELLER KALDIRILACAK. YOKSULLARIN LEHİNE GİBİ GÖRÜNEN BU DURUM SAYESİNDE ZENGİNLER, DAHA ÖNCE GİREMEDİKLERİ PAZARLARA GİREREK HâKİMİYETLERİNİ ARTTIRACAKLAR. UZMANLAR, ''BIÇAK KEMİĞE DAYANMADAN HAREKETE GEÇİLMESİNİN ZORUNLU OLDUĞUNA" DİKKAT ÇEKİYORLAR.

BUGÜNE KADAR ULUSAL BİR TARIM POLİTİKASI OLUŞTURAMAYAN TÜRKİYE, DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ (DTÖ) TOPLANTILARINDA DA SESİNİ YETERİNCE ÇIKARAMADI. GEÇEN HAFTA CENEVRE'de yapılan görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanması ise Türkiye'NİN HEM HAYVANCILIK HEM DE TARIMDA CİDDİ KARARLAR ALMASINI GEREKTİRİYOR. NÜFUSUNUN YÜZDE 35'i tarımla uğraşan Türkiye'DE SON YILLARDAKİ UYGULAMALARLA ZAYIFLAYAN VE ''DÜŞE KALKA İLERLEMEYE ÇALIŞAN'' TARIM, CENEVRE KARARLARI HAYATA GEÇİRİLDİĞİ ZAMAN GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMAZSA DİBE VURACAK. ÖZELLİKLE HAYVANCILIK, ŞEKER, PAMUK VE ÇAY GİBİ ÜRÜNLERİN TİCARETİNDE SON DERECE OLUMSUZ GELİŞMELER YAŞANABİLECEĞİNİ BELİRTEN YETKİLİLERE GÖRE, HÜKÜMETİN BİR AN ÖNCE ACİL EYLEM PLANI YAPMASI GEREKİYOR.

TÜRKİYE SÜREKLİ ''GELİŞMİŞ ÜLKELER İÇ SÜBVANSİYONLARINI KALDIRDIKLARI ZAMAN BİZ DE TARİFELERİMİZİ KALDIRABİLİRİZ'' GÖRÜŞÜNÜ DİLE GETİRİYORDU. DTÖ'nün çerçeve metnindeki maddeler gereği bundan sonra hayvancılık ve tarımdaki tarifelerini tekrar gözden geçirmek zorunda kalacak.

İthalat yasağı da denilebilecek yüksek gümrük duvarları ile korunmaya çalışan Türkiye'DE EN ÇOK ETKİLENEN SEKTÖRLERİN BAŞINDA HAYVANCILIĞIN GELECEĞİ BELİRTİLİYOR. HATTA SEKTÖR TEMSİLCİLERİ HAYVANCILIĞIN BİTME NOKTASINA GELEBİLECEĞİNİ DİLE GETİRİYORLAR. ŞU ANDA TÜRKİYE'de en yüksek gümrük vergisi yüzde 227.5 ile sığır, koyun ve keçi etinde uygulanıyor. Tavukçulukta uygulanan oran ise yüzde 65. Bu yüksek korumacılığın aslında DTÖ kurallarına aykırı olduğunu belirten TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, bunun DTÖ'NÜN YAPTIRIM MEKANİZMALARINA KONU EDİLECEĞİNİ SÖYLEDİ. BU DURUMDA TÜRKİYE'nin her alanda olduğu gibi hayvancılıkta da tarife dışı engelleri kaldırmak zorunda kalacağını ifade eden Günaydın, ''Bu koşullar Türkiye'NİN İHRACATINI ZORLAYICI YENİ BİR DÖNEM BAŞLATACAKTIR. ÖRNEĞİN BUĞDAY GİBİ YÜZDE 180 ORANINDA UYGULANAN YÜKSEK GÜMRÜK VERGİLERİNDE YÜKSEK İNDİRİMLER YAPILMAK ZORUNDA KALINACAKTIR'' DEDİ.

TOPLANTIDA ÜÇ ALANDA DÜZENLEME GETİRİLDİ: GÜMRÜK VERGİLERİNDE İNDİRİM, DEVLETİN ÜRETİM SÜBVANSİYONLARININ VE DIŞSATIM SÜBVANSİYONLARININ DÜŞÜRÜLMESİ. İLK İKİ DÜZENLEMENİN ABD, AB VE KANADA GİBİ ÜLKELERİN AZGELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN DÜNYANIN TARIMSAL PİYASASINI ELE GEÇİRMESİNE NEDEN OLACAĞINI SÖYLEYEN GÜNAYDIN, GÖRECE DAHA UCUZ OLAN BU ÜLKELERİN ÜRÜNLERİNİN TÜM DÜNYAYI İSTİLA EDECEĞİNİ BELİRTTİ.ÖZELLİKLE CANCUN'daki başarısızlıktan sonra DTÖ'NÜN ÖNÜNDE YA BİR KEZ DAHA DTÖ NEZDİNDE ULUSLARARASI TİCARETİ LİBERALLEŞTİRME YA DA 1949'daki gibi ülkelerle tek tek anlaşmalar imzalama seçeneklerinin kaldığını söyleyen Günaydın'A GÖRE İKİNCİSİ ÇOK ZOR OLDUĞUNDAN LİBERALLEŞTİRME SEÇİLDİ.

İÇ DESTEK VE DIŞSATIM SÜBVANSİYONLARININ İNDİRİLMESİNİN GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN KAZANIMLARI GİBİ SUNULDUĞU BELİRTİLİYOR. ANCAK GELİŞMİŞ ÜLKELERİN BU UYGULAMALAR SAYESİNDE GÜMRÜK VERGİLERİNİN İNDİRİLMESİYLE AÇAMADIĞI PAZARLARI DA AÇARAK BİRTAKIM TAVİZLER ELDE EDECEKLERİNE İNANAN GÜNAYDIN, ''ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇ İÇERİSİNDE TARIM TİCARETİ VE ÜRETİM YAPILARI AZGELİŞMİŞ ÜLKELER ALEYHİNE TRENDİNİ SÜRDÜRECEK'' DEDİ.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI'nca yapılan değerlendirmede de gümrük vergilerindeki indirimin çok önemli olduğu vurgulandı. Türkiye'NİN TARIM ÜRETİMİ VE PAZARINI ANCAK TARİFELERLE KORUYABİLECEĞİ KABUL EDEN BAKANLIK, ''BU DURUMDA, YAPILACAK HER BİRİM İNDİRİM, TARIM SEKTÖRÜNE DOĞRUDAN YANSIYACAK BİR SONUÇ ÜRETECEKTİR'' DEDİ.

Okunma Sayısı: 469