TARIMA AYRILAN DESTEKLER KALDIRILIYOR - ESKİŞEHİR MİLLİ İRADE - 29.06.2004

GENEL MERKEZ ( )
30.06.2004 (Son Güncelleme: 01.07.2004 17:19:19)

“TARIMA AYRILAN DESTEKLER KALDIRILIYOR”

TARIM, HAYVANCILIK VE GIDA PLATFORMUNUN DÜZENLENEN “OSMANLIDAN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE TARIMININ EKONOMİK VE SOSYOLOJİK DÖNÜŞÜMÜ” KONULU KONFERANSDA KONUŞAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL BAŞKANI GÜNAYDIN, TÜRK ÇİFTÇİSİNİN KALDIRILAN DESTEKLER YÜZÜNDEN AYAKTA ZOR DURDUĞUNU SÖYLEDİ.

ESKİŞEHİR TARIM. HAYVANCILIK VE GIDA PLATFORMUNUN 5. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ NEDENİYLE DÜZENLENEN OSMANLIDAN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE TARIMININ EKONOMİK VE SOSYOLOJİK DÖNÜŞÜMÜ KONULU KONFERANS BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÜLTÜR MERKEZİ’NDE YAPILDI.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN’IN KONUŞMACI OLARAK KATILDIĞI KONFERANSTA GÖSTERİME SUNULAN “TÜRK TARIMI NEREDEN NEREYE GELDİ” KONULU SLAYT GÖSTERİSİ İZLEYİCİLERİN BÜYÜK İLGİSİNİ ÇEKTİ.

“OSMANLIDAN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE TARIMININ EKONOMİK VE SOSYOLOJİK DÖNÜŞÜMÜ” KONULU KONFERANSIN AÇILIŞ KONUŞMASINI YAPAN ZİRAAT ODASI BAŞKANI VE TARIM HAYVANCILIK VE GIDA PLATFORMU DÖNEM SÖZCÜSÜ İSMAİL BÜYÜKSARI, OSMANLI’DA TARIMSAL ÜRETİMİN ÇOK SINIRLI YÖRELER DIŞINDA TAMAMEN ÖZ TÜKETİM İÇİN YAPILDIĞINI VE PAZAR İÇİN ÜRETİMİNİN HEMEN HEMEN HİÇ OLMADIĞINI SÖYLEDİ.

KIRSAL NÜFUSUN OSMANLILAR DÖNEMİNDE YÜZDE 80’İN ÜZERİNDE OLDUĞUNDAN, ÜRETİCİ İÇİN PAZAR DENİLECEK KİTLE BULUNMADIĞINI DA BELİRTEN BÜYÜKSARI DAHA SONRA ŞUNLARI SÖYLEDİ:

“DEPOLAMA VE TAŞIMA SON DERECE SINIRLI OLDUĞUNDAN, ÜLKENİN BİR YÖRESİNDE ÜRETİLEN ÜRÜNÜ, DİĞER YÖRELERDE YAŞAYANLAR TANIMAMAKTA VE BİLMEMEKTEYDİ. TARIM ÜRÜNÜ İŞLEYEN SANAYİ YOK DENECEK KADAR AZ VE BELKİ BİR İKİ ÜRÜNE ÖZGÜYDÜ.

TARIM TEKNOLOJİSİ KARA SABANDAN, OCAK, TIRPAN, YABA VE DÖĞENDEN OLUŞMAKTA, HARMAN ANCAK RÜZGARDAN YARARLANILARAK GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEYDİ. BU DÖNEMDE ÇİFTÇİ AŞAR VERGİSİNİN ALTINDA EZİLMEKTE, ÜRÜNÜNÜ DEVLETİN VERGİ TAHSİLDARI GELMEDEN TARLADAN AMBARA KALDIRAMAZDI. KISACA TARIM SON DERECE İLKEL YÖNTEMLERDE YAPILMAKTA, TARIMSAL ÜRETİM BİRKAÇ ÜRÜNLE SINIRLI KALMAKTA, TARIM TİCARETİ HİÇBİR ÖNEM TAŞIMAMAKTAYDI. CUMHURİYET İLE BİRLİKTE YENİ BİR ÜRETİM ANLAYIŞI FİLİZLENEREK, YILLAR İÇERİSİNDE ÇOK ÖNEMLİ SONUÇLAR ELDE EDİLDİ.”

KONFERANSIN ASIL KONUŞMACISI ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL BAŞKANI ZİRAAT MÜHENDİSİ GÖKHAN GÜNAYDIN’IN, 1980’DEN SONRA TARIM SEKTÖRÜNÜN ÇOK ÖNEMLİ YARALAR ALDIĞINI, ÇİFTÇİLERİN HER GEÇEN YIL EKONOMİK OLARAK DAHA DA KÖTÜYE GİTTİĞİNİ SÖYLEDİ.

GEREK OSMANLI DÖNEMİNDE GEREKSE OSMANLILARDAN SONRA OLUŞAN CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖZELLİKLE ATATÜRK’ÜN HAYATTA OLDUĞU VE ARDINDAN İSMET PAŞA DÖNEMLERİNDE TÜRK ÇİFTÇİSİNİN DESTEKLENDİĞİNİ, ÜRETİCİLERE YAPILAN GÜBRE, MAZOT DESTEKLERİYLE KÖYLÜNÜN AYAKTA KALABİLDİĞİNİ DE KAYDEDEN GÖKHAN GÜNAYDIN DAHA SONRA ŞÖYLE KONUŞTU:

“1912-1913 YILLARINDA TÜRKİYE’DE YAPILAN NÜFUS SAYIMINDA TARIMLA UĞRAŞAN VE KÖYLERDE YAŞAYAN İNSAN SAYISI YÜZDE 65’LERDE İDİ. ÇÜNKÜ KÖYLÜ GEREK O YILLAR GEREKSE DAHA SONRAKİ YILLARDA ÜRETTİĞİ ÜRÜNLE AYAKTA KALABİLİYORDU.

1950’LERE KADAR ÜRETİCİ ÜRETTİĞİ ÜRÜNÜ SATARAK KÖYDE YAŞAMINI SÜRDÜREBİLİYORDU. BU DURUM 1950’LERDEN SONRA TERSİNE DÖNDÜ. ÖZELLİKLE 1980’DEN SONRA TARIMA YAPILAN SÜSPANSİYONLAR TEK TEK KALDIRILMAYA VE ÜRETİCİ ÜRETİĞİ ÜRÜNÜ SATARAK GEÇİNME ZORLUĞU ÇEKMEYE BAŞLADI. BU DURUM KARŞISINDA ÜRETTİĞİNİ SATARAK KAZANDIĞI PARAYLA GEÇİM DARLIĞI ÇEKEN ÜRETİCİLER YAVAŞ YAVAŞ KÖYLERDEN KENTLERE DOĞRU GÖÇ ETMEYE BAŞLADILAR. TARIM ÜRÜRNÜ İHRAÇ EDEN ÜLKE KONUMUNDAN ÇIKARAK İTHAL EDEN ÜLKELER ARASINA GİRDİK. GEÇMİŞTE ÜRETTİĞİ ÜRÜNLE KENDİ KENDİNİ BESLEYEN 7 ÜLKEDEN BİRİSİ OLAN TÜRKİYE ARTIK BU ÜNVANINI DA KAYBETTİ. BUGÜN BİRÇOK TARIM ÜRÜNÜ İTHAL EDEN ÜLKE KONUMUNA GELDİK. ÜRETİCİ DESTEKLENMEDİĞİ, DESTEKLERİN ARTIRILADIĞI SÜRECE ÜLKE TARIMI GİDEREK ÇÖKECEK VE BELKİ DE BİR GÜN GELECEK TARIMDA TAMAMEN DIŞA BAĞIMLI ÜLKE HALİNE GELECEĞİZ.

BU NEDENLE HÜKÜMETLER YARINI BUGÜNDEN GÖRMELİ VE TARIMDAKİ SÜSPANSİYONLAR VE DESTEKLER YENİDEN ARTIRILMALIDIR.”

KONFERANSA TEPEBAŞI BELEDİYESİ ESKİ BAŞKANI AHMET ATAÇ, ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ŞUBE BAŞKANI YUSUF KIZILDAĞ, ZİRAAT ODASI BAŞKANI İSMAİL BÜYÜKSARI İLE TARIM HAYVANCILIK VE GIDA PLATFORMUNU OLUŞTURAN TARIM KURULUŞLARININ TEMSİLCİLERİ DE KATILDILAR.

Okunma Sayısı: 588