ARTI TV- “EKONOMİ REHBERİ” PROGRAMI

GENEL MERKEZ ( )
15.01.2019 (Son Güncelleme: 15.01.2019 14:39:49)

ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR 15 Ocak 2019 Salı günü saat: 12.30’da Artı TV’de canlı olarak yayınlanan “Ekonomi Rehberi” adlı programa telefon bağlantısı ile katıldı.

Programda: “15 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “İthalat Rejimine İlişkin 607 sayılı Ek Karar” kapsamında; Kuru Soğan ithalatında uygulanacak gümrük vergisi oranlarının 28 Şubat 2019 tarihine kadar yapılacak ithalatlar için “sıfır” olarak revize edilmesi” konusu ele alındı.

Başkanımız konuşmasında özetle: “Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. 2016 yılında 2.120.000 ton,  2017 yılında 2.130.000 ton olan kuru soğan üretimimizin 2018 yılında 1.900.000 tona kadar geriledi. Kısacası zarar eden üretici üretimden vazgeçti ve soğan üretimimiz düştü. Ziraat Mühendisleri Odası olarak 2018 yılı Kasım ayında düzenlediğimiz raporumuzda, ülkemizde kuru soğanın kişi başına tüketim ortalamasının 22kg iken, yaşanan bu olumsuzlukların devam etmesi durumunda, 2019 yılında soğan fiyatlarının artacağını ve kişi başına tüketim miktarının 16-17 kg a kadar düşeceğini belirttik.

Yetkililer depo basmak yerine depolama koşulları kontrol edilmelidir. Geçen yıl soğan üretim sezonunda, tarım ilaç fiyatlarının yüksekliği nedeniyle üretici soğanda meydana gelen hastalıklar için gerekli mücadeleyi yapamadı. Dolayısıyla bu soğanlar depoya konulduğunda hastalık etmenleri de ortaya çıktı. Spekülatif amaçlı olarak ve muhafaza koşullarının uygun olmadığı depolarda stoklanan soğanlarda çürüme meydana geldi. +4°C ve % 70 nispi nemde muhafaza edilmesi gereken soğanlarda uygunsuz koşullarda muhafazaya bağlı olarak fire oluştu ve ürünün piyasa fiyatlarında artış görüldü. Bugün marketlerde 4,5-6 TL/kg arasında soğan satılıyor. Önümüzde ki günlerde bu rakamların daha da yükseleceğini tahmin etmekteyiz.

Tarımsal üretimimizin talebi karşılayamaması nedeniyle her geçen gün artan tarımsal ithalat, gıda güvenliğimizi olumsuz yönde etkilemekte ve ülkemizin dışa bağımlılığını artırmakta, çiftçilerimiz kârlı bir üretim yapamayarak üretim sürecinin dışında kalmaktadır. Samandan ete kadar her türlü ürünü ithal etmemiz ayıptır. Bu ayıpta bize yeter!

Çözüm ise, doğru tarım politikaları ile üreticinin desteklenesi, girdi maliyetleri azaltılması, desteklerin doğru bir şekilde ve zamanında verilmesi, ekim planlamasının yapılmasıdır.” Dedi.

 

Okunma Sayısı: 540
Fotoğraf Galerisi