KANAL B- “GÜNCEL” PROGRAMI

GENEL MERKEZ ( )
11.11.2019 (Son Güncelleme: 15.11.2019 14:32:54)

11 Kasım 2019 Pazartesi günü saat 16.00 da, Kanal B de Selim BAKAL tarafından sunulan “Güncel” adlı programın canlı yayın konuğu ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR oldu.

Tarımın güncel konularının ele alındığı programda Başkanımız özetle: “Bakanlık tarafından 11 milyon fidanın toprakla buluşturulmasını sağlayan “seferberlik” kampanyasını olumlu buluyorum, ancak HES ve madencilik faaliyetleri nedeniyle Cerattepe’de, Kaz Dağları’nda… binlerce yetişmiş ağacın katledilmesine yine aynı Bakanlık izin verdi. Bu fidanların büyüyüp orman vasfını kazanması yıllar sürecektir. Önemli olan var olan ağaçların korunması ve üzerine yenilerinin eklenmesidir.

Geçen hafta ıspanaktan kaynaklanan zehirlenmeler gündeme oturdu. Yetkililerce alelacele yapılan açıklamalarda, sorunun ıspanağa karışmış yabancı otlardan kaynaklandığı ifade edilip, bundan sonrasına dair gerekli tedbirlerin alındığı ve halkımızın sorunsuzca ıspanak tüketebileceği ifade edildi. Ancak yapılan bu açıklamalar halkımızın kaygılarını gidermediği için pazarlarda kg fiyatı 1 TL’ye kadar düşen ıspanak alıcı bulamayarak çok büyük bir kısmı çöpe atıldı.

Ispanak zehirlenmesi; yabancı ottan, tarım ilacından, nitratlı gübreden, hayvan gübresinden, ıspanaklarda sulama yapılırken veya ıspanaklar yıkanırken kimyasal bulaşık sulardan, sahte kimyasallardan, karışımlardan veya tohumdan olabilir.

Bu tür olayların başka sebze ve meyvelerde tekrar yaşanmaması için üreticinin bilgilendirilmesi gerekiyor. Şunu unutmamak lazım ki tüm kimyasallar zehirlidir. Bu yüzden bu kimyasalları kullanırken dikkat edilmesi gerek kurallar mevcuttur. Üreticinin ürünlerde ilaç kalıntısının olmaması için dikkat etmesi gereken kurallar vardır. Bunlar; doğru teşhis yapılmalı, doğru ilaç önerilmeli, doğru dozda ve doğru bir kalibrasyonda atılmalı, doğru zamanda atılmalı, ilaç atım zamanı ile hasat aralığına etikette yazılan süreye dikkat edilmeli, ilaç başka bir kimyasalla karıştırılırken mutlaka uzmana sorulmalı ve son olarak mutlaka ilaç atılacak üründe ilacın tavsiyesinin olmasına dikkat edilmelidir.

Eğer bu kurallara uyulmazsa ürünlerde kalıntı kalır, tüketenlerde zehirlenme olur. Ülkemizde pestisit tüketimi gelişmiş ülkelere göre oldukça düşüktür. Türkiye, dünya ortalamasının altında (2,5kg/ha)  ilaç kullanmaktadır.

Tarım ürünlerinin üretim aşamasından başlayarak sofraya gelinceye kadar birçok aşaması kontrol edilmelidir. Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması için kamusal bir yaklaşımla bilimsel, teknik, tarafsız ve şeffaf bir gıda denetim mekanizması kurulmalıdır.

Gıda denetimleri yeterli değildir. Kontrollerde alınan numunenin sonucu çıkana kadar ürün tüketilmiş oluyor. Gıda kontrol laboratuvarlarında ürünler satışa sunulmadan önce analiz edilmeli, sonuca göre satışa sunulmalıdır.

Önceki dönemlerden Bakan Fabıkababa 10.551 ziraat mühendisi istihdam edeceklerini açıkladı ancak bu söz tutulmadı. Gıda güvenliğinin sağlanması için istihdamın artırılmasını istemekteyiz.” Dedi.  

 

Okunma Sayısı: 2148
Fotoğraf Galerisi
Bağlantılar

http://youtu.be/9pJ209XDfeo