ARTI TV- “HABER AKTÜEL” PROGRAMI

GENEL MERKEZ ( )
24.04.2020 (Son Güncelleme: 24.04.2020 17:26:50)

Genel Başkanımız Baki Remzi SUİÇMEZ, 24 Nisan 2020 Cuma günü saat: 15.00’de Artı TV’de Petek TÜRKMEN tarafından sunulan “Haber Aktüel” adlı programın canlı yayın konuğu oldu.

Skype bağlantısı sağlanan programda, “tarım politikaları ve salgının tarımsal üretime etkileri” konuları ele alındı.

Başkanımız konuşmasında özetle: “Salgın haberleri ile beraber insanların marketlere koşarak rafları boşalttıklarını gördük. O raflarda ki ürünleri çiftçinin ürettiğini hatırlamamız gerekiyor. Ancak çiftçi yeterince desteklenmemektedir.

Ülkemizde 2006 yılında çıkarılan Tarım Yasası’na göre tarımsal destek miktarının milli gelirin %1’inden az olamayacağı hüküm getirildi. Ancak bu oran hiçbir zaman verilmedi. 2007 yılından bu yana bu oran ortalama %0,5’te kaldı. Tarım Yasasına göre çiftçinin 2019 yılında alması gereken tarımsal destek miktarının 42 milyar 694 bin TL olması gerekiyordu ancak 16 milyar 985 milyon TL destek alabildi.

Yeterince desteklenmediği ve kazanç elde edemediği için çiftçi üretimden çekilirken hazine arazilerinin tarıma açılması gündeme geldi. 3,5 milyon hektar toprağı çiftçi ekmiyorken 2 bin 300 hektar yeni hazine arazisini tarıma açmak çözüm değil. Ki bu araziler de tarıma uygun değil ve açıldığı takdirde erozyona sebep olacaktır. Buna rağmen tarım arazileri tarıma açılacak ise burada üretilen ürünlere alım garantisi verilmelidir.

Şu anda dünyadaki bütün ülkeler yeniden korumacı politikalara geri döndü. Salgın günleri bizlere tarımsal üretimde yeterliliğin sağlanmasının ne kadar gerekli olduğunu gösterdi. Paranız olsa da dış alım yapılamayacağı gerçeği karşısında tek çözüm üretimin sağlanmasıdır. Ülkemizde bir an önce “kamucu tarım politikası” değişikliğine gidilmelidir. Söylemler dışında somut olarak, tarım arazilerimizi koruyacak şekilde ülke düzeyinde arazi kullanım planlaması yapılmalı; korunan tarım arazilerimizde üretim miktarı artışı, ürün çeşitliliği ve üretim sürekliliğini sağlayan tarımsal üretim planlamasına geçilmeli; tarımsal ürün dışalımının kısıtlanmalı, girdi maliyetleri düşürülerek ürün desteklerinin artırılmasına yönelik çalışmalara derhal başlanmalıdır” dedi.

Okunma Sayısı: 118
Fotoğraf Galerisi
Bağlantılar

http://youtu.be/_ddOYArqMRY