AYDINLIK GAZETESİ: MİLLET BAHÇESİ KARARINA İTİRAZ- 4 HAZİRAN 2020

GENEL MERKEZ ( )
05.06.2020 (Son Güncelleme: 05.06.2020 09:48:06)

"Yalova’daki Millet Çiftliği, ‘Millet Bahçesi’ yapılacak. Karara tepki gösteren Ziraat Mühendisleri Odası, asırlık çınar ağacının köşke değen bir dalını kestirmemek için Atatürk’ün raylarla köşkü ileriye taşıttığı tarihi ‘Yürüyen Köşk’ünde Millet Çiftliği’nin içinde olduğunu hatırlattı."

AYDINLIK / ANKARA

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Atatürk’ün Türk Milletine bağışladığı Yalova’daki Millet Çiftliği’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararı ile ‘Millet Bahçesi’ yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

‘TAHSİS DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI’

Mülkiyeti Hazine`ye ait olan 113.4 dekar alanda kurulu Millet Çiftliği, Yalova İli Merkez İlçesi Gaziosmanpaşa Mahallesi`nde bulunuyor ve halen Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nce kullanılıyor. Arazinin ‘Millet Bahçesi’ yapılması için tahsis değişikliğinin yapıldığını belirten Baki Remzi Suiçmez, buranın ulusumuza emanet olduğunu vurguladı. Suiçmez, asırlık çınar ağacının köşke değen bir dalını kestirmemek için Atatürk’ün raylarla köşkü ileriye taşıttığı tarihi ‘Yürüyen Köşk’ün de Millet Çiftliği’nin içinde bulunduğuna dikkat çekti. Yalova’da ulusumuza emanet arazilerin şu an ‘Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’ tarafından amacına uygun kullanıldığını belirten Suiçmez, “Bugünlerde siyasi iktidarın rant amaçlı ‘Millet Bahçesi’ projesi ile yok edilmesine izin vermeyeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.

‘AOÇ ARAZİSİ GİBİ’

‘Millet Çiftliği’ ile ‘Millet Bahçesi’nin aynı şey olmadığını vurgulayan Suiçmez şunları söyledi:

“Sonsuza dek Türk Milletine bağışlanan Yalova Millet Çiftliği, 1938 yılında 3308 sayılı yasa ile günümüzdeki adı TİGEM olan ‘Devlet Ziraat İşletmeleri Kurumu’na devredilmiş, 1950 yılında 5433 sayılı yasa ile ‘Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğü’, 1952 yılında ‘Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü’ bünyesine katılmıştır. Arazi üzerinde 9 Mart 1961 tarihinde kurulan ‘Yalova Bahçe Kültürleri Bölge Araştırma Enstitüsü’, 1986 yılında ‘Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’ adını alarak halen Tarım ve Orman Bakanlığı’na doğrudan bağlı 11 Merkez Araştırma Enstitüsünden biri olarak çalışmalarına devam etmektedir. Kuruluşundan itibaren birçok yeniliklere imza atan Enstitü’de, günümüze değin toplam 3 bin 704 çeşit, tip ve takson gen kaynaklarında muhafaza edilirken, toplam 114 yeni çeşit geliştirilerek üretime kazandırılmıştır. Tam da ülkeyi yönetenlerce ‘biyoçeşitliliğimizi koruyacağız, yerli tohum, milli tarım’ söylemleri arasında bu başarının aksine kararların alınmasını ironik ve de yanlış bulmaktayız.

“Tıpkı Ankara’daki AOÇ arazisi gibi, Yalova’daki Millet Çiftliği arazisi de Atatürk’ün vasiyetine rağmen farklı dönemlerde siyasal iktidarlarca çarpık kentleşme ve rant amaçlı işlemlerle çeşitli kamu kurum, kuruluşları ve yatırımları ile özel sektöre tahsis edilerek giderek azalmıştır. Bu talan bugün de devam ettirilmek istenmektedir.”

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 27
Fotoğraf Galerisi