MY GAZETE: MY GAZETE ANTALYA’DA DA SATILAN ZEHRİN PEŞİNİ HİÇ BIRAKMADI- 29 HAZİRAN 2020

GENEL MERKEZ ( )
29.06.2020 (Son Güncelleme: 29.06.2020 20:21:00)

Doğaya ve çevreyi duyarlı haber portalı MY Gazete’nin yıllardır art arda haberlerini yaptığı, Antalya’da da su gibi satılan kanserojen tarım ilacı Roundup ile hukuki savaş sonunda başladı. Bakanlığın Mahkemeye bu konuda açıklama dahi yapmaması TMMOB tarafından eleştirildi.

Doğaya ve çevreyi duyarlı haber portalı MY Gazete’nin yıllardır art arda haberlerini yaptığı, Antalya’da da su gibi satılan kanserojen tarım ilacı Roundup ile hukuki savaş sonunda başladı. Bakanlığın Mahkemeye bu konuda açıklama dahi yapmaması TMMOB tarafından eleştirildi. 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, kansere yol açtığı kesinleşen glifosat içerikli Roundup adlı tarım ilacının kullanıldığı tarım sektöründe yarattığı tehlikeye dikkat çekerek, ‘Bakanlık, son 10 yılda AB ile uyum düzenlemeleri çerçevesinde 185 etkin maddeyi yasakladı ama bu madde konusunda alınmış bir karar yok. Bakanlık da bu konuda suskun. İlk dava 10 Temmuz’da görülecek” dedi.

MY Gazete, Antalya’daki üretim üssünü görüntülemişti

Alman ilaç tekeli Bayer`in ürettiği Roundup isimli ilacın içinde bulunan glifosat maddesinin kansere neden olduğu gündeme gelmiş, yabani otlara karşı kullanılan ilacın Türkiye’de de kullanıldığı ortaya çıkmıştı. MY Gazete yıllardır birbiri ardına yaptığı haberlerle Roundup adlı ilacın kanserojen etkilerini dile getirmiş, ilacı Bayer’e satılmadan önce üreten üreten Monsanto adlı firmanın Antalya’da kurduğu üretim üssünü de görüntülemişti. Roundup ile ilgili dünyada çok sayıda protesto gösterisi yapıp, yurt dışında binlerce kişi bu nedenle şirkete dava açarken, Bayer, davacılara, toplam 10.9 milyar dolar tazminat ödeyeceğini açıklamıştı. 

‘Türkiye’de ilk dava 10 Temmuz’da’

Söz konusu ilacın etkileri, Türkiye’deki kullanımını değerlendiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, önemli açıklamalarda bulundu.
“Yurtdışında bu konuda açılan çok sayıda dava var, Türkiye’de de bu konuda bir dava var ve ilk duruşması 10 Temmuz’da Ankara’da görülecek” diyen Suiçmez, mahkemenin duruşma öncesi kendilerinden görüş istediğini, görüşlerini mahkemeye ilettiklerini dile getirdi.

‘185 madde yasaklandı ama glifosat bunlar arasında yok’

Glifosat etkin maddeli ilacın Türkiye’de de kullanıldığına işaret eden Suiçmez, “Ne kadar yaygın kullanıldığına ilişkin hiçbir resmi istatistik yok. Ancak yaygın kullanıldığı bir gerçek. Bakanlık, son 10 yılda AB ile uyum düzenlemeleri çerçevesinde 185 etkin maddeyi yasakladı ama bu madde konusunda alınmış bir karar yok” dedi.
‘Bakanlık mahkemeye görüş vermiyor’
Açılan davada Bakanlıktan da görüş istendiğini ancak Bakanlığın suskın kaldığını ve görüş iletmediğini aktaran Suiçmez, sözlerini şöyle sürdürdü: Bakanlığın görüş açıklaması çok önemli, suskun kalmamalı. 

‘Türkiye’de hiçbir araştırma yok’

Başkan Suiçmez şöyle devam ediyor: Türkiye’de bu konuda neredeyse hiçbir araştırma yok, yeterli bilimsel çalışma yok. Mahkeme görüş istediğinde bu konuda yurt dışındaki literatür üzerine de çalıştık. Bu ilacın kansere neden olduğuna ilişkin yurt dışında ilgili bakanlıkların ortak çalışmaları ve araştırmaları var. Türkiye’de ise araştırma yok. Bu mutlaka hızlıca gündeme alınmalı, araştırmalar yapılmalı, resmi veriler toplanmalı. Bunun dışında ilaç satımı ve kullanımı mutlaka ziraat mühendislerinin kontrolünde olmalı. Bu konuda yargının vereceği karar oldukça önemli.

‘Hızlıca adım atılıp, önlem alınmalı’

Başkan Suiçmez sözlerini şöyle tamamladı: “Daha fazla zaman kaybedilmeden hızlıca yasaklanması görüşündeyiz. Kansere yol açtığı konusunda kesin çalışmalar yapılmış durumda. Ülkemizde riskli ilaç grubunda bile değil bu ilaç.
Tarım alanları dışında havalimanlarındaki otlar ve parklarda da kullanılıyor bu ilaç. ABD’de birçok eyalat bu ilacın parklarda kullanımını yasakladı. AB ülkelerinde de net kararlar yok, bu anlamda ilk yasak kararını Avusturya aldı.
Türkiye’de sorumlu kuruluşlar çıkıp bir an önce net açıklamalar yapmalı.”

‘Kaçak ilaçlar getirilip kullanılıyor’

“Yurtdışından getirilen ucuz kaçak ilaçlar, ülkemizde üretilen sahte ilaçlar mutlak olarak denetlenmeli. Türkiye’de yasaklanan ilaçlar yurtdışından getirilip kullanılıyor ve denetimler yapılmıyor.
Bunun da ötesinde yasaklanan ilaçlar depoda bulunduğu için bir süre daha kullanımına da izin veriliyor. Buna da son verilmeli, yasak kararından itibaren zararlı ilaçların kullanımı derhal durdurulmalı.”


MYGazete.com Özel

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 103
Fotoğraf Galerisi