ODAMIZ ÜYESİ GENÇ MESLEKTAŞLARIMIZA T.C. İŞ BANKASI’NDAN "TARIM GİRİŞİMCİLİĞİ YARIŞMASI" BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ

GENEL MERKEZ ( )
18.11.2020 (Son Güncelleme: 18.11.2020 15:01:59)

"T.C. İş Bankası’nın düzenlediği “Tarım Girişimciliği Yarışması”, 16 Kasım 2020 tarihinde sonuçlandı. Tarım konusunda 385 iddialı Ar-Ge projesinin katıldığı yarışmada  Ziraat Mühendisleri Odası üyelerimiz Öğretim Görevlisi Şahin Tatlı, Ziraat Yüksek Mühendisi İsmail Atay ve Ziraat Yüksek Mühendisi Kamil Karataş, biyolojik mücadele uygulamaları ile en iyi girişimcilik ödülünü almaya hak kazanmıştır. “Akıllı Böcek, Akıllı Çiftçi” sloganı ile yola çıkan  meslektaşlarımızı, ZMO ailesi olarak kutluyoruz."

   

 

Gençler teknoloji alanındaki girişimcilik hikayelerinin, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde öğrenci odaklı kurulmuş olan bir sosyal sorunluluk projesi -Böcek Şenlik Okulu (BÖŞO)- ile başladığını söylüyorlar. Uzun yıllar, çocuklar ve öğretmenlerinde ekoloji farkındalığı oluşturmak üzere okul okul, il il, köy köy gezerek ücretsiz sertifikalı eğitimler ile bilimsel ve sanatsal etkinlikler düzenleyen gençler, yıllarca Böcek Şenlik Okulu çatısı altında karşılıksız eğitmen/rehber olarak çalıştılar.  Zaman içerisinde öğretim üyeleri ve  gençlerin çabaları ile Böcek Şenlik Okulu (BÖŞO) eğitimlerine birçok yenilik kazandırıp, BÖŞO’nu sosyal sorumluluk alanından, sosyal girişimcilik alanına taşımayı başardılar. Ekip, geliştirdikleri yeniliklerin de etkisiyle, herhangi bir kurumdan bir maddi bir katkı almadan 12 yılda ekoloji farkındalığı konusunda yaptığı ücretsiz eğitim ve etkinliklerle bir milyondan fazla öğrenci ve öğretmenin yaşamına dokunmayı başardı…

Böcek Şenlik Okulu’ndaki bu gönüllü gençler, bir yandan topluma ekoloji farkındalığı konusunda çaba harcarken, diğer yandan bu etkinliklerde girişimciliğin temel kuralları olan özgüven, liderlik, iş birliği, organizasyon, sorun çözme becerisi, ihtiyaç belirleme ve ihtiyaç sahiplerine dokunma konularında kendilerini doğal olarak geliştirdiler. Tarım alanımdaki ekip, sosyal girişimciliğin getirdiği bir bakış açısı ile ülke tarımındaki dışa bağımlılıkta yaşanan en önemli temel sorunlardan birinin, ülke tarımında Ar-Ge ve inovasyon eşiğini geçememekten kaynaklandığını fark etti.

Sosyal girişimcilikten teknogirişimciliğe geçme kararı alan ekip, girişimcilikte prestij projesi olan Tübitak BİGG 1512 projeleriyle iyi bir başlangıç yaptı. Ekip, BİGG çerçevesinde teknokentlerde kurdukları firmalarla ülke tarımını teknolojik bağımlılıktan kurtarmak amaçlı çalışmaya başladılar.  Son sekiz yıl içinde BİGG projeleriyle sayıları 13’ü bulan firmalar, gıda güvenliği sorununu çözmek üzere önemli yol aldılar. Tarım ilacı alternatifleri konusunda 10 farklı faydalı böceğin kitle üretim teknolojilerini geliştirdiler. “Akıllı Böcek, Akıllı Çiftçi” sologanı ile bağda, elmada ve cevizde üretici koşullarında kitle üretimi yaptıkları faydalı böcek salımlarını yaptılar, çiftçilerin taktirini kazandılar. Ekip geliştirdiği teknolojiyi yaygınlaştırmak için yılda 100.000 km yol yapmakta. Bağ, çeviz ve elma alanlarında kullanılan yıllık ilaçlama sayısını 15’den 8’e indirdiler. Ekip, tarım ilacı kullanımı azaltarak; biyolojik çeşitliliğin korunması, gıda güvenliğinin sağlanması, ihtacatta yaşanan sorunların azaltıması konusunda net yol aldı. Ülkemizde Bireysel Genç Girişimci (BİGG) firmaların kendi aralarında ilk kümelenme modelini geliştirerek, kapanma sendronumu ortadan kaldırdılar. Üniversite ile özel sektör arasında başlattıkları iş birliği çalışmalarını, Tübitak 2244 projesiyle güçlendirdiler. Bu proje kapsamında 4 adet doktora öğrencisine burs  imkası sapladılar, yine Ar-Ge merkezlerinde çok sayıda lisans ve yüksek lisans öğrencisine burs/staj imkanı sağladılar. Yayım amaçlı çok sayıda tarla-bağ-bahçe günü yaptılar, fuarlarda üreticileri bilgilendirip, üretici çocuklarına sertifikalı eğitimler verdiler, ancak sosyal girişimciliği bırakmayı hiç düşünmediler, hatta interdisipliner çalışmalarla  birlikte kros disipliner çalışmaların ne kadar değerli olduğunun farkına vardılar. Üniversite Özel sektör konusunda başlattıkları iş birliği çabalarına kamuyu da katarak; üniversite- özel şektör- kamu  işbirliğinde üçlü sarmal modeli tarımda ilk uygulayan ekip oldular.

Gıda güvenliği konusundaki Ar-Ge, inovasyon ve yayım çalışmaları ile birlikte  kümelenme, üniversite-özel sektör-kamu işbirliği, sosyal sorumluluk ve  sosyal girişimcilik alanlarında mesleğimize kattıkları değerler ile T.C. İŞBANKASI GİRİŞİMCİLİK BİRİNCİLİK ÖDÜLÜNÜ kazanan  genç meslektaşlarımızı yürekten kutluyor başarılarının devamını diliyoruz.

 

Okunma Sayısı: 472
Fotoğraf Galerisi