PORTAKAL İHRACATINA BAKANLIK ENGELİ

ADANA ŞUBE ( )
06.01.2021 (Son Güncelleme: 06.01.2021 12:24:04)

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ihraç edilecek portakala yüzde 100 analiz zorunluluğu getirmesinin üretici ve ihracatçıya büyük zarar vereceğini söyledi.

Alınan kararda sektör temsilcilerinin görüşünün alınmadığını belirten Korkut, atılacak böyle bir adımın ihracatı durduracağına dikkat çekti.  Korkut, “Tarım ve Orman Bakanlığı aldığı karar ile ihraç edildiği ülkeye bakılmaksızın, yurt dışına gönderilen portakalın 1 Ocak 2021 itibariyle yüzde 100 analize tabi tutulmasına karar verdi. İhracat yaptığımız ülkelerin böyle bir talebi yokken, artan portakal fiyatları düşürmek için sezon ortasında alınan bu karar üreticiyi de ihracatçıyı da üzmüştür” dedi.

“ALINAN KARAR İHRACATI ETKİLEYECEK”

Türkiye’de narenciye üretiminin neredeyse yüzde 90’ının Akdeniz Bölgesi’nde gerçekleştiğini belirten Korkut, alınan kararın üreticilerde büyük gerginliğe neden olduğunu söyledi. Korkut, şöyle devam etti:

“Narenciye üretiminde Adana, Türkiye’deki limonun yaklaşık yüzde 20’sini üretirken, portakal ve mandarinin de yaklaşık yüzde 25’ini üretmektedir. Yani birçok aile portakal üretiminden ekmek yemektedir. Geride bıraktığımız süreçte yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle erkenci çeşitler aşırı derecede zarar gördü. Rekoltede yüzde 21’lik bir düşüş gerçekleşti. Üretici zaten buradan bir kayıp yaşamışken bir de üzerine ihracat kapılarının analiz şartıyla bir şekilde kapanması zararını daha da büyütecek. Şu an elde olan portakalların çoğunluğu büyük portakallardır. Bu portakallar yurtiçi piyasada tüketici tarafından rağbet görmüyor, yani bunları iç piyasada tüketme şansımız yok. Bu portakal özellikle Rusya gibi ihracat yaptığımız ülkeler tarafından talep görüyor. Dolayısıyla getirilen bu zamansız uygulama ihracatı çok olumsuz etkileyecektir. “

“LİMONDA DA AYNI ŞEY YAŞANDI”

Geçen yıl nisan ayında da üreticinin limonda buna benzer sıkıntı yaşadığına belirten Korkut, “Hatırlanacağı üzere geride bıraktığımız nisan ayında limonda da ihracat kısıtlamasına gidilmişti. Sonra 10 bin tona kadar izin verildi. Ağustos ayında da fiilen kalkmıştı. Ancak kısıtlama sürecinde pazara rakip ülkeler de dahil olunca kısıtlamanın gevşetilmesi sonrasında limonun ihraç edilmesinde büyük sıkıntılar yaşanmıştı. Aynı şey portakalda da olabilir. Türkiye’ye bu alanda rakip ülke Mısır’dır. Türkiye’nin portakal ihracatının yavaşlamasıyla ortaya çıkacağı boşluğu Mısır doldurabilir. İhracatı yavaşlatacak bu uygulama ile artan portakal fiyatlarının düşürülmesi planlanıyor. Ancak bu seneyi kurtaralım derken ihracat pazarlarını kaybederek gelecek seneleri feda ediyoruz.

“BAKANLIK KARARINDAN GERİ DÖNSÜN”

Alınan bu kararda sektör temsilcilerinin fikrinin alınmadığını söyleyen Korkut, “Bakanlık sektördeki kimseye haber vermeden, hiçbir hazırlık yapmadan, yaptırmadan bir karar alıyor. Bunu bir mesajla alelacele ilgili müdürlüklere yolluyor. Akıl alır gibi değil. İnstagramdan istifa kararının yayınladığı ülkede bir mesajla da portakal üretici bitirilebilir. Şaşırmamak lazım. Bakanlık bu yanlış karardan acilen geri dönmelidir.”

Okunma Sayısı: 74
Fotoğraf Galerisi