KARADENİZ HAYAT GAZETESİ: SAMSUN`DA TARIMSAL EĞİTİM VE ÖĞRETİMİN 175. YILI KUTLANDI-11 OCAK 2021

SAMSUN ŞUBE ( )
15.02.2021 (Son Güncelleme: 16.02.2021 10:42:52)

Ziraat Mühendisleri, Odası Samsun Şubesi Üyeleri  Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 175. Yıldönümü nedeniyle Samsun Atatürk Anıtı’ne çelenk koydu.

Çelenk  koyma töreninin ardından bir basın açıklaması yapan Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hasan Çobancı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Geçmişte gerek Ziraat Fakültelerinde ve gerekse Tarım Meslek Liselerinden mezun olan ve Türk Tarımı’na hizmet etmiş  tüm meslektaşlarımızı  saygıyla ,minnetle ,aramızdan ayrılanları da rahmetle anıyoruz. Bu gün dahi ülkemizde   sayısı 43 ‘e ulaşan Ziraat Fakültelerinde binlerce öğrenci bu eğitimi alarak tarım sektörüne hizmet vermeğe hazırlanmaktadır.

Cumhuriyet döneminde M.Kemal ATATÜRK’ün “ Milli Ekonominin Temeli Ziraattır” şiarı ile tarıma verdiği önem ,ülke tarımının bir sektör haline gelmesini sağlamış  ,temel besin maddelerini dahi dışarıdan alan bir ülke ilerleyen yıllarda bunları üreterek , kendi kendine yeten bir konuma  gelmiştir.

Ancak 1980 den sonra uygulanan liberal politikalar,IMF ve Dünya Bankası gibi emperyal güçlerle yapılan anlaşmalar  tarım sektöründe şok etkisi yapmış ve bugünlerin dışa bağımlı tarım sektörünün   alt yapısı hazırlanmıştır.. Dünyanın her tarafında doğası gereği desteğe ihtiyacı olan çiftçi  bu anlaşmalara göre desteklemelerden mahrum bırakılmıştır.Tarımda  yeniden yapılandırma projeleri adı altında , üreticiyi destekleyen tüm “ Tarımsal KİT” ler kapatılmış ve yağmalanmış, üretici desteklemelerden mahrum bırakılmış ,tüccar karşısında savunmasız hale düşürülmüştür. Gümrükler sıfırlanmış ,A dan Z ye tüm tarım ürünleri ithal edilmiş çiftçinin rekabet gücü kırılmıştır.

2006 yılında çıkartılan 5488 Sayılı Tarım Kanunu’nun 21. Maddesindeki tarımsal desteklemeler için bütçeden ayrılacak kaynağın Milli Gelirin 1 inden az olamayacağı hükmüne rağmen , hiçbir zaman bu oran gerçekleşmemiştir.

Bu durum   çiftçinin ektiğinden para kazanamaz hale gelmesine , girdi fiyatlarındaki artışa bile    yetişemez  duruma gelmesine sebep olmuştur. Kredisini ödeyemeyen çiftçinin tarlasına ,traktörüne el konulmuş ,üretim yapamaz hale getirilmiştir.

Geçinemeyen çiftçi tarlasını   ekemez duruma gelmiş ve üretimi  terk etmek zorunda kalmıştır. Çiftçiliği bırakanların sayısı  son 15 yılda 23 e ulaşmıştır. Ekilemeyen arazi büyüklüğü de Belçika’nın yüz ölçümünü geçmiştir.

İçinden geçtiğimiz PANDEMİ sürecinde tarım ürünlerinin, gıdanın ve beslenmenin önemi daha iyi anlaşılmıştır. “ Paramiz var ki alıyoruz “ zihniyeti  bu dönemde  iflas etmiş ,her ülke ürettiğini kendi halkı için saklamıştır.

Bugün yaşananlar tarım sektörünün asla ihmal edilemeyeceği gerçeğini, ortaya koymuştur.  Dışa bağımlı bir tarım sektörü bu ülkenin geleceği olamaz . Tarımda derhal bir üretim seferberliği başlatılmalı,gecikmeksizin somut önlemlerle üretim ekonomisine geçilmelidir.”

Coşkun ÖZBEK

Okunma Sayısı: 51
Fotoğraf Galerisi