TİCARET GAZETESİ: “BAKANLIĞIN GÖREVİ KİRALAMAK DEĞİL KORUMAK”- 19 MART 2021

GENEL MERKEZ ( )
19.03.2021 (Son Güncelleme: 20.03.2021 10:07:18)

"Suiçmez: Sulak alanların korunması yönetmeliğinde, kamu yararı içeren projelerde yapılaşma için de izin verilebilecek."

Sulak Alanları Koruma yönetmeliğinde iki önemli değişikliğin yapıldığı bir yönetmelik yayımlandı. 19 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle birlikte, koruma kavramı esnetildi; Tarım ve Orman Bakanlığına, eğlenme-dinlenme ve çeşitli faaliyetler için altyapı/üstyapı projeleri yapmak, yaptırmak, işletmek ve kiraya vermek yetkileri verildi. Değişiklikle, kamu yararı verilen projeler ve bunların gerektirdiği yapılaşmalar için de izin verilebilmesinin yolu açıldı.

Sulak Alanları Koruma yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görevi; eğlenme-dinlenme ve için altyapı-üstyapı projeleri yapmak, yaptırmak, işletmek ve kiraya verme yetkisi almak değil, sulak alanlarımızı özelliklerine uygun koşulsuz korumak olmalıdır. Üst birliğimiz TMMOB ve de Odamız yapılan değişikliğin iptali için konuyu yargıya taşıyacaktır” dedi.

“Yapılaşmanın önü tamamen açılıyor”

Zorunlu altyapı projelerine yeni kılıflarla yeni zorunlu altyapı projeleri şeklinde başka istisnaların eklenmesinin kabul edilemeyeceğini ifade eden Suiçmez, “19 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete’de “Sulak Alanların Korunması Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayınlandı. Yürürlükteki “Sulak Alanları Koruma Yönetmeliği”nde yapılan iki değişiklik ile koruma statüsü esnetilerek, sulak alanlarda yapılaşmanın önü tamamen açılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“‘Kamu yararı’ rant projelerine kılıf oluşturuyor”

Su ve sulama yatırımları gibi zorunlu altyapı projeleri için istisnalar içeren ve bu istisnalar da çoğu kez amacı dışında kullanılmışken, yönetmeliğe eklenen ‘zorunlu altyapı projeleri haricinde, kamu yararı kararı bulunan zorunlu altyapı projeleri’ ifadesi kendi içinde bile tutarsızdır. Ucu açık ve idareye takdir yetkisi bırakan ve çoğu kez rant projelerine kılıf oluşturan ‘kamu yararı’ kavramı kullanılarak amacı dışında kullanılan doğal kaynaklarımız, açtığımız ve kazandığımız çoğu davalarda yer alan ‘üstün kamu yararı’ kavramıyla idarenin kamu yararı kavramını hükümsüz kılmaktadır. Bu bağlamda zorunlu altyapı projelerine yeni kılıflarla yeni zorunlu altyapı projeleri şeklinde başka istisnaların eklenmesi kabul edilemez” diye konuştu.

“Değişikliğin iptali için konuyu yargıya taşıyacağız”

Doğal varlıkların Türkiye’nin dört bir yanında yağma ve talan projeleri ile tehdit altında olduğuna dikkat çeken Suiçmez, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görevi; eğlenme-dinlenme ve çeşitli faaliyetler için altyapı-üstyapı projeleri yapmak, yaptırmak, işletmek ve kiraya verme yetkisi almak değil, sulak alanlarımızı özelliklerine uygun koşulsuz korumak olmalıdır. Doğal varlıklarımız ülkemizin dört bir yanında yağma ve talan projeleri ile tehdit altındadır. Bu değişikliği, halen sulak alan statüsüne sahip Salda Gölü’nde yapılması gündemde olan ve yargıya taşınmış Millet Bahçesi özelinde değerlendirmek gerekirse, yapılan değişikliği Salda Gölü etrafındaki yapılaşmaya yasal kılıf hazırlama çabası olarak görmek gerekir. Yapılaşma tehdidi, ülkemizde Ramsar Sözleşmesi gereği de mutlak korunması gereken tüm sulak alanlarımız için ciddi bir tehdittir. Üst birliğimiz TMMOB ve de Odamız yapılan değişikliğin iptali için konuyu yargıya taşıyacaktır” diye konuştu.

 

Haber: Duygu GÖKSU

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.

Okunma Sayısı: 35
Fotoğraf Galerisi